Valul de scăderi se reia la BVB

Valul de scăderi se reia la BVB
scris 20 ian 2016

Indicele principal a scăzut cu 1,82%, anulând revenirea de marți, iar față de sfârșitul anului trecut declinul este de peste 13%. "Scăderile au fost absolut neașteptate", spune un administrator de fonduri.

Zi de un "roșu" aprins în piețele financiare. Bursele de la Tokyo și Hong Kong au dat tonul de dimineața, cu scăderi de 3,71% și, respectiv 3,82% pentru indicii reprezentativi. Ștafeta a fost preluată de piețele europene, unde indicele DAX, al bursei de la Frankfurt s-a regăsit în cea mai mare parte a sesiunii de tranzacționare cu peste 3% sub referință, iar acțiunile aveau scăderi medii de aproximativ 3,7% pe piețele de la Paris și Londra.

America nu a avut puterea să întoarcă tendința pieței. Indicele Dow Jones Average Industrial de la New York a coborât cu peste 400 de puncte (-2,50% în dinamică), până la un reper care nu mai fusese atins încă de la sfârșitul anului 2014.

Acesta este contextul în care Bursa de Valori București a consemnat pierderi medii de aproape 2%, pe fondul unor tranzacții cu puțin peste 21 milioane lei, nu departe de rulajul de ieri al segmentului regular. Indicele compozit BET Plus a scăzut cu 1,90%, iar indicele BET a coborât cu 1,82%, până la nivelul de 6.062,97 puncte, din nou sub reperul de 6.100 de puncte care reprezintă maximele relative din anii 2005, 2010 și 2011.

Urmărește-ne și pe Google News
Cât de \ CITEȘTE ȘI Cât de "obosit" e trendul ascendent pe indicele BET?

Cele două fonduri ale Star Asset Management, cu active însumate de 11 milioane lei, au deprecieri de 2,89% și 4,11% de la începutul anului, fapt pentru care Laurențiu Roșoiu, director adjunct, se declară "bulversat". Recunoaște că a fost surprins de deprecierea drastică a acțiunilor românești la acest început de an. "M-a lăsat fără cuvinte. Scăderile au fost absolut neașteptate", a declarat acesta pentru Profit.ro.

Fondul Proprietatea și povestea unei burse "rusești"

Fondul Proprietatea (FP) a atins astăzi un nou minim relativ de 0,70 lei/acțiune, pe fondul unei scăderi de 2,64%, consemnată pe cel mai mare rulaj al zilei de la BVB, de 4,45 milioane lei. Nici măcar programul de răscumpărări al cărui obiect ar urma să fie un număr de 430 milioane titluri nu pare a-i opri de investitori. De la publicarea anunțului în seara zilei de joi, acțiunea FP a mai pierdut 3,98%.

Este portofoliul energetic cel care trage în jos performanța acțiunii Fondului, spune Roșoiu. El amintește o glumă care circulă în piață potrivit căreia BVB a devenit un fel de bursă rusească prin debalansarea reprezentării sectoriale către segmentul energetic. Prețul scăzut al petrolului lovește toată piața care are expunere pe titlurile energetice.

Mohamed El-Erian (Allianz): 2016 va fi un an agitat pe Burse CITEȘTE ȘI Mohamed El-Erian (Allianz): 2016 va fi un an agitat pe Burse

Indicele BET-NG a scăzut astăzi cu 2,12%. O depreciere ceva mai atenuată (-1,39%), până la prețul de 11,34 lei/acțiune, au avut-o titlurile Electrica (EL), care au fost pe locul doi în topul tranzacțiilor, cu schimburi înbsumând 2,95 milioane lei. O dinamică negativă apropiată, respectiv -1,59%, au consemnat și titlurile transportatorului de gaze Transgaz (TGN), care a închis la prețul de 247,00 lei/acțiune o ședință bursieră în care volumele au avut un echivalent în lei de 1,73 milioane lei.

Tot o acțiune energetică a făcut și obiectul singurei tranzacții speciale în piața deal. Un pachet de 30.000 de titluri Conpet Ploiești (COTE) a fost schimbat la prețul de 75 lei/acțiune, în scădere cu 3,85% față de sesiunea anterioară, ceea ce a ridicat valoarea schimbului la 2,25 milioane lei.

Romgaz, 11 sesiuni de scădere pentru un nivel cu 40% sub cel de vara trecută

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au prăbușit cu 5,11%, pe transferuri totalizând 2,73 milioane lei, până la prețul de 22,3 lei/acțiune, un nou minim de la listarea acestui emitent în noiembrie 2013. Față de valorile de tranzacționare de la jumătatea verii trecute, deprecierea este de aproape 40%. Roșoiu punctează că din 13 ședințe de tranzacționare din acest an, una singură a fost "verde", într-una titlurile au staționat pe nivelul de referință al zilei precedente, în timp ce 11 sesiuni au fost de scădere.

Acțiunea BRD, la 10 lei; Banca Transilvania tot mai aproape de reperul de 2 lei

Star Asset Management raportează, după deprecierile drastice de la acest început de an, un randament negativ anualizat de -1,38% pentru fondul său Star Focus și unul încă pozitiv, de +1,01% pentru fondul Star Next. "Băncile, în general, ne-au ajutat", spune Roșoiu. Au crescut mult anul trecut și nu au scăzut la fel de mult în ultimul timp. "În rest, suntem și noi expuși pe titlurile energetice", continuă reprezentantul companiei de administrare a fondurilor.

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avut o depreciere sub media pieței, de 0,68%, până la prețul de 2,185 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,42 milioane lei. Pe transferuri de aproape șase ori mai mici, celelalte titluri de la cota BVB, cele ale BRD Groupe Societe Generale (BRD), au scăzut cu 2,15%, până la prețul psihologic de 10 lei/acțiune.

Vrei să cumperi? Așteaptă formarea unui suport!

Sunt repere la care acțiunile românești devin atractive, vede partea plină a paharului Roșoiu, mult timp ziarist de presă financiară. Dacă economia românească va performa așa cum sunt estimările, atunci aceasta ar trebui să se traducă și în rezultatele companiilor listate, astfel încât dividendul să fie atractiv nu numai pentru anul în curs, dar și pentru 2017, în baza actualului exercițiu fiscal.

Dacă ar avea disponibilități de cash suplimentare s-ar gândi să ia o expunere mai mare în baza scenariului că economia României nu va intra în recesiune în 2016 sau în prima parte a anului 2017. Nu ar cumpăra imediat, însă, ci ar aștepta să se stabilizeze piața. "Aș intra doar în momentul când văd că un prag de suport începe să se formeze", spune Roșoiu.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
star am
laurentiu rosoiu
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
brd