Grupul SCR al lui Ștefan Vuza care controlează Chimcomplex Borzești și-a exprimat intenția pentru a achiziționa o parte din activele Oltchim Râmnicu Vâlcea care ar urma să fie puse în vânzare. Potențialul cumpărător vrea să creeze o companie integrată în urma respectivei tranzacții.
Acum 3 ani au participat la licitația pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) pe care au pierdut-o în defavoarea lui Dan Diaconescu. Acum, grupul Serviciile Comerciale Române controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza intenționează să participe la vânzarea pe bucăți a combinatului.
Un comunicat al grupului de firme menționează faptul că societatea Chimcomplex Borzești, prin vocea președintelui Consiliului de Administrație Virgiliu Băncilă, este interesată de o tranzacție care să fie în interesul atât al cumpărătorului, cât și al vânzătorului Oltchim.
Este un anunț care vine în contextul în care Oltchim și proprietarul său, Ministerul Economiei, au prezentat la începutul acestei săptămâni intenția de împărți combinatul în 9 grupe de active care să fie ofertate de potențiali investitori.
CITEȘTE ȘI Chimcomplex vrea să facă o ofertă pentru Oltchim SPV în pofida investigației demarate de CE la Oltchim SA„În ultimii trei ani Chimcomplex a depus trei oferte de cumpărare și a purtat mai multe corespondențe la autoritățile responsabile (administratori judiciari, creditori, minister), în care a arătat că întârzierea procesului de vânzare a Oltchim este în detrimentul tuturor, atât a vânzătorului cât și a cumpărătorului, dar și a societății Oltchim”, spune comunicatul de astăzi al SCR.
Ce solicită potențialul cumpărător
Oferta Chimcomplex – companie care este interesată și de programul de privatizare derulat în Ucraina - va veni în piață în condițiile în care vânzarea pe active va rezolva câteva probleme. Prima dintre acestea este ca gruparea activelor sa se facă pe principiul funcționalității acestora; grupele formate sa constituie entități funcționale tehnologic.
În al doilea rând, vânzătorul trebuie să ofere și soluții pentru ca problemele de mediu preluate de cumpărător să poată fi eșalonate într-un timp rezonabil; altfel activele respective nu pot fi valorificate și nici un cumpărător nu va prelua aceste active fără să aibă garanția valorificării prin punerea lor în funcțiune.
Finalmente, prețul de plecare a vânzărilor să fie unul realist, să țină cont de uzura fizica și morală a activelor respective; pentru a stabiliza, consolida și dezvolta societatea sunt necesare investiții imediate.
CITEȘTE ȘI Negocierile cu potențialii investitori la Oltchim, suspendate până la decizia CE privind ștergerea datoriilorDocumentul citat menționează faptul că societatea Chimcomplex, cu o experiență de peste 60 de ani în același domeniu, are toate atuurile pentru relansarea cu succes a Oltchim, dar și finanțarea necesară achizitiei activelor. Mai mult, are decizia de a se implica în industria chimica, în reconstrucția acesteia.
„Prin achiziția activelor de la Oltchim vrem sa constituim Compania Romana de Chimie pe nucleul format din Chimcomplex și Oltchim”, spune potențialul cumpărător. „Sinergia celor doua combinate și investițiile preconizate vor crea o corporație puternica în România. Aceasta va valorifica superior resursele țării: materii prime, personal instruit, piața și tehnologie.”
În ce context vine propunerea vânzării activelor Oltchim
După eșecul licitației de privatizare de acum 3 ani, combinatul Oltchim a intrat în insolvență. Compania listată la cota Bursei de Valori București a revenit la tranzacționare acum aproape un an de zile, după aprobarea planului de reorganizare a societății care a prevăzut și amputarea unei datorii de peste 2 miliarde lei.
În primele 6 luni ale acestui an, Oltchim a obținut un profit net de 18,56 milioane lei, în cotextul unei majorări cu 6,16%, la 387,14 milioane lei, de la 364,66 milioane lei în S1 2015. La data de 30 iunie, societatea avea active totale de 831,18 milioane lei și datorii însumate de 1,35 miliarde lei. La ultimul preț de pe bursă de 0,384 lei/acțiune, compania are o capitalizare de piață de 131,79 milioane lei (29,57 milioane euro).