Fabrica de îmbuteliere PepsiCo și cea a Coca-Cola din Cisiordania se confruntă cu lipsa de doze și zahăr, fiind blocate de închiderea prelungită a unei treceri de frontieră cu Iordania, au declarat managerii celor două fabrici de băuturi carbogazoase din teritoriul palestinian ocupat, transmite Reuters.
În cea mai recentă problemă de livrare globală cauzată de conflictul din Orientul Mijlociu, o rută vamală crucială la podul Allenby a fost în mare parte închisă pentru traficul comercial de la începutul lunii septembrie, după ce un bărbat înarmat iordanian a împușcat și ucis trei civili israelieni, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Zahărul și dozele erau transportate anterior către îmbuteliatorii din Cisiordania din Iordania, prin această trecere, conform lui Hatim Omari, managerul unei fabrici care îmbuteliază Pepsi, 7UP și Mirinda, pentru vânzare în teritoriile palestiniene și țările învecinate.
Fabrica Pepsi, situată în Ierihon, a rămas fără materiale pentru băuturile carbogazoase în doze acum aproximativ 15 zile și nu a reușit să obțină livrări noi de doze sau zahăr de mai bine de o lună.
Zahărul său provenea din Arabia Saudită, a spus acesta.
Un îmbuteliator Coca-Cola din Ramallah se confruntă cu lipsa unor arome de băuturi carbogazoase și nu are livrări obișnuite de zahăr și doze, conform lui Imad Hindi, director general al National Beverage Company.
”Dacă situația continuă în acest fel, majoritatea jucătorilor din sectorul privat, inclusiv noi, vor ajunge într-un punct mort”, a spus Hindi într-un mesaj pe WhatsApp.
Pepsi nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii. Coca-Cola a refuzat să comenteze. Îmbuteliatorii sunt afaceri separate, dar uneori companiile din SUA dețin participații la ele.
COSTURI ÎN CREȘTERE ÎN GAZA ȘI CISIORDANIA
Îmbuteliatorii sunt cele mai recente afaceri afectate de perturbările lanțului de aprovizionare cauzate de conflictul din Orientul Mijlociu în ultimul an.
Atacurile Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie au determinat unele companii globale de consum să își redirecționeze mărfurile din Asia pentru a naviga în jurul Africii.
”De la Beirut la Iran și Gaza, este foarte greu să îți desfășori o afacere normală și nimeni nu este imun la asta. Ai nevoie de zahăr, ai nevoie de doze, ai nevoie de oameni, ai nevoie de electricitate, și totul este perturbat”, a spus Paul Musgrave, profesor asociat la Universitatea Georgetown din Qatar.
Costul de a desfășura o afacere în teritoriile palestiniene este de aproximativ cinci ori mai mare decât în țările învecinate, conform lui Hindi, managerul îmbuteliatorului Coca-Cola din Cisiordania.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Planul lui Ciolacu: Investiții masive în industrie, scutire de impozit pentru tinerii cu salariu minim și pentru românii din diaspora care deschid firme în țară. ”În următorii 5 ani putem fi a 10-a economie a Uniunii Europene”La franciza de îmbuteliere Pepsi, care anterior producea 60 de milioane de litri de băuturi anual, producția a scăzut cu aproximativ 35%, a spus Omari. Fără doze, continuă să folosească sticle din plastic, dar el a spus că marjele de profit pentru băuturile îmbuteliate în plastic sunt mai mici.
Șomajul ridicat din Cisiordania dens populată, unde el spune că Pepsi este o băutură cu cola dominantă, afectează capacitatea familiilor locale de a cumpăra băuturi Pepsi, a spus el.
”Aprovizionarea noastră este slabă acum, iar vânzările noastre sunt mai slabe.”
Fabrica funcționează acum o singură tură pe zi pentru cei 200 de angajați, în scădere de la trei ture anterior, a adăugat Omari.
Pe lângă lipsurile de aprovizionare, boicoturile consumatorilor împotriva brandurilor din SUA precum Coca-Cola și Pepsi au afectat vânzările companiilor în țările majoritar musulmane, unde unii consumatori evită aceste băuturi răcoritoare.
CEO-ul PepsiCo, Ramon Laguarta, a declarat pe 8 octombrie, într-un apel cu investitorii, că ”tensiunile geopolitice” au afectat afacerea companiei în Orientul Mijlociu.
”Nu cred că asta se va schimba în lunile următoare”, a spus Laguarta.
Coca-Cola își va raporta rezultatele financiare pentru al treilea trimestru din 2024 pe 23 octombrie.
Israelul a lansat un atac asupra Hamas în Gaza anul trecut, după un raid fără precedent al Hamas în Israel, care a dus la moartea a 1.200 de persoane și la răpirea a altor 250. Peste 41.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza în ultimul an.
În Fâșia Gaza, o fabrică Coca-Cola de 25 de milioane de dolari a fost distrusă. O fabrică de îmbuteliere Pepsi parțial avariată și-a suspendat operațiunile în octombrie anul trecut, a declarat un purtător de cuvânt al fabricii.