Un fost inginer de la Meta a dat în judecată compania pentru discriminare împotriva palestinienilor în modul de gestionare a conținuturilor legate de războiul din Gaza, relatează miercuri Reuters.
În plângerea depusă marți la un tribunal din California, Ferras Hamad, american cu origine palestiniană care lucra la Meta din 2021 și a fost concediat în februarie, acuză între altele compania de ștergerea comunicațiilor interne ale angajaților privind decesul rudelor lor din Fâșia Gaza și de lansarea de investigații privind utilizarea de către aceștia a emoticoanelor cu drapelul palestinian, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania nu a lansat astfel de investigații asupra angajaților care au postat emoticoane cu drapelul israelian sau ucrainean în contexte similare, se arată în plângere.
Reuters menționează că Meta nu a răspuns imediat la solicitarea sa de comentarii.
De la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, în octombrie anul trecut, compania a mai fost acuzată de suprimarea expresiilor de susținere a palestinienilor afectați de război. Aproape 200 de angajați ai Meta au formulat preocupări similare într-o scrisoare deschisă adresată directorului Mark Zuckerberg și altor lideri ai companiei.
Concedierea lui Hamad a fost urmarea unui incident din decembrie legat de o procedură de urgență a Meta, cunoscută ca SEV, "site event", pentru remedierea unor probleme grave apărute pe platforme. El a identificat nereguli în gestionarea unui astfel de SEV legat de restricționarea conținuturilor postate de personalități palestiniene pe Instagram. Astfel, într-unul din cazuri, Hamad a observat că un scurt video postat de fotoreporterul palestinian Motaz Azaiza fusese încadrat greșit ca fiind pornografic, deși arăta o clădire distrusă din Gaza.
Fostul angajat al Meta a susținut că a primit directive contradictorii privind autoritatea sa de a interveni într-o astfel de situație, dar ulterior managerul său i-a confirmat că face parte din "fișa postului". Luna următoare, după ce un reprezentant al Meta l-a informat că face obiectul unei investigații, Hamad a depus o plângere internă pentru discriminare, pentru ca peste câteva zile să fie concediat, motivul invocat fiind politica companiei ce le interzice angajaților să se ocupe de conturile unor persoane pe care le cunosc direct, referindu-se la Azaiza.
Hamad a negat că are avea legături personale cu fotoreporterul.