Piraeus Bank, cea mai mare bancă elenă în funcție de active, a pierdut miercuri peste o cincime din valoarea de piață, pe fondul informațiilor din presă privind privind potențiale nereguli descoperite în urma unui audit efectuat de banca centrală a Greciei. Acțiunile băncii s-au corectat cu 21,74%, până la 2,7 euro, cel mai mic preț înregistrat după 25 august 2016.
La acest preț, Piraeus are o capitalizare de circa 1,179 miliarde euro, față de 1,505 miliarde de euro la închiderea de marți, potrivit datelor investing.com. Grupul elen este prezent în România din anul 2000, însă se pregătește de exit, în condițiile în care s-a angajat să își reducă expunerea pe piețele secundare, concomitent cu restrângerea împrumuturilor neperformante.
Declinul de aproape 22% este cel mai amplu la nivelul unei singure ședințe din ultimele 19 luni și a fost consemnat în contextul în care presa locală a relatat, pe surse, că Banca Greciei ar fi descoperit că mai mulți angajați ai Piraeus au încălcat reglementările bancare în perioada 2014-2016.
CITEȘTE ȘI Warren Buffett: Dow Jones va depăși 1 milion de puncte în 100 de ani. Pesimiștii sunt nebuniConform surselor, raportul băncii centrale întocmit în urma auditului, care include numele celor care ar fi încălcat reglementările, a fost trimis procurorilor. Un oficial al Curții Supreme din Grecia a confirmat pentru Reuters că procurorii au primit raportul băncii centrale, însă nu a oferit alte detalii.
Acțiunile Piraeus au scăzut cu circa 12% în prima jumătate a tranzacțiilor de astăzi, declinul accelerandu-se în a doua parte a zilei.
Reprezentanții Piraeus au declarat că nu au primit concluziile raportului băncii centrale. Într-un comunicat separat remis bursei de la Atena la închiderea sesiunii de astăzi, instituția de credit a ținut să sublinieze că nu se așteaptă la “un impact financiar sau de capital substanțial” în urma raportului.
Indicele compozit al bursei de la Atena s-a depreciat cu 0,64%, peste declinul înregistrat la nivelul acțiunilor europene, de doar 0,04%.
Principalele burse europene au încheiat ședința de astăzi la valori apropiate celor consemnate ieri, în așteptarea deciziilor de politică monetară ale Rezervei Federale (Fed). Majoritatea analiștilor estimează că banca centrală americană va păstra neschimbată dobânda de referință, însă va anunța că începe să vândă din obligațiunile cumpărate de-a lungul ultimilor ani, în cadrul programului de relaxare cantitativă menit să stimuleze economia și piețele de capital.