Capitalizarea Apple a depășit pragul de 3.000 de miliarde de dolari în debutul tranzacțiilor vineri, producătorul iPhone fiind pe cale să intre în istorie ca prima companie din lume care atinge oficial acest reper, dacă avansul se menține până la închiderea sesiunii bursiere.
Acțiunile Apple s-au apreciat cu 1,3% în primele minute de tranzacționare, până la prețul de 192,07 dolari, conferind companiei o valoare de piață de 3,021 trilioane de dolari – mai mare decât întreaga piață de acțiuni din Germania sau decât economia britanică, conform datelor analizate de Profit.ro..
Această bornă vine în urma unei performanțe robuste de la începutul anului, care a adăugat peste 900 de miliarde de dolari la dimensiunea companiei.
CITEȘTE ȘI Tranșa de retail a ofertei de la Hidroelectrica este suprasubscrisă de peste 3 ori. Valoarea plasamentelor depășește reperul de 1 miliard de euroÎn jurul orei 16:40 (ora României), acțiunile Apple erau cotate la 191,81 dolari, cu 1,2% peste referința de joi. Principalii indici bursieri de la New York avansau cu 0,7% până la 1,1%.
Capitalizarea gigantului american a mai depășit, pentru scurt timp, reperul de 3.000 de miliarde de dolari, în ianuarie anul trecut, însă acțiunile nu au găsit suport la cumpărare, iar ulterior au intrat pe o pantă descendentă.
Trendul a fost complet inversat între timp.
Jonathan Curtis, director de management de portofoliu la Franklin Equity Group, nu este deloc surprins că Apple este prima companie cu o valoare de piață de 3 trilioane de dolari.
"Bilanțul este fenomenal, plătește un dividend pe care îl poate crește în continuare, are un program activ de răscumpărare și o platformă de business asemănătoare cu cea a jucătorilor din industria bunurilor de bază, toate acestea fiind alimentate de un dispozitiv la care oamenii se uită patru ore pe zi", a comentat Curtis, citat de Bloomberg.
CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului, la al patrulea trimestru consecutiv de scăderi"Motivul pentru care Apple a supraperformat de mai bine de un deceniu nu este că investitorii sunt nesăbuiți, ci pentru că execută o strategie de afaceri care funcționează, planul său de câștiguri funcționează, iar controlul pe care îl are asupra consumatorului devine din ce în ce mai puternic", a adăugat el.
Apple beneficiază și de interesul crescut din partea investitorilor pentru acțiunile din tehnologie. Marile companii s-au redresat pe parcursul acestui an, indicele Nasdaq 100 înregistrând o creștere de 37%.
Entuziasmul legat de inteligența artificială a alimentat o mare parte din câștigurile pentru big tech, în timp ce Apple este percepută și ca un refugiu sigur, având în vedere fluxurile sale de venituri durabile și baza masivă de utilizatori. Ultimele rezultate trimestriale ale companiei au revelat o revenire a vânzărilor iPhone și au atenuat îngrijorările legate de perspectivele sale de creștere.
Optimismul continuu al Wall Street în privința acțiunilor Apple a fost confirmat și de analiștii Citigroup, care notează că abilitatea companiei de a continua să își extindă marjele a fost subapreciată. Banca americană a început să acopere acțiunea Apple joi, cu o recomandare de cumpărare și o estimare pentru o creștere suplimentară de 30% - o performanță care ar duce Apple aproape de o evaluare de 4.000 de miliarde de dolari.