România și Bulgaria, cea mai mică rată de adoptare a serviciilor cloud în rândul companiilor din UE

România și Bulgaria, cea mai mică rată de adoptare a serviciilor cloud în rândul companiilor din UE
scris 13 dec 2018

România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în funcție de procentul companiilor care utilizează servicii cloud, cu o rată de adoptare a acestora de doar 10%, arată un studiu realizat de biroul european de statistică Eurostat, bazat pe date din 2018.

La nivel european, 26% dintre companii au achiziționat astfel de servicii, iar în Țările Nordice, ponderea companiilor care apelează la serviciile cloud este de circa 60%, lider fiind Finlanda, cu un procent de 65%. Studiul ia în considerare doar companiile cu peste 10 angajați.

Urmărește-ne și pe Google News

Ponderea companiilor românești care folosesc servicii cloud s-a dublat din 2014, la nivelul blocului comunitar avansul fiind de 7 puncte procentuale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Majoritatea companiilor românești care folosesc servicii cloud apelează la acestea pentru e-mail (77%), stocarea documentelor (60%), soft de birou (52%) și stocarea bazei de date a companiei sau soft financiar-contabil (ambele cu câte 50%).

Cele mai multe companii europene folosesc cloudul pentru e-mail (69%) și pentru stocarea documentelor în format electronic (68%). Totodată, 48% folosesc servicii cloud pentru a stoca baza de date, 29% dintre companii aplează la serviciile cloud pentru aplicații software destinate gestionării informațiilor despre clienți, iar 23% au achiziționat servicii pentru a găzdui și rula propriul soft (23%).

Românii devin antreprenori mai mult de nevoie. 38% din cei care lucrează pe cont propriu o fac pentru că nu au găsit loc de muncă la angajator, cel mai mare procent din UE CITEȘTE ȘI Românii devin antreprenori mai mult de nevoie. 38% din cei care lucrează pe cont propriu o fac pentru că nu au găsit loc de muncă la angajator, cel mai mare procent din UE

În ceea ce privește alte tehnologii digitale, România este, alături de Polonia, pe ultimul loc în rândul firmelor care utilizează imprimante 3D, cu o pondere de 2% în totalul companiilor (în anul 2017). La nivelul Uniunii, media este de 4%, cea mai mare pondere a companiilor care utilizează această tehnologie fiind tot în Finlanda, cu un procent de 7%.

Pe de altă parte, România este aproape de media europeană în privința utilizării "big data". Astfel, circa 11% din companiile românești apelau, în 2017, la analiza așa-numitelor "big data" pentru a-și maximiza rezultatele, media la nivelul UE fiind de 12%.

În general, companiile europene recurg la analiza seriilor de "big data" din diferite surse ca: date din serviciile de geolocalizare de pe dispozitivele portabile (49%), rețele sociale (45%), dispozitive inteligente și senzori (29%).

Cea mai mare rată de utilizare a big data este în Malta, unde aproape un sfert dintre companii folosesc acest mijloc în activitatea lor.

viewscnt
Afla mai multe despre
cloud
cloud computing
stocare in cloud
servicii
digital
companii
eurostat