Prețul apartamentelor va crește cu până la 10% în acest an pe fondul scumpirii materialelor de construcții și al blocajului cauzat de suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale din București. Angajații sunt așteptați din toamnă la birou câteva zile pe săptămână, iar magazinele închise în pandemie încă mai așteaptă ajutorul statului, sunt câteva concluziile rezultate în urma videoconferinței Profit.ro – Cum iese piața imobiliară din criza Covid-19.
Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Nordis Group, ELCO, Genesis Property, Akcent Development, SVN Romania, Iulius și Novatik, fiind transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV
„Avem informații de la clienții noștri, corporații mari, care și-au anunțat angajații că la sfârșitul lui august – începutul lui septembrie vor trebui să se întoarcă la birou. Sistemul de muncă hibrid este aici să rămână și aduce avantaje multor companii. De exemplu, avantajul de a angaja și din alte orașe“, a declarat Marius Șcuta, Head of Office Department & Tenant Representation, JLL România.
Chiriașii clădirilor de birouri caută acum spații sigure din punct de vedere sanitar și flexibilitate din partea proprietarilor clădirilor, acestea fiind două dintre trendurile induse de pandemia Covid-19, indică Ștefan Tudos, vicepreședinte Genesis Property. El consideră că modelul hibrid, în care angajații lucrează de la birou, dar și de acasă, va continua cel puțin în perioada următoare pentru companiile multinaționale, dar apreciază că peste 1-3 ani se va reveni la realitatea de dinaintea pandemiei.
Profit.ro a semnalat într-o serie de articole că marile corporații care ocupă clădirile de birouri din București scot la subînchiriat părți importante din sediile lăsate goale de angajații care lucrează de acasă, pentru a salva sume importante de bani.
„Ofertele de subînchiriere au apărut și datorită unui impuls de moment. Toți s-au gândit la modalități de reducere a costurilor și s-au gândit, prima dată, să taie din aceste spații. Dacă ne uităm la o afacere de tip call-center, unde nu există nevoie de colaborare și se poate desfășura cu ușurință munca de acasă, impactul financiar al unei reduceri de spațiu poate să fie considerabil. Totuși, pentru majoritatea companiilor, reducerea pe care ar obține-o dacă ar da o parte din spațiu înapoi în piață ar fi de doar 5-10%. Multe companii încep să își retragă spațiile de la subînchiriat“, adaugă Marius Șcuta.
Mari proprietari de clădiri de birouri din România sunt indicați în piață că s-ar folosi de o clauză contractuală care obligă corporații chiriașe la plata integrală a chiriei, uneori pe ani întregi, pentru a le determina să nu plece din sediile pe care le ocupă. Brokerul JLL spune că pandemia nu a determinat nicio schimbare notabilă în privința clauzelor contractuale și nu apare ca parte de forță majoră în documentele semnate de chiriași.
„Fondurilor instituționale, care dețin clădiri de birouri și care au credite la bancă, le este aproape imposibil să renunțe la contractele în vigoare sau la chiriile datorate, fără un suport de la bancă, cu o amânare a plății ratelor, sau altă formă de ajutor“, conchide Șcuta. CITEȘTE ȘI MAS Real Estate a mai vândut două proprietăți din Marea Britanie, cu peste 110 de milioane de euro, pentru a reinvesti banii în România. Până acum, și-a vândut proprietățile din Germania cu 195 milioane de euro, cu același scop
Pandemia nu a redus, însă, apetitul investițional al dezvoltatorilor. Grupul Iulius are în derulare un concept nou de retail, care constă în construcția de spații comerciale de mici dimensiuni în zonele periferice ale orașelor, și extinderea centrului Palas Iași, cu o clădire de 60.000 metri pătrați care va fi finalizată în 2022.
“Avem în derulare un concept nou, family market, concentrat pe nevoile comunităților în dezvoltare, acesta fiind răspunsul nostru la extinderea orașelor dincolo de granițele strict teritoriale și la necesitatea de a economisi timp prin oferirea de servicii facilități și mai aproape de casă”, a anunțat Raluca Munteanu, Business Development Manager Iulius Group.
O parte dintre ocupanții centrelor comerciale au fost grav afectați pe perioada în care activitatea le-a fost întrerută. Totuși, Guvernul întârzie cu aprobarea ajutorului financiar pentru comercianții afectați de închiderea magazinelor din centrele comerciale, prin care urma să se plătească jumătate din chiriile comercianților închiși pe perioada stării de urgență.
„Ne-am implicat în scrierea proiectului de ajutor de stat pentru retaileri, însă nimeni nu se poate bucura de el și nu știm cât va mai dura această situație. S-au căutat și s-au găsit soluții direct între chiriași și proprietari. S-a mers de la reducerea de chirii și până la suspendare de chirii sau alte plăți. Totuși, ajutorul statului încă este așteptat. Lipsa lui a pus o presiune mare pe proprietari. Nu știm cât va mai dura efervescența din ultima perioadă, venită pe fondul relaxării restricțiilor impuse în pandemie“, a spus Ofelia Preda, Leasing Director, Veranda Mall.
