Producătorul de cărămizi Cemacon a încheiat anul 2015 o cifră de afaceri de 67,9 milioane de lei (15,3 milioane de euro), cu 24% mai mult decât în anul precedent, înregistrând al cincilea an de creștere consecutivă, potrivit rezultatelor financiare preliminare.
Cemacon a raportat anul trecut un profit net de 13 milioane de lei (aproximativ 3 milioane de euro).
Rezultatele financiare se datorează vânzării de blocuri ceramice, pe de o parte, și finalizării procesului de restructurare financiară, pe de alta, se arată într-un comunicat al companiei.
”Am încheiat anul 2015 cu profit net, principalul nostru obiectiv pentru anul trecut. Business-ul a continuat să aibă cea mai mare rată de creștere din sector, pentru al cincilea an consecutiv, cu vânzări nete cu 26% mai mari și un profit operațional în creștere cu 27%, depășind consistent media sectorului”, a declarat Liviu Stoleru, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație Cemacon.
Compania a încheiat anul trecut procesul de restructurare, demarat în 2010.
”În luna martie 2015, prin semnarea noilor contracte de credit care au restructurat datoria de peste 33 milioane euro, și apoi, în septembrie, prin conversia din datorie în acțiuni a peste 13 milioane euro, Cemacon a finalizat cu succes prima restructurare de anvergură a unei datorii bancare în afara insolvenței în România. Acest lucru a fost posibil printr-o înțelegere complexă companie-bancă-acționari, bazată pe principiul win-win”, mai menționează reprezentanții companiei.
Producătorul de cărămizi a reușit astfel ca, în urma procesului de restructurare, cifra de afaceri în 2015 (67,9 milioane de lei) să crească de trei ori față de cea din 2010 (22,1 milioane lei), iar cota de piață să ajungă de la 6% la 19%.
În 2016, Cemacon își propune creșterea cifrei de afaceri cu minimum 10%, consolidarea cotei de piață, valorificarea activelor neproductive deținute, continuarea strategiei de îmbunătățire a portofoliului și a ofertei comerciale.
Compania, listată la Bursa de Valori, are o capitalizare bursieră de 40,1 milioane de lei (9 milioane de euro).
Principalii acționari ai companiei sunt fondul de investiții, Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief UA (27,9%), controlat de BCR și de omul de afaceri Florin Pogonaru, KJK Caramida (27,9%), Consultanța Andrei&Andrei (17,3%), SSIF Broker (14,6%).
Volumul lucrărilor în construcții a crescut, în 2015, cu 10,4% față de anul anterior, datorită lucrărilor de reparații capitale, lucrărilor de întreținere și reparații curente și lucrărilor de construcții noi, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.