Este doar o chestiune de timp până când atacurile cibernetice vor fi considerate acte de război, avertizează un fost șef al NSA

Este doar o chestiune de timp până când atacurile cibernetice vor fi considerate acte de război, avertizează un fost șef al NSA
scris 18 oct 2023

Michael Rogers, fost șef al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, a avertizat că adversarii străini ai Statelor Unite, precum Rusia și China, se apropie de un teritoriu neexplorat al războiului cibernetic, în timp ce continuă atacurile digitale asupra infrastructurii și instalațiilor militare din întreaga lume.

Până în prezent, astfel de atacuri cibernetice nu au depășit pragul de a constitui un act de război, a declarat Rogers pentru  publicația Semafor. „Este doar o chestiune de timp, totuși, până când vom trece acest Rubicon”, a spus el, potrivit G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Digi declanșează expansiunea în Belgia. A recrutat CEO de la cel mai mare operator local și caută angajați. \ CITEȘTE ȘI FOTO Digi declanșează expansiunea în Belgia. A recrutat CEO de la cel mai mare operator local și caută angajați. "Vizăm sute de mii de clienți și suntem aici pentru a rămâne. Belgienii plătesc în exces de prea mulți ani!"

China pătrunde în infrastructuri critice din țări precum SUA, Taiwan și Coreea de Sud pentru „recunoaștere” și pentru a înțelege structurile de rețea pentru a „acționa distructiv” în cazul unui război sau al unei crize, a declarat Rogers.

El a recunoscut că nu există o definiție clară a ceea ce este un „război activ în domeniul cibernetic” și că simpla penetrare a unei rețele nu este un motiv suficient pentru a fi definit ca un act de război.

Rogers a declarat pentru Semafor că atât sectorul privat, cât și cel public au dezvoltat protocoale mai bune de schimb de informații care au contribuit la creșterea protecției în domeniul securității cibernetice în ultimul deceniu, multe dintre aceste sisteme evoluând după piratarea Sony Pictures de către Coreea de Nord în 2014.

Cu toate acestea, ideea că adversarii străini nu ar mai putea pătrunde în sistemele americane, „nu este realistă, cel puțin pe termen scurt”, a spus Rogers. „Trebuie să ne concentrăm pe securitatea cibernetică, nu doar din perspectiva apărării cibernetice… să facem zidurile castelului mai înalte și mai groase, să construim un șanț mai adânc”.

El a cerut, de asemenea, ca SUA să construiască mai multă rezistență la atacurile cibernetice și să dezvolte capacitatea de a opri o entitate să se deplaseze rapid prin sistem.

Schimbare după 2 zile - Filelist, cel mai mare site de piraterie online din România, nu va mai fi închis CITEȘTE ȘI Schimbare după 2 zile - Filelist, cel mai mare site de piraterie online din România, nu va mai fi închis

Rogers a abordat rolul inteligenței artificiale în abilitățile guvernului de detectare a amenințărilor, numind Inteligența Artificială o „sabie cu două tăișuri”.

Rogers a spus că AI ar permite SUA să genereze mai multe informații despre ceea ce fac adversarii, dar și să crească capacitățile de hacking ale acestor adversari.

„Le va permite să genereze malware mai bun… malware care înțelege unele dintre capacitățile defensive care sunt încorporate în sisteme și, prin urmare, le poate ocoli sau depăși”, a spus el. „Le va permite atacatorilor să simuleze, să anticipeze, ce fel de mișcări defensive vor pune în aplicare companiile și țintele”.

viewscnt
Afla mai multe despre
michael rogers
nsa; hackeri