Producătorul de coloranți și aditivi pentru mase plastice Romcolor 2000, înființat de Georgiana Pogonaru și Michail Lempidakis, pregătește construcția unei centrale fotovoltaice lângă fabrica din Copăceni (Giurgiu), cu o capacitate de 3.000 kWp, care are drept scop reducerea certificatelor de emisie de CO2 pe care compania este obligată să le cumpere, potrivit documentelor analizate de Profit.ro.
Producătorul vizează construirea unei centrale electrice fotovoltaice cu o capacitate de 3.000 kWp, ce va genera o cantitate de energie electrică regenerabilă de circa 4.200 MWh anual, conform raportului de simulare.
Proiectul va fi dezvoltat pe un teren de circa 5,3 hectare, adiacent fabricii Romcolor 2000 din Copăceni. Terenul este neutilizat de către companie în acest moment, fiind un teren arabil, intravilan. Din suprafața totală, 60% va fi ocupată cu panouri fotovoltaice, 10% cu echipamente electrice conexe necesare pentru operarea centralei și restul va fi liber, conform documentelor analizate de Profit.ro.
Suprafața utilă totală a panourilor fotovoltaice este de 14.600 metri pătrați. Centrala electrică fotovoltaică va fi compusă din 5.668 de panouri fotovoltaice, fiecare dintre ele cu o capacitate de 530 Wp, tehnologie half-cut, cu o eficiență de 21-23%.
„Scopul investiției este de a valorifica potențialul solar al suprafețelor expuse la radiație solară cu consecințe benefice asupra mediului, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalații termoenergetice cu energie electrică produsă din surse regenerabile, reducerea certificatelor de emisie de CO2“, arată reprezentanții Romcolor 2000.
Prețul certificatelor CO2, pe care producătorii sunt obligați să le cumpere, a ajuns la circa 80 de euro. Certificatele de emisii sunt parte a unui mecanism european ce urmărește reducerea poluării, obiectivul fiind acela de a ajunge la emisii zero în 2050 la nivelul Uniunii Europene.
România intenționează să adauge o capacitate nouă de 6,9 GW de energie din surse regenerabile până în 2030. Se estimează că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de aproape 1,4 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Romcolor 2000 este unul dintre cei mai importanți producători de coloranți și aditivi pentru mase plastice din Europa de Est. Fabrica din Giurgiu ocupă o suprafață de 12.000 de metri pătrați și a fost construită în 2008, după vânzarea unității de producție din București către dezvoltatorul imobiliar Ion Rădulea, care a integrat-o în ansamblul Sema Parc.
Compania a consemnat în 2021 cel mai prosper an de la înființarea sa din 1994, cu o cifră de afaceri de 180 milioane de lei și un profit net de 24,9 milioane lei. Fabrica are peste 100 de angajați.
Producătorul este controlat de grupul Plastika Kristis din Grecia, al omului de afaceri Michail Lempidakis. El a fost victima unei răpiri ca în filme în 2017, când, timp de șase luni, familiei sale i s-au solicitat răscumpărări de zeci și chiar sute de milioane de euro. El a fost eliberat în urma unei intervenții în forță a poliției grecești, iar cei șase răpitori au fost arestați.