România ar putea deveni una dintre destinațiile preferate la nivel european pentru producția de film dacă ar adopta scheme de ajutor pentru industrie similare celor din alte state din Europa Centrală și de Est, membre UE, arată un studiu PwC România. Astfel, afacerile anuale din industria de film din România ar avea potențial să ajungă la un nivel de 350 milioane euro, de la aproximativ 53 de milioane de euro în prezent.
Peste 80% din această sumă a fost generată de producții străine turnate în România.
Potrivit studiului, și în prezent sectorul are un efect de multiplicare semnificativ în ansamblul economiei, generând venituri suplimentare de 149 de milioane de euro în sectoarele care deservesc industria cinematografică. Studiul PwC estimează impactul total al industriei cinematografice în România la aproximativ 200 de milioane de euro, între 1.600 și 1.800 de locuri de muncă create și taxe și impozite plătite de până la 22 de milioane de euro.
”Deși România beneficiază de o infrastructură de film comparabilă cu cea din piețele dezvoltate din Europa, de cineaști de valoare, recunoscuți și premiați la nivel internațional, și de destinații de filmare foarte ofertante, ceea ce ne-a ajutat sa atragem câteva producții cu rezonanță la nivel internațional, industria de film în ansamblul ei este într-o relativă stagnare în ultimii ani. Costurile totale pentru producția filmelor în România sunt competitive, dar diferența față de alte țări din regiune (estimată la 3-5%) nu este suficient de mare încât să compenseze lipsa facilităților fiscale pe care majoritatea țărilor din regiune le oferă”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Servicii de Consultanță pentru Management, PwC România, unul dintre autorii studiului.
Măsurile de sprijin implementate de alte țări din regiune au ajutat la creșterea valorii producțiilor străine de film.
De exemplu, în Cehia sectorul a atins valoarea de 260 milioane euro, iar în Ungaria sectorul a crescut de aproximativ 7-8 ori, atingând o valoare de 230 milioane de euro. Se estimează că ajutorul pentru cinematografie acordat de toate statele membre ale Uniunii Europene este de până la 3 miliarde de euro pe an.
PwC notează că o schemă de ajutor de stat, similară cu cea implementată cu succes pentru alte sectoare economice, ar putea contribui la dezvoltarea susținută a sectorului, până la o valoare de 350 milioane euro.
”Din estimările noastre, industria producției de film străin din România poate crește de până la 7 ori, ajungând la o valoare de aproape 350 de milioane de euro și un impact total agregat de până la 1,4 miliarde de euro, peste 5.600 de locuri de muncă și impozite și taxe de aproximativ 110-140 de milioane de euro pe an. La acestea s-ar adăuga și beneficii indirecte de promovare a țării pe plan extern și de dezvoltare a turismului”, a adăugat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România.