Guvernul britanic cere retailerilor să fie pregătiți pentru eventualitatea unui Brexit fără acord, dar provoacă nemulțumire în industria de profil, șefii lanțurilor de supermarketuri afirmând că nu va fi vina lor dacă oamenii nu vor găsi pe rafturi tot ce vor dori.
În timp ce politicienii se îndreaptă spre un rezultat impredictibil, producătorii de alimente și de medicamente trebuie să își reorganizeze operațiunile, pentru a fi pregătiți pentru posibile controale vamale care le-ar bloca lanțurile de aprovizionare și le-ar întârzia livrările, transmite Reuters, preluată de News.ro..
Industria de alimente a avertizat că are o capacitate de stocare limitată, iar directorii și-au exprimat scepticismul față de angajamentul ministrului însărcinat cu pregătirea unui Brexit fără acord, Michael Gove, că nu vor exista deficite de alimente proaspete.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Deja afectată de amânarea de două ori a termenului de ieșire din Uniunea Europeană, industria este îngrijorată că va cheltui din nou sute de milioane de lire sterline când rezultatul este incert. ”Există o încercare clară a guvernului de a afirma că firmele, dacă vor fi pregătite corespunzător, vor putea să facă față și că va fi vina lor dacă nu vor fi”, a declarat Justin King, care a fost timp de zece ani director general al Sainsbury, al doilea mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie. ”Așa cum noaptea urmează zilei, dacă 50% dintre camioane sunt întârziate, vor exista lipsuri pe rafturi de până la șapte zile”, a avertizat King, care în prezent este director al retailerului Marks & Spencer.
Un director de la unul dintre cele patru mari supermarketuri din Marea Britanie, care includ Tescom, Morrisons și Asda, a spus că guvernul tratează tot mai mult industria ca o extensie a statului. “Întrebarea fundamentală este a cui este sarcina de a aproviziona Marea Britanie în cazul unei blocade”, a întrebat acesta. “Măsurile de a ne proteja în mod rezonabil afacerile de impactul Brexitului sunt datoria noastră. Când începi să afirmi ‘ce face afacerea ta pentru a hrăni națiunea’ – asta merge dincolo de măsurile rezonabile”, a adăugt directorul.
80% din salată și 70% din roșii vin din țările member UE
Departamentul pentru Mediu, Alimente și Afaceri Rurale a afirmat într-un comunicat că Marea Britanie are lanuțuri solide de aprovizionare într-o serie de țări și că are întâlniri regulate cu producători și retaileri pentru a se asigura că sunt pregătiți pentru Brexit.
Gove a declarat joi în Parlament că întârzierile din portul Dover sunt un risc material, dar că totul va decurge bine dacă companiile vor avea declarațiile vamale necesare. În timp ce lipsa unor produse va duce la creșterea prețurilor, este improbabil ca deficitele să fie pe scară largă, a spus acesta.
Industria alimentară britanică depinde în mare măsură de importurile din Europa în timpul toamnei, când cultivarea fructelor și legumelor are nevoie de o climă mai blândă. Marea Britanie cumpără circa jumătate din necesarul de alimente, iar o treime provin din UE. La sfârșitul lunii octombrie, blocul comunitar furnizeează circa 86% din salată, 70% din roșii și 27% din fructele moi, potrivit Consorțiului Britanic pentru Retail.
Probleme de gestionare a stocurilor. Unde se găsesc castraveții englezești
De asemenea, limentele cultivate în nordul Africii sunt importate prin Spania. Toamna este și perioada în care retailerii își aprovizionează depozitele înaintea de sezonul cumpărăturilor de Crăciun.
Directorul general al Tesco, Dave Lewis, a declarat că cel mai mare retailer britanic a stocat produse cu durată mare de valabilitate în valoare de 200 de milioane de lire sterline, înainte de termenul inițial al Brexitului, de la sfârșitul lunii martie, dar că va avea dificultăți să ia o măsură similară acum, deoarece are deja în depozite, plăcinte, șuncă și brânzeturi.
Alimentele proaspete nu pot fi stocate, iar întârzierile la graniță vor face ca produsele să se deterioreze și să intre la vânzare direct cu discounturi finale. Tesco are cea mai mare cotă pe piața alimentelor, de 27%, o forță de muncă de 320.000 de persoane și o bază de aprovizionare de 50 de țări.
Sainsbury’s se aprovizionează mai mult cu castraveți, roșii și ardei din Marea Britanie, față de alți retaileri, Morrisons produce jumătate din produsele brandului său și alimente proaspete, iar Asda beneficiază de faptul că face parte din grupul Walmart, cel mai mare retailer din lume.