Doi scriitori dau în judecată OpenAI pentru încălcarea drepturilor de autor

Doi scriitori dau în judecată OpenAI pentru încălcarea drepturilor de autor
scris 1 iul 2023

OpenAI este acuzat într-un nou proces, de data aceasta în discuție fiind drepturile de autor pe care compania nu le plătește când își antrenează AI-ul pe baza conținutului cărților în format electronic.

Companiile care dezvoltă modele lingvistice, precum OpenAI și alții, le antrenează pe acestea „hrănindu-le” cu cantități imense de texte pe care le găsesc online și conținutul generat de proprii utilizatori.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre textele pe care modelele lingvistice ale companiei americane le-a învățat pare să se numere și cărți, iar asta stă la baza celui mai recent proces în care OpenAI a fost implicat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
OpenAI, dată în judecată pentru furt de date personale CITEȘTE ȘI OpenAI, dată în judecată pentru furt de date personale

Doi scriitori, Paul Tremblay și Mona Awad, au dat în judecată OpenAI, arătând că ChatGPT a fost antrenat pe baza propriilor cărți, protejate de drepturile de autor.

Chatbot-ul poate face rezumatele cărților în cauză, ceea ce înseamnă că le cunoaște conținutul. OpenAI nu avea dreptul să-și antreneze AI-ul pe baza conținutului cărților, spun cei doi, în condițiile în care cărțile sunt protejate de drepturile de autor.

Concluzia celor doi scriitori este că OpenAI a scanat cărțile disponibile pe trackerele de BitTorrent, unde acestea sunt urcate de pirați. Compania refuză să spună care este sursa textelor pe baza cărora și-a antrenat AI-ul.

Este deja al treilea proces în care OpenAI este chemată în mai puțin de o lună, după un proces de defăimare intentat la începutul lunii iunie și un altul în care în discuție este furtul datelor personale.

viewscnt
Afla mai multe despre
scriitori
openai
chatgpt
drepturi de autor