Răzvan Avram, expert Unvinpezi.ro: Vinurile roze sunt foarte la modă, de câțiva ani buni. Ele rămân în continuare pe val, dar și mai tare vin din urmă vinurile spumante

Răzvan Avram, expert Unvinpezi.ro: Vinurile roze sunt foarte la modă, de câțiva ani buni. Ele rămân în continuare pe val, dar și mai tare vin din urmă vinurile spumante

Răzvan Avram

Parteneri Profit.ro
Parteneri Profit.ro
scris 17 iul 2024

Răzvan Avram a fost o figură centrală în lansarea Unvinpezi.ro în 2012. De atunci, el a contribuit la transformarea acestui proiect într-o platformă respectată în lumea vinului.

Răzvan a reușit să aducă vinuri de calitate pe mesele românilor, câștigând încrederea unei comunități de pasionați.

Pe lângă Unvinpezi.ro, Răzvan este Managing Editor la DrinkInsider.ro, Managing Editor la BonChef.ro și Wine Blogger la Paharnicul.ro, un blog de food & wine pairing, unde asocierile culinare sunt "asigurate" de Marius Cristian, alias Costachel, un alt expert Unvinpezi.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
18 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Unvinpezi.ro: De când colaborezi cu Unvinpezi.ro și cum a evoluat această colaborare de-a lungul anilor?
Răzvan Avram: Pe 29 februarie 2012 am primit propunerea de a mă alătura unui proiect online de marketing și vânzări de vin. După trei luni de pregătiri intense, pe 7 iunie 2012, se lansa Unvinpezi.ro. Motivul pentru care am acceptat, împreună cu alți pasionați de vin, să particip la acest proiect este încă valabil și în ziua de azi: am primit șansa de a fi niște deschizători de drumuri.

Unvinpezi.ro: Ce crezi că are Unvinpezi.ro diferit față de celelalte site-uri de profil?
Răzvan Avram: Deși site-urile de tip „Daily Deal” nu sunt o noutate în Europa sau America, decizia de a lansa, în 2012, în România, un asemenea concept, mai ales în domeniul vinului, a fost una extrem de curajoasă. Timp de 12 ani, Unvinpezi.ro și-a păstrat cel mai important diferențiator al său: echipa de pasionați de vin, cei care au reușit să scrie, zilnic, câte 3 recenzii pentru fiecare vin, într-un stil absolut personal, credibil și necenzurat de vreun considerent comercial.

Unvinpezi.ro: Ne poți oferi un top 3 vinuri pe care le-ai încercat de-a lungul acestor ani?
Răzvan Avram: Locul 1: Penfolds Grange Shiraz 2008 (100 de puncte Parker) Locul 2: Penfolds Grange Shiraz 1999 Locul 3: Aproape imposibil de acordat, după primele două de mai sus…

Unvinpezi.ro: Ce face vinul diferit de alte băuturi alcoolice și de ce îți place să scrii despre vin?
Răzvan Avram: Vinul este, doar la prima vedere, o băutură alcoolică: el conține maximum 14-15% alcool, iar restul este cultură/istorie/geografie/emoție/poveste. Îmi place să cred că textele scrise de pasionații de la Unvinpezi.ro au atras către universul vinului destui cititori, care mai întâi au cumpărat vin pentru a-l încerca, pentru ca mai apoi să se transforme în clienți fideli ai site-ului.

Unvinpezi.ro: Care a fost cea mai memorabilă/interesantă/amuzantă experiență legată de vin pe care ai avut-o în cadrul colaborării cu Unvinpezi.ro?
Răzvan Avram: De departe, cele mai amuzante și memorabile momente ale colaborării cu Unvinpezi.ro au fost acelea (și nu puține!), când cei trei recenzori ai unui vin au scris texte care se băteau „cap în cap”: fiecare simțise cu totul altceva în vinul cu pricina. O demonstrație clară că, indiferent de nivelul de pregătire în domeniu, fiecare dintre noi percepem vinul într-un mod extrem de personal și, mai ales, că e foarte bine să fie așa!

Unvinpezi.ro: Există un vin anume pe care l-ai recomanda mereu, indiferent de ocazie?
Răzvan Avram:  Cu siguranță, nu! Nimic nu e mai trist decât să asculți aceeași muzică în „Heavy Rotation”, să te uiți la același film de 100 de ori sau să mănânci aceeași mâncare toată viața. Prin urmare, vinul are nevoie de context. El se recomandă în funcție de gastronomie, de ocazia cu care îl servești, de anotimpul în care îl consumi, de persoana lângă care te afli la masă când îl bei și, nu în ultimul rând, în funcție de o pură inspirație de moment.

Unvinpezi.ro: Ce tendințe observi în lumea vinului și cum crezi că vor evolua acestea în următorii ani?
Răzvan Avram: Vinurile roze sunt foarte la modă, de câțiva ani buni. Ele rămân în continuare pe val, dar și mai tare vin din urmă vinurile spumante. În general, vinul s-a transformat, în ultimul deceniu, dintr-un produs de nișă, aspirațional, într-unul de mass-market. Această tendință se va accentua în următorii ani și asta este o veste cât se poate de bună!

Unvinpezi.ro: Ce sfaturi ai pentru cineva care dorește să înceapă să exploreze lumea vinului? Dar pentru un “profesionist”?
Răzvan Avram: Pe cei aflați la început de drum îi îndemn să-și consolideze cultura enologică încercând cât mai multe vinuri, deoarece, cu siguranță, nu le va ajunge o viață întreagă pentru a le încerca pe toate. Universul vinului (ca și cel al muzicii sau al literaturii) este, virtual, fără de sfârșit. Pentru profesioniști nu am niciun sfat de dat, ba din contra, aștept eu sfaturi de la ei!

Unvinpezi.ro: O urare pentru Unvinpezi.ro?
Răzvan Avram: Să ne revedem, la fel de tineri și voioși, peste încă 12 ani.

Aici găsești toate vinurile recomandate de Răzvan Avram pe Unvinpezi.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
unvinpezi.ro
vin