Compania de lactate Simultan, deținătoare a brandului SIM, preia, temporar, licența untului „La Dorna”, condiție pentru ca grupul francez Lactalis să poată prelua Covalact și Lactate Harghita

Compania de lactate Simultan, deținătoare a brandului SIM, preia, temporar, licența untului „La Dorna”, condiție pentru ca grupul francez Lactalis să poată prelua Covalact și Lactate Harghita
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2018

Compania de lactate Simultan, deținătoare a brandului SIM și controlată de Florin Herbai, a primit avizul Consiliului Concurenței pentru a prelua, temporar, licența de producție și comercializare a untului sub marca „La Dorna” de la grupul francez Lactalis, aceasta fiind condiția impusă de Concurență pentru a putea prelua companiile Covalact și Lactate Harghita.

Grupul francez Lactalis, care a preluat anul în 2016 și compania Albalact, a cumpărat în decembrie și producătorul român de lactate Covalact, consolidându-și astfel poziția de lider pe piața lactatelor din România. Acordul dintre Lactalis și fondul privat de investiții SigmaBleyzer Southeast European Fund IV, care controlează Covalact, a fost semnat pe 15 decembrie 2016

Urmărește-ne și pe Google News

În vara anului trecut, Consiliul Concurenței a anunțat că a autorizat preluarea Covalact și Lactate Harghita, dar cu obligația de a fi respectate o serie de condiții. Astfel, grupul francez trebuie să cesioneze marca de unt La Dorna, pentru o anumită perioadă, către o altă companie, Concurența apreciind că tranzacția poate conduce la consolidarea poziției grupului Lactalis pe piața producției și comercializării untului, la nivel național, cu efectul reducerii posibilităților de alegere ale consumatorilor. În această situație, ar fi existat posibilitatea ca tranzacția să conducă la creșterea prețului untului.

Astfel, Lactalis și-a luat angajamentul de a licenția marca de unt „La Dorna” pentru o anumită perioadă de timp către o altă companie cu competență industrială relevantă, independentă de grupul Lactalis. De asemenea, compania trebuie să schimbe marca („re-branding”), astfel încât la expirarea perioadei de licență aceasta să comercializeze untul sub altă denumire.

FOTO Cireșe din Turcia tratate cu substanțe toxice, însoțite de recomandarea de a nu le fi consumată coaja, vândute în hipermarket în România CITEȘTE ȘI FOTO Cireșe din Turcia tratate cu substanțe toxice, însoțite de recomandarea de a nu le fi consumată coaja, vândute în hipermarket în România

Astăzi, Concurența a anunțat că permite companiei Simultan SRL să preia licența pentru producția și comercializarea untului sub marca "La Dorna" de la grupul Lactalis.

Ulterior acestei perioade, marca de unt „La Dorna” se va reîntoarce în portofoliul grupului Lactalis, care se va abține de la folosirea acesteia, pentru o perioadă de timp suficientă ca Simultan SRL să poată beneficia de creșterea cotei sale de piață.

Simultan este pe piață din decembrie 1994, iar anul trecut a avut afaceri de 137,7 milioane lei și un profit net de 5,3 milioane lei, cu peste 230 de angajați.

Compania deține în portofoliu brandul SIM, sub care produce lapte, smântână, brânzeturi și unt.

FOTO Dedeman renunță temporar la casca de protecție din logo-ul companiei CITEȘTE ȘI FOTO Dedeman renunță temporar la casca de protecție din logo-ul companiei

Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deținând branduri precum President, Parmalat, Galbani. În 2016, Lactalis a preluat Albalact, cel mai mare producător român de lactate, care a transformat grupul francez în liderul pieței locale de profil.

Compania Covalact are 380 de angajați și două unități de producție a lactatelor, la Sfântu Gheorghe și Miercurea-Ciuc, precum și un depozit logistic cu o capacitate de 1.400 de paleți. Covalact a avut în 2016 o cifră de afaceri de 230 milioane lei și un profit net de 13,1 milioane lei.

În noiembrie 2016, Albalact și Simultan, alături de alte companii, au fost amendate de Concurență pentru nereguli în cazul unor licitații organizate în 2010 și 2011, în județele Giurgiu, Ialomița și Dolj, în cadrul Programului Cornul și Laptele, amenzile însumând 8,6 milioane de lei. Albalact și Simultan au recunoscut săvârșirea faptei anticoncurențiale și, ca urmare, amenda a fost redusă cu 20% din nivelul de bază.

viewscnt
Afla mai multe despre
unt
consiliul concurentei
lactalis