Rețineri în cazul care a dus la destrămarea SSIF Carpatica Invest

Rețineri în cazul care a dus la destrămarea SSIF Carpatica Invest
scris 31 aug 2016

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism- Serviciul Teritorial Pitești au reținut, pentru 24 de ore, cu propunere de arestare preventivă, două persoane suspectate de comiterea mai multor infracțiuni, printre care manipularea pieței de capital.  Prejudiciul în acest caz, care a condus la dispariția SSIF Carpatica Invest și despre care Profit.ro a relatat încă de anul trecut, depășește 4,36 milioane de lei.

Potrivit unui comunicat DIICOT, brokerul Ștefan Terziu, împreună cu fratele său, Andrei Terziu, sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, manipulare a pieței de capital, respectiv complicitate la manipularea pieței de capital în cazul celui de-al doilea inculpat, spălarea banilor, înșelăciune, instigare la fals și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și instigare la fals informatic.

Urmărește-ne și pe Google News

“În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2012 inculpatul Terziu Ștefan în calitate de agent delegat de servicii și investiții financiare aflându-se în raporturi de colaborare cu o Societatea de Servicii și Investiții Financiare (în continuare SSIF) a constituit un grup infracțional organizat, împreună cu inculpații Terziu Andrei și Neagu Elena Gabriela, grup care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare și păgubirea clienților societății de investiții financiare, precum și practici de manipulare a pieței de capital”, se arată în comunicat.

Clienți ai Carpatica Invest spun că firma nu poate fi lichidată înainte de a achita un milion de euro CITEȘTE ȘI Clienți ai Carpatica Invest spun că firma nu poate fi lichidată înainte de a achita un milion de euro

Mecanismul infracțional dezvoltat de către inculpatul Terziu Ștefan a constat în deposedarea victimelor de acțiuni sau de bani prin tranzacționarea repetată a acțiunilor, fără să existe dispoziția prealabilă și scrisă a titularilor acestora, în scopul creșterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piață, urmată de însușirea contravalorii acțiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop, arată anchetatorii, care au estimat un prejudiciu în acest caz de 4,364 milioane de lei.

Cei doi frați vor fi prezentați Tribunalului Argeș cu propunere de arestare preventivă.

DIICOT nu a dat detalii despre societatea de investiții financiare vizată de acest caz, însă Ștefan Terziu, în calitate de agent de bursă al SSIF Carpatica Invest, a fost pus sub urmărire penală încă din toamna anului 2013, fiind cercetat pentru infracțiuni de manipulare a pieței și înșelăciune, cu elemente de recidivă. Acțiunea penală a fost declanșată pe fondul acuzațiilor aduse de investitorul Anghel Andrei, care, în mai 2012, a reclamat vânzări abuzive la conducerea societății și Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM), antecesoarea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Pe baza anchetelor ASF, ulterior, în vara anului 2014, a suspendat activitatea Carpatica pentru 90 de zile. În contextul plecării clienților, conducerea casei de brokeraj și acționarul majoritar au hotărât lichidarea acesteia. Totodată, DIICOT a decis, în iunie anul trecut, demararea acțiunii penale împotriva Carpatica Invest.

Conform ordonanței de punere în mișcare a acțiunii penale de către DIICOT Pitești din data de 23 iunie 2015, obținută de Profit.ro, procurorii au identificat formarea unui "grup infracțional organizat" care a avut ca obiectiv "inducerea în eroare și păgubirea clienților SSIF Carpatica Invest, prin tranzacții sau ordine de tranzacționare care presupun procedee fictive sau orice altă formă de înșelăciune."

viewscnt
Afla mai multe despre
diicot
retineri
broker
ssif carpatica invest
bursa
manipulare
piata de capital