Apartamente mai scumpe
Prețul apartamentelor va înregistra creșteri medii de până la 8-10% în 2021, deja consemnându-se un plus de 3% față de anul anterior, și ritmul de livrări și vânzări, ajuns la un record istoric, va continua în 2021 și 2022, sunt previziunile Mariei Andrei, vicepreședinte al companiei de consultanță imobiliară SVN Romania.
Și Laurențiu Afrasine, CEO-ul Akcent Development, previzionează o majorare de prețuri de același nivel și se așteaptă, totodată, ca circa 20.000 de locuințe să fie finalizate în acest an în București și împrejurimile orașului, reprezentând al treilea an consecutiv cu valori record pentru ultimii 30 de ani. Evoluția are loc într-un context favorabil segmentului rezidențial: dobânzile creditelor sunt reduse, la fel și rata șomajului, în timp ce salariile cresc, iar România înregistrează creștere economică.
Pe acest fond pozitiv, grupul imobiliar Nordis a înregistrat un mare succes cu propriul concept introdus pe piață, în care investitorilor le este vândută o cameră de hotel cu un randament anual de 7%, și nu își va opri extinderea puternică din ultimii ani, având acum în vedere introducerea acestui concept în mediul urban, sub forma unor hoteluri de business în centre urbane mari, a anunțat Alexandru Mihai, Managing Partner Nordis Group.
„De când am lansat acest concept, în 2019, a avut un succes enorm, iar an de an ne-am dublat cifra de afaceri - 27 milioane euro în 2019, peste 50 milioane euro în 2020, iar anul acesta avem estimări de peste 100 milioane euro valoare vândută", spune managerul Nordis, explicând că astfel le sunt puse la dispoziție clienților, chiar la domiciliul personal, toate facilitățile unui hotel de 5 stele, precum room-service și room-cleaning.
În pofida aspectelor favorabile din piață, unii dezvoltatori iau în calcul vânzarea de apartamente nefinalizate dacă din 2022 nu se va reduce cota TVA de la 19% la 5% pentru locuințele cu un preț de până în 140.000 de euro, spune Antoanela Comșa, Președinte al Asociației Investitorilor Imobiliari din România și Director General al Gran Via România.
„Este adevărat că astăzi dobânzile sunt la un minim, dar sfătuiesc clienții să fie foarte atenți când accesează un credit, deoarece se anunță inflație și, probabil, că dobânzile vor începe să crească. Oferta este așteptată să scadă din cauza blocajului din administrație creat de suspendarea PUZ-urilor, manopera se scumpește, la fel și materialele, ceea ce va duce la o scumpire a apartamentelor“, menționează Comșa. CITEȘTE ȘI Grupul francez P3G, care se transformă într-un producător de mobilă gigant, pregătește un ansamblu cu peste 1.000 apartamente în locul fabricii sale de mobilă din București, după ce a vândut o parte din teren către Lidl
Ea prezintă ca exemplu faptul că, anul trecut, Gran Via a început faza a patra a proiectului său din zona bucureșteană Lujerului și a cumpărat fierul necesar cu 2,43 de lei/kg, iar, recent, a achiziționat același produs cu 3,65 lei/kg, plătind în avans tot fierul necesar pentru proiect. Această creștere nu o poate suporta integral dezvoltatorul și se va reflecta în creșterea prețului imobilelor, mai adaugă reprezentantul investitorilor imobiliari și previzionează și ea o creștere de maxim 10% a prețurilor la apartamente în 2021.
Suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale aprobate pentru Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 a creat probleme reale în rândul constructorilor. Un exemplu concret a indicat Daniel Pițurlea, președintele și CEO-ul Concelex.
„Suntem implicați într-un proiect în partea de sud a Bucureștiului, în care am obținut certificatul de urbanism și nu reușim să obținem și autorizația de construire. Suntem în discuții cu o societate de avocați să dăm în judecată autoritățile locale pentru asta. Nu intră sub incidența suspendării PUZ-urilor, pentru că certifictul a fost eliberat anterior suspendării“, explică antreprenorul.
Pițurlea mai spune că ordonanța guvernului legată de salarizarea muncitorilor din construcții a dus la o creștere cu 300% a numărului de angajați Concelex, reușind să atragă români care lucrau în străinătate.
„În trecut, lucram mai mult cu subantreprenori și majoritatea muncitorilor români preferau să lucreze în străinătate. Când am crescut salariile spre 1.000 de euro net, au devenit interesați, chiar dacă câștigă mai puțin decât în străinătate“, a adăugat constructorul. CITEȘTE ȘI Constructorii germani sunt afectați de o criză de cherestea
Pandemia a accelerat tendințe anterior existente, spun reprezentanții Ariston Thermo România, care sesizează o creștere accelerată a consumului de produse care înglobează partea de conectivitate și digitalizare.
„Pandemia a accelerat anumite tendințe. Am sesizat o creștere accelerată a consumului de produse care înglobează partea de conectivitate și digitalizare. Probabil că aceste tendințe vor continua. În vânzări am văzut o tendință pentru produse care înglobează o eficiență ridicată, cum sunt pompele de căldură, o tehnologie încă la început în România“, a punctat Cătălin Drăguleanu, Country Manager, Ariston Thermo România.