OpenAI este acuzat într-un nou proces, de data aceasta în discuție fiind drepturile de autor pe care compania nu le plătește când își antrenează AI-ul pe baza conținutului cărților în format electronic.
Companiile care dezvoltă modele lingvistice, precum OpenAI și alții, le antrenează pe acestea „hrănindu-le” cu cantități imense de texte pe care le găsesc online și conținutul generat de proprii utilizatori.
Printre textele pe care modelele lingvistice ale companiei americane le-a învățat pare să se numere și cărți, iar asta stă la baza celui mai recent proces în care OpenAI a fost implicat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Doi scriitori, Paul Tremblay și Mona Awad, au dat în judecată OpenAI, arătând că ChatGPT a fost antrenat pe baza propriilor cărți, protejate de drepturile de autor.
Chatbot-ul poate face rezumatele cărților în cauză, ceea ce înseamnă că le cunoaște conținutul. OpenAI nu avea dreptul să-și antreneze AI-ul pe baza conținutului cărților, spun cei doi, în condițiile în care cărțile sunt protejate de drepturile de autor.
Concluzia celor doi scriitori este că OpenAI a scanat cărțile disponibile pe trackerele de BitTorrent, unde acestea sunt urcate de pirați. Compania refuză să spună care este sursa textelor pe baza cărora și-a antrenat AI-ul.
Este deja al treilea proces în care OpenAI este chemată în mai puțin de o lună, după un proces de defăimare intentat la începutul lunii iunie și un altul în care în discuție este furtul datelor personale.