Afacerile cumulate ale celor mai mari cinci companii de consultanță imobiliară de pe piața românească au scăzut cu 5% anul trecut, comparativ cu un an mai devreme, și, în pofida pandemiei, două dintre acestea au raportat un rulaj în creștere. Totuși, brokerul cu cea mai mare marjă a profitului are afaceri de 10 ori mai mici decât liderul pieței, potrivit calculelor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Brokerii JLL au reușit să se mențină și în 2020 în fruntea clasamentului consultanților imobiliari cu cele mai mari afaceri, în pofida unei scăderi de 9% a rulajului, care i-a dus veniturile la 12,9 milioane de euro. Compania a trecut în fruntea clasamentului în 2019, devansând brokerii de la CBRE, care au dominat piața până atunci.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Totuși, CBRE a înregistrat o performanță notabilă în 2020, consemnând un avans de circa 8% al afacerilor, până la circa 11,4 milioane de euro, și cel mai mare profit din domeniu, de 1,4 milioane euro. Brokerii CBRE activează în România prin două divizii de business, CBRE Real Estate Consultancy și CBRE Global Workplace Global Workplace Solutions (GWS).
În realizarea clasamentului, pentru o mai bună acuratețe, nu au fost luate în calcul veniturile de circa 8,7 milioane de euro realizate de CBRE GWS, deoarece afacerile derulate prin această divizie provin, cu precădere, din servicii de facility management (curățenie, reparații, catering, administrare mobilier, servicii poștale), pe care competitorii CBRE nu le practică.
Colliers International și-a menținut poziția a treia în clasament, după o scădere de circa 9% care i-au dus afacerile de anul trecut la 7,5 milioane de euro. După ce, în 2019, Colliers raporta cel mai mare profit din domeniu, indicatorul a scăzut cu peste 66% anul trecut, până la circa 420.000 de euro.
Singura modificare față de topul din 2019 a apărut pe poziția a patra, unde a urcat o treaptă SVN, cu afaceri de 5,7 milioane de euro. Creșterea de 13,6%, cea mai mare din rândul marilor brokeri imobiliari, a fost susținută de explozia de tranzacții cu locuințe din ultimul an, segment pe care sunt specializați consultanții SVN.
Locul cinci îi revine companiei Cushman & Wakefield Echinox, ale cărei afaceri au scăzut cu peste 17%, până la 4,8 milioane de euro în 2020. Totuși, brokerii Cushman au cea mai mare marjă de profit din top cinci, de peste 16%.
Interesant este că cea mai mare marjă de profit din domeniu, în 2020, a fost atinsă de compania boutique a Andreei Păun, denumită Griffes, care, din intermedierea închirierii a 25.000 de metri pătrați în București, Timișoara, Sibiu și Cluj-Napoca, a realizat o marjă de profit de 84,3%, după afaceri de circa 1,2 milioane euro.