Omul de afaceri irakian Tomah Kahled (60 de ani), proprietarul complexului comercial Sir din București, a scos la vânzare proiectul rezidențial pregătit pe terenul fostei întreprinderi Energo-Reparații de lângă parcul Carol din centrul Bucureștiului, din cauza blocajului apărut la nivelul primăriei privind aprobarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ), potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. El nu a renunțat totuși la varianta dezvoltării proiectului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Investitorul deține, din 2017, un teren, în suprafață de aproximativ 8.800 de metri pătrați, amplasat între ansamblul Carol Park Residence și sediul Distrigaz Sud Rețele. Pe acest teren a funcționat în trecut Întreprinderea Energo-Reparații și, înainte de a-l cumpăra Kahled, a fost scos la vânzare cu un preț de 5,6 milioane euro, potrivit informațiilor Profit.ro.
Acum, terenul cu proiectul aferent este scos la vânzare cu 13,5 milioane de euro. Motivul optării pentru varianta vânzării este blocajul cauzat de formalitățile de aprobare a PUZ-ului inițiat de investitor pentru acest teren, au transmis, pentru Profit.ro, reprezentanții dezvoltatorului imobiliar.
Totuși, Kahled nu a renunțat la ideea dezvoltării proiectului pe cont propriu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Terenul permite construirea unui complex cu 350 de apartamente cu două și trei camere și două spații comerciale la parter, plus două subsoluri pentru 350 de locuri de parcare și 100 de parcări supraterane.
Costurile totale de investiție în acest proiect au fost calculate la aproape 39 de milioane de euro, din care costului terenului cu PUZ aprobat este evaluat la 12 milioane de euro, iar costul demolării clădirilor existente a fost calculat la 50.000 de euro. Din vânzarea complexului rezidențial se estimează venituri totale de peste 60 de milioane de euro, la un preț de vânzare a apartamentelor de 1.500 de euro/metru pătrat construit.
Pe 26 februarie 2021, majoritatea PNL-USR din Consiliul General, la propunerea primarului Nicușor Dan, a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6. PUZ-urile pentru Sectoarele 3 și 6 au fost anulate definitiv de instanță, iar pentru Sectoarele 2, 4 și 5 a fost prelungită suspendarea de Tribunalul București.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bunăPentru Sectorul 1 nu a fost aprobat un PUZ Coordonator de Sector, acesta fiind blocat în instanță de societatea civilă pentru numeroase nereguli.
Fosta zonă industrială, ce mărginește Parcul Carol pe latura estică, se transformă de câțiva ani în cartier rezidențial. Printre primele construite aici a fost Carol Park Residence, cu circa 160 de apartamente. În 2015, Iulian Robu și Constantin Căpățână, dezvoltatorii Militari Residence, au plătit circa 3,4 milioane de euro pe terenul de aproape 6.000 de metri pătrați al fostei fabrici Antrefrig pe care au construit ansamblul Carol City Park, cu peste 300 de apartamente.
Antreprenorii Robertino Georgescu și Dan Drăgulin, care au dezvoltat sub brandul Metropolitan peste 3.500 de apartamente, au în curs de avizare un proiect rezidențial cu peste 250 de apartamente pe care îl vor construi în locul fabricii Electroconstrucția Elco București.
Lipit de imobilul Electroconstrucția (cu galben pe harta alăturată), un grup de oameni de afaceri turci au la vânzare, la un preț de 3,9 milioane de euro, terenul de 4.634 de metri pătrați pe care a funcționat Autobaza ITB Șerban Vodă. Pe acest lot se promovează un PUZ pentru construirea unui ansamblu rezidențial cu circa 160 de apartamente.
Grupul Sir, înființat de Kahled în 1998, are în portofoliu complexul comercial Sir din zona pasajului Lujerul și patru hoteluri de una și două stele în zonele Lujerul, Gara de Nord, Colentina și Orhideea. În 2010, omul de afaceri a decis să își investească capitalul câștigat în retail și sectorul hotelier în imobiliare și a dezvoltat până în 2018 cinci proiect mici de vile și apartamente.
În vara anului 2018 a demarat construcția primului său proiect rezidențial de anvergură, Roka Residence, definitivat și vândut. Kahled mai deține trei terenuri pentru noi dezvoltări. Unul este amplasat pe Strada Cremenița, nr. 98, la 500 de metri de hotelul Sir Colentina, unde are planificată construcția a circa 200 de apartamente în două etape. Chiar peste drum de hotelul Sir Colentina, investitorul are planificată construcția unui alt bloc cu circa 100 de apartamente. În curs de avizare mai are un proiect pe Șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești, pentru construcția a peste 300 de apartamente.
În plus, investitorul este în etapa de reproiectare a celor 5.000 de metri pătrați de spații de birouri pe care îi are în cadrul Fundeni Tower și care vor fi transformați în apartamente.
Activitate intensă
Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu peste 5% în primul trimestru din 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, până la circa 170.000 de tranzacții, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Volumul tranzacțiilor a reintrat pe creștere în luna februarie, după patru luni consecutive de scădere, după care, în aprilie, a marcat o nouă scădere ușoară. Trebuie menționat că volumul include și tranzacții cu terenuri și spații comerciale, nu doar cu locuințe.
În ciuda scăderilor din ultimul trimestru din 2021, volumul anual a marcat al doilea an consecutiv de creșteri, după ce în 2020 au fost cu circa 12% mai multe contracte de vânzare față de 2019. Anterior, în 2019 s-au înregistrat cu 4,1% mai puține tranzacții decât în 2018, iar în 2018 cu 10,2% mai puține decât în 2017.
Peste 27.000 de locuințe noi se află în acest moment în construcție doar în București și împrejurimi, potrivit unui raport de piață întocmit de compania de consultanță imobiliară SVN Romania. Acesta este cel mai mare număr de locuințe aflate în construcție din istoria modernă a pieței rezidențiale bucureștene.
Dintre acestea, aproximativ 21.000 de unități ar putea fi livrate în acest an, rezultat care ar fi similar cu cel înregistrat în 2021, când a fost stabilit un nou record de livrari în București-Ilfov: 22.010 locuințe, potrivit Institutului Național de Statistică.
Numărul caselor și apartamentelor vândute doar în București-Ilfov în primele trei luni ale acestui an a crescut cu 16% comparativ cu trimestrul întâi din 2021, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Dacă 2022 a debutat cu o ușoară scădere anuală, februarie și martie au adus majorări de peste 20% comparativ cu lunile similare din 2021.