Developeri importanți își vând proiectele în pierdere, iar companiile imobiliare care raportează creștere au bilanțurile ameliorate de reevaluări de imobile și nu de vânzări de proprietăți propriu-zise.
Știați că 2 treimi din clădirile zgârie-nori construite în lume în anul 2016 au fost ridicate în China? Boom-ul prelungit al pieței imobiliare din China a dat naștere unor dezechilibre care amenință nu numai cea de-a 2-a economie a lumii, dar și țări exportatoare de materii prime precum Brazilia și Australia. În anul 2016, investițiile în proprietăți reprezentau 10% din PIB-ul Chinei, iar dacă adăugăm sectoarele conexe (oțel, ciment, sticlă, mobilă etc.), nu mai puțin de 20% dn economia țării este legată de construcții și imobiliare. Spre comparație, Marea Britanie, cu un balon rezidențial care a ridicat prețurile la cer, abia are un sector al proprităților reprezentând 1% din PIB.
Blogul FT Alphaville al publicației Financial Times a lansat un studiu de caz pe care îl consideră relevant pentru fundația șubredă a pieței imobiliare chineze. Astfel, compania Sunac Holdings, listată în Hong Kong, dar cu investiții în China, a surprins piața printr-o majorare de 6 ori a capitalizării sale bursiere. Veniturile cu o creștere de 86% în anul 2017 și un profit net cu 344% mai mare, sunt elementele care susțin explozia acțiunilor Sunac.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Săpături mai adânci în bilanțurile companiei arată că din punctul de vedere al fluxurilor de cash, rezultatul din 2017 nu este nici pe departe atât de spectaculos. Profitul operațional de 21,87 miliarde yuani (3,49 milarde dolari) cade în primul rând în sarcina capitolului „alte venituri și câștiguri”, unde este prinsă suma de 27,91 miliarde yuani (4,45 miliarde dolari). Așadar, fără această sumă, Sunac ar fi înregistrat o pierdere de aproximativ 6 miliarde yuani (aproape 1 miliard de dolari).
Practic, profitabiltatea raportată a companiei este trasă în sus de ajustări contabile și nu de vânzări propriu-zise de proprietăți imobiliare. Compania și-a trecut în bilanțuri revizuite în creșteri active cumpărate cu discount de la developer cu probleme, dar în primul rând de la Dalian Wanda, conglomeratul care a realizat achiziții în străinătate, dintre care cele mai cunoscute sunt plasamentele în compania de cinematografe AMC Theatres din SUA și clubul de fotbal Atletico Madrid.
Cu directive de la reglementatori pentru a lichida o parte din dețineri având în vedere supraextinderea pe piețele externe, Wanda a vândut în luna iulie a anului trecut către Sunac o participație de 91% din 13 proiecte de turism cultural în valoare totală de 44 miliarde yuani (7 miliarde dolari). Sunt în mare parte proiecte abandonate, care însă sunt revizuite în contabilitate de Sunac la prețuri peste cele de achiziție. Fără această operațiune bilanțieră, compania listată în Hong Kong ar avea pierderi. FT Alphaville se întreabă care este cu adevărat starea afacerilor din domeniul construcțiilor din China din moment ce o companie precum Sunac nu poate obține prokfit nici măcar într-o etapă de euforie a pieței imobiliare.
Boom-ul construcțiilor din China a continuat nebătut, sfidând avertismentele de supraîncălzire ale mai multor analiști din piață. Reportajul realizat în 2011 despre mall-urile și orașele-fantomă din China de căztre investitorul britanic Hugh Hendry, deși spectaculos, a dat greș în anticiparea unui crah bancar imobiliar.