Pe fondul unui declin al volumelor față de ziua precedentă, indicii principali de la BVB au avut deprecieri cu puțin peste 0,1%. Mai multă robustețe au avut titlurile Fondului Proprietatea, care au crescut pe cea mai ridicată valoare de la listare din cei peste 8 ani de prezență în ringul de tranzacționare.
Bursa românească a depășit în prima parte a acestei veri maximele post-criză, eveniment care, așa cum semnala Profit.ro, s-a consumat mai degrabă în cvasianonimat, fără vreun entuziasm în rândul jucătorilor din piață. Umbră de îndoială față de sustenabilitatea mișcării a existat în tot acest răstimp, iar aproape fiecare pas pe noi valori record a fost urmat de (câte) o retragere sau chiar de etape de corecții cu un grad de complexitate mai ridicat.
Povestea se repetă și în aceste zile. Saltul pe noi maxime de ieri, în contextul unor volume în creștere, nu a fost urmat de o nouă sesiune pozitivă. Dimpotrivă, piața a cunoscut o nouă repliere. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 23,70 milioane lei (5,01 milioane euro), iar în absența unor ordine de cumpărare consistente, piața a fost mai degrabă în derivă.
CITEȘTE ȘI Efectul OUG 114. Cum s-a transformat cel de-al doilea producător autohton în cel mai mare importator de gaze din RomâniaAstfel, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,12%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,11%, până la nivelul de 9.248,71 de puncte. Sub aspect tehnic, sesiunea de astăzi a fost doar una a de simplă retragere, după explozia de ieri când indicele a avut un avânt consistent din suportul dinamic reprezentat de media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) multiplu testat în săptămânile recente, așa cum se vede pe graficul atașat.
Nu a mai rămas nimic din aparenta efervescență a ședinței precedente când bursa a crescut cu peste 2% după ce Comisia de Industrii a Camerei Deputaților a avizat abrogarea din celebra OUG nr. 114/2018 a articolelor punctelor privind plafonarea gazelor și taxa de 2% în energie. Volumele pe segmentul energie al cărui indice BET-NG a pierdut 0,22% s-au retras subit.
Investitorii s-au repliat și în cazul acțiunilor Băncii Transilvania (TLV). Acestea s-au corectat cu 1,05%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 7,55 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,03%, până la prețul de 13,46 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi cu puțin sub 1 milion de lei.
CITEȘTE ȘI Tudor Ciurezu (SIF Oltenia): Programul de răscumpărări, amânat urmare a șicanelor SIF Banat Crișana și ASF. „Nu ne lasă să lucrăm!”Cele 2 acțiuni bancare care dețin și ponderea în cadrului MSCI pentru România sunt folosite de obicei de investitorii instituționali nerezidenți care vor să ia poziții în piața locală. Astăzi, aceștia și-au făcut mai puțin simțită prezența într-un context încă neconcludent pe piețele financiare internaționale. În Europa, tenndința a fost preponderent negativă. -0,15% indicele Euro Stoxx 50, +0,35% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,34% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,25% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -2,10% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,03% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,97% pentru indicele PX de la Praga.
La București, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au sfidat această mișcare și au păstrat inerție din ședința de creștere de ieri. Cotația a urcat cu 1,33%, până la un nou maxim de la listarea acestui emitent în anul 2011 și până în prezent, de 0,1400 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 4,62 milioane lei. Este o mișcare care a adus „pe verde” și indicele finanicar BET-FI, cu un avans de 0,50%, până la nivelul de 40.869,04 puncte.
Pe fondul unor transferuri de 1,63 milioane lei, titlurile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE) au staționat, la prețul de 23,00 lei/acțiune. Tot în staționare, la prețul de 34,05 lei/acțiune, au închis și titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au cumulat volume echivalente cu 1,58 milioane lei. Compania ar urma să benefciieze de potențiala îndepărtare a plafonului de vânzare a gazelor naturale introdus prin ordonanță de urgență la finalul anului trecut.