În pofida inflației, a creșterilor de prețuri la energie și la materialele de construcții, a problemelor din transporturi, iar de curând a războiului de la graniță, constructorii își mențin optimismul. Conflictul din Ucraina aduce oportunități pentru sector.
„Se resimte business as usual în piața de construcții. Lumea își face calculele foarte atent, fiindcă experimentează fluctuații economice foarte palpabile. Se merge cu încredere înainte, dar există un grad de precauție. Avem proiecte importante care sunt în dezvoltare și altele care abia debutează, ceea ce este un lucru încurajator. De la începutul anului noi avem deja șase proiecte”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Claudiu Bisnel, Fondator Brisk Group.
Antreprenorii din domeniul construcțiilor trebuie însă să se aștepte la creșterea prețurilor la materiale și la termene de livrare din ce în ce mai mari. Războiul dintre Rusia și Ucraina va afecta și piața construcțiilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Efectele economice deja sunt vizibile. Noi ne aflam oricum într-o criză a materialelor. Prețul la fierul beton a crescut 80% în ultimul an. De la începutul acestui an până în prezent am mai resimțit o creștere de 20%, ceea ce este enorm, mai ales ținând cont de predictibilitatea necesară unui business”, adaugă acesta.
România importă circa 70% din materialele de construcții, inclusiv din Rusia și Ucraina.
„Noi de la ruși importăm combustibili și uleiuri materiale de circa 2 miliarde de euro, cauciucuri și articole din cauciuc de aproximativ 50-60 de milioane de euro. În același timp, importăm undeva la 20% din cimentul necesar din Ucraina. Toate aceste importuri și toți acești factori au un impact direct asupra economiei construcțiilor”, mai spune Bisnel.
Dependența de importă creează însă și oportunități pentru piața locală, îndeosebi pentru creșterea capacităților de producție în domeniul construcțiilor.
„Știm că sunt firme care își sistează activitatea în Rusia și Ucraina, iar din perspectiva asta România, alături de alte țări din sud-estul Europei, poate beneficia de această oportunitate și poate muta activitatea acestor firme pe teritoriul nostru. Este nevoie de producție. Avem posibilitatea istoric de a produce. Prin 2008, România producea cam 1 milion de tone de oțel beton, exact ceea ce avem noi nevoie în industrie in momentul de față. La vremea aceea, jumătate de milion consumam ca industrie, restul exportam. Putem suplini această lipsă prin producție internă, care se poate face în decursul a câteva luni de zile”, continuă fondatorul Brisk Group.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dan Popovici, CEO OTP Asset Management: Scenariul cel mai pesimist - sancțiunile împotriva Rusiei pot rămâne până când actuala administrație va pleca de la conducereO altă oportunitate generată de conflictul armat din Ucraina este și reducerea deficitului de forță de muncă din sectorul construcțiilor.
„Există o posibilitate de a avea forță de muncă și din Ucraina din cauza conflictului. Acești oameni pot fi implicați în piața construcțiilor din România, ceea ce ar fi un beneficiu și pentru ei, cât și pentru întregul sector”, mai spune Claudiu Bisnel.