Operatorii europeni de telecomunicații sunt forțați să își vândă o parte din infrastructură pentru a putea investi în domenii precum lansarea serviciilor 5G, pentru că randamentele lor pe o piață saturată nu sunt suficient de mari, a declarat directorul general de la Orange, Christel Heydemann, într-un interviu acordat Financial Times.
"Atunci când vezi companii care își vând turnurile și utilizează vehicule financiare pentru a putea continua să investească în infrastructură este ceva, care, dacă nu este greșit, este totuși ciudat", a apreciat Christel Heydemann, conform Agerpres.
Chiar dacă acum interesul pieței pentru turnurile de telefonie mobilă a mai scăzut, odată cu majorarea dobânzilor, mai multe grupuri europene de telefonie, inclusiv Vodafone, au încasat sume de ordinul miliardelor pentru turnurile lor în ultimii ani, bani pe care i-au folosit pentru a-și reduce datoriile sau a elibera fonduri pentru investiții. Rețeaua de turnuri a Orange a fost regrupată sub o companie separată, denumită Totem, care este însă deținută în totalitate de grupul francez.
"Pe partea de infrastructură, vedem din ce în ce mai mulți operatori care își vând infrastructura unor fonduri de investiții specializate în infrastructurile de telefonie mobilă, care cumpără astfel de active pentru că se așteaptă să profite de pe urma investițiilor în fibră optică, deoarece este o investiție pe termen lung cu un randament garantat pe termen lung", a adăugat șeful Orange.
Grupul francez de telefonie, unul din cei mai mari jucători din Europa, a investit puternic în modernizarea rețelelor din principalele sale piețe, inclusiv Spania și Franța, și acum susține că rețeaua sa de fibră optică din Europa este echivalentă cu cea a următorilor cinci competitori combinată.
Însă, la fel ca alți operatori de telecomunicații, Orange este în favoarea procesului de consolidare, apreciind că asta va susține investițiile. "Astăzi în Europa avem aproape 100 de operatori de telecomunicații, în timp ce în China sunt doar trei, la fel ca și în SUA, așa că avem un mediu care nu favorizează investițiile", a subliniat Heydemann.
CITEȘTE ȘI UPDATE TOKHIT, aplicație dezvoltată de un startup românesc, susține că a atras o finanțare de 100 de milioane de dolari"Europa este deja în întârzierea cu lansarea serviciilor 5G, comparativ cu SUA sau China. Dacă la asta se adaugă și povara investițiilor în fibră optică, care sunt încă necesare în unele țări, ai o imagine a dificultăților din Europa", a mai spus directorul general de la Orange.
Tot joi, grupul Orange România a anunțat că a realizat o cifră de afaceri consolidată în valoare de 403 milioane de euro, în trimestrul IV din 2022, în scădere cu 5,8% față de aceeași perioadă a anului anterior. În 2022, cifra de afaceri este de 1,571 miliarde de euro, în scădere cu 2,6% față de perioada similară din 2021. Diminuarea veniturilor este provocată de impactul contextului macroeconomic, dar și de declinul structural al unor activități de voce și date al cărui nivel a depășit factorii de creștere a celorlalte servicii.
Conform unui comunicat al companiei, la 31 decembrie 2022, Grupul Orange România oferea servicii mobile unui număr de 10,1 milioane de clienți, servicii fixe în bandă largă pentru 1,2 milioane de clienți, iar servicii de televiziune prin cablu și satelit către 1,4 milioane de clienți.