Alertă la Vodafone. Participația grupului arab e&, stabilită de autorități ca risc pentru securitatea națională. Vodafone România a vrut și rețelele mobile ale Telekom România, germanii preferând însă românii de la Quantum Project

Alertă la Vodafone. Participația grupului arab e&, stabilită de autorități ca risc pentru securitatea națională. Vodafone România a vrut și rețelele mobile ale Telekom România, germanii preferând însă românii de la Quantum Project
scris 26 ian 2024
Guvernul britanic a concluzionat că participația deținută la Vodafone de grupul de telecomunicații susținut de Emiratele Arabe Unite, care este vehiculat ca putând să preia chiar afacerea din România a Vodafone, reprezintă un risc pentru securitatea națională și a ordonat companiilor să ia măsuri pentru a atenua acest risc.
 
Urmărește-ne și pe Google News
Foarte recent, Vodafone România a fost în cursa pentru achizitionarea rețelelor mobile ale Telekom România, managementul german, Deutsche Telekom, preferând însă să semneze tranzacția cu românii de la Quantum Project, conduși de Adrian Tomșa.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
 
Riscul de securitate semnalat acum de către britanici arată că decizia germanilor a fost una inspirată. 
 
Autoritățile britanice spun că participația deținută de Emirates Telecommunications, cunoscută și sub numele de e& (fost Etilsat), prezintă riscuri având în vedere importanța Vodafone pentru sectorul telecomunicațiilor din Marea Britanie și rolul său de furnizor al departamentelor guvernamentale, potrivit Financial Times.
Vodafone are din nou probleme, acum cu prevederile legale privind e-Factura CITEȘTE ȘI Vodafone are din nou probleme, acum cu prevederile legale privind e-Factura

e& a început să dețină acțiuni la Vodafone în 2022, iar anul trecut a crescut participația la aproape 15%.

În toamnă a fost relatat că e& este cel mai mare acționar Vodafone și va deveni de departe cel mai important  când va ajunge la o participație de 20%.

Tot atunci, surse din piața din afara țării au susținut că însuși Vodafone România ar putea fi vândut către grupul arab e& pentru a completa oferta operatorului din Emirate în regiune.

În luna mai a anului trecut, companiile au anunțat un parteneriat strategic care a oferit e& un loc în Consiliul de Administrație al Vodafone.

Guvernul britanic apreciază însă acum că relația strategică îi va "permite grupului arab să influențeze în mod material politica Vodafone". În conformitate cu Legea privind securitatea națională și investițiile, care a intrat în vigoare în 2022, Guvernul are posibilitatea de a revizui preluările companiilor din industrii ce au legături cu securitatea națională de către străini.
Piața telecom a scăzut. Lider este Orange, urmat de RCS&RDS, Vodafone nu revine pe locul 2. Popularitatea cartelelor preplătite de telefonie este în scădere CITEȘTE ȘI Piața telecom a scăzut. Lider este Orange, urmat de RCS&RDS, Vodafone nu revine pe locul 2. Popularitatea cartelelor preplătite de telefonie este în scădere

Vodafone și e& trebuie acum să îndeplinească anumite cerințe legate de modificarea sau încetarea relației lor strategice. De asemenea, companiile vor trebui să înființeze un "comitet de securitate națională" pentru a supraveghea orice activitate a Vodafone care "are un impact asupra securității naționale a Marii Britanii sau care este legată de aceasta".

 
Grupul e& este deținut, în proporție de 60%, de Emiratele Arabe Unite.
 
e& și-a făcut intrarea în Europa în vara anului trecut, prin achiziția pachetului de control deținut de Telenor, operatorul telecom deținut de fondul de investiții ceh PPF, din Bulgaria, Serbia, Slovacia și Ungaria. PPF va rămâne partener minoritar în acești operatori. În Ungaria, e& va fi partener cu o firmă deținută de apropiații premierului Viktor Orban.
viewscnt
Afla mai multe despre
vodafone
emiratele arabe unite
e&