Palatului Universității din București, restaurat

Palatului Universității din București, restaurat
scris 11 mar 2022

Ministerul Dezvoltării anunță că a semnat contractul pentru restaurarea Palatului Universității din București, ministrul Cseke Attila precizând că este cel mai mare proiect din domeniul cultural și educațional pe care îl va implementa Ministerul Dezvoltării.  

 Universitatea din București a semnat cu Compania Națională de Investiții contractul de proiectare și execuție pentru lucrările de consolidare și restaurare a Palatului Universității din București. Astfel, clădirea situată în centrul Bucureștiului, unul dintre monumentele emblematice ale orașului, va intra în lucrări de consolidare, restaurare a învelitorii și a șarpantei, a fațadelor (inclusiv a tâmplăriei exterioare), modificări funcționale și restaurarea finisajelor interioare, de reabilitare a instalațiilor, precum și de conservare și punere în valoare a vestigiilor arheologice din curtea interioară, prin amenajarea unui spațiu muzeal”, a transmis Universitatea București.

Urmărește-ne și pe Google News
7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Sursa citată a precizat că, prin aceste acțiuni de restaurare, vor fi puse în valoare inclusiv ruinele Academiei Domnești pe care este ridicată clădirea Palatului Universității, marcând astfel 328 de ani de continuitate educațională în acest spațiu, scrie News.ro.

”Situată în piața ce îi poartă numele, clădirea Palatului Universității este cea mai mare și cea mai încărcată de istorie clădire din patrimoniul Universității din București. Cu o suprafață de peste 45.000 de metri pătrați, Palatul Universității din București este nu doar cea mai mare clădire de educație din România, ci și cel mai important bastion al apărării valorilor libertății și democrației. Așa cum putem remarca și astăzi, așa cum am remarcat și la Revoluția din decembrie 1989 sau la mineriadele și protestele profesorilor și studenților din  primăvara anului 1990, este important să ne apărăm permanent valorile democratice. De 328 de ani, de la înființarea Academiei Domnești a lui Constantin Brâncoveanu, acest spațiu a fost centrul cultural al poporului român și Kilometrul 0 al apărării democrației și libertății românilor. Astfel, renovând Palatul Universității din București omagiem și valorizăm toată această istorie de prea multe ori neglijată a luptei societății românești pentru valorile societății deschise”, a remarcat prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București.

Potrivit oficialilor universității, lucrarea necesită un efort în timp de 66 de luni și va fi realizată prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social, derulat de Compania Națională de Investiții (instituție aflată sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației).

Din punct de vedere financiar, investiția însumează o valoare de 317,60 de milioane de lei, Universitatea din București contribuind cu 2,37 de milioane de lei, inclusiv TVA, potrivit devizului general aferent obiectivului, sumă aprobată prin Hotărârea Senatului Universității din București. 

Universitatea din București este una dintre cele mai importante instituții de învățământ și cercetare din România, iar în locația ce se va reabilita complet funcționează, în prezent, 7 dintre cele mai vechi și mai prestigioase facultăți: Chimie, Geografie, Geologie și Geofizică, Istorie, Limbi și Literaturi străine, Litere și Matematică și Informatică.

Clădirea monument istoric, de importanță națională, construită în stil neoclasic, între 1857 – 1869, este situată în centrul capitalei, pe B-dul Regina Elisabeta, nr. 4-12. 

Instituția Universității din București a fost înființată în iulie 1864.

viewscnt
Afla mai multe despre
palatului universității
cseke attila