Intel a anunțat noi cipuri AI, în timp ce încearcă să recupereze cotă de piață de la Nvidia și AMD

Intel a anunțat noi cipuri AI, în timp ce încearcă să recupereze cotă de piață de la Nvidia și AMD
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iun 2024

Producătorul american de cipuri Intel a anunțat noi cipuri de inteligență artificială pentru centre de date și se pare că va înfrunta rivalii Nvidia și AMD, care au prezentat la rândul lor noi cipuri în ultimele două zile, relatează CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Procesorul Intel Xeon 6 va oferi o performanță mai bună și o eficiență energetică mai mare pentru sarcinile de lucru de mare intensitate ale centrelor de date, în comparație cu predecesorul său, a declarat CEO-ul Pat Gelsinger în timpul conferinței de tehnologie Computex din Taiwan, scrie News.ro.

Orange extinde rețeaua 5G în România. Anul trecut a deschis al doilea laborator 5G - FOTO CITEȘTE ȘI Orange extinde rețeaua 5G în România. Anul trecut a deschis al doilea laborator 5G - FOTO

Anunțul vine în timp ce rivalii Nvidia și AMD au lansat noi cipuri AI, în timp ce aceștia luptă pentru poziția de lider în industria în plină expansiune.

De asemenea, vine la șase luni după ce Intel a lansat procesoarele Intel Xeon din a 5-a generație pentru sarcinile de lucru din centrele de date și la două luni după ce a anunțat procesorul Gaudi 3 pentru instruirea și implementarea modelului AI.

Intel a dezvăluit, de asemenea, că prețurile pentru acceleratoarele Gaudi 2 și Gaudi 3 AI sunt mai mici decât cele ale cipurilor rivale.

”Clienții caută soluții de inferență și instruire pentru AI generativă de înaltă performanță, rentabile. Și au început să apeleze la alternative precum Gaudi. Ei vor posibilitatea de a alege. Ei doresc soluții software și hardware deschise și soluții de timp de comercializare la TCO [costul total de proprietate] semnificativ mai mic”, a spus Gelsinger.

Intel a dezvăluit, de asemenea, detalii de arhitectură pentru viitoarele sale procesoare Lunar Lake, ”pentru a continua să crească categoria PC AI”.

Cipurile Lunar Lake, care sunt așteaptate să fie livrate în al treilea trimestru, vor concura cu cipurile Nvidia și AMD, care sunt proiectate special pentru computerele AI.

Intel încearcă să ajungă din urmă Nvidia și AMD, după ce a fost în mare parte pe marginea freneziei AI, în care giganții tehnologici precum Meta, Microsoft și Google cumpără cât mai multe cipuri Nvidia.

Atât Nvidia, cât și AMD au conturat hărți de parcurs anuale pentru noile cipuri destinate centrelor de date.

SAP, avans al afacerilor în România. Profitul net însă s-a înjumătățit CITEȘTE ȘI SAP, avans al afacerilor în România. Profitul net însă s-a înjumătățit

Nvidia a dezvăluit duminică noi cipuri ”Rubin, pentru a succeda modelului anterior ”Blackwell”, care tocmai a fost anunțat în martie.

AMD are calendare detaliate pentru noile acceleratoare Instinct, care vor fi lansate în fiecare an până în 2026.

Spre deosebire de designerii de cipuri Nvidia și AMD, Intel nu numai că își proiectează cipurile, ci le și produce. Cu toate acestea, afacerea sa de producție a avut probleme, înregistrând o pierdere operațională cu 7 miliarde de dolari mai mare în 2023, față de anul precedent.

De asemenea, și-a pierdut avantajul în producția de cipuri în fața rivalilor din străinătate precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Dar finanțarea de aproape 20 de miliarde de dolari, acordată prin intermediul Legii pentru cipuri și știință a administrației Biden, ar putea ajuta Intel să-și dezvolte producția de semiconductori și cercetarea și dezvoltarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
intel
cipuri