Un raport al diviziei de cercetare a băncii franceze Societe Generale preconizează o piață în scădere pe termen lung pe bursele lumii, la capătul căreia indicele S&P500 de la New York ar urma să ajungă la nivelul de 550 de puncte, cu peste 70% sub nivelurile actuale.
666 ar putea fi un număr uitat pe piețele financiare. Este reperul la care s-a oprit din picaj, în martie 2009, indicele S&P500 al Bursei de la New York și de unde a început un trend ascedent de peste 6 ani, susținut de lichiditatea furnizată în abundență de băncile centrale.
Albert Edwards, analist la Londra pentru grupul bancar francez Societe Generale, consideră că acest reper va fi doborât într-o piață "bear" de durată care deja a început. "Carnagiul care vine", așa cum îl numește autorul raportului citat de publicația Market Watch, ar urma să ducă indicele S&P500 la nivelul de 550 puncte, cu peste 70% sub valorile actuale și cu 75% mai jos față de ultimele maxime.
Nu este prima predicție extremă a diviziei de cercetare a grupului bancar francez, care prin analiștii săi Dylan Grice (între timp plecat de la Societe Generale), Edwards și Andrew Lapthorne a mai afirmat și în perioada 2011-2015 că urmează prăbușiri bursiere.
S-a întâmplat exact contrariul, iar principalii indici bursieri în țările dezvoltate au urcat pe noi maxime istorice. Asta nu îi zdruncină pe analiști SocGen în prognozele lor. "Prețurile activelor globale sunt în stratosferă", afirmă Edwards și acesta este și motivul pentru care prăbușirea va fi pe măsură. Principalul motiv al acestei inflamări au fost stimulii agresivi ai băncilor centrale, însă nivelurile de susținere fundamentală sunt foarte slabi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
2016 a avut pe Bursa de la New York cel mai prost început din ultimii 84 de ani, unul parcă demn de predicțiile extreme ale băncii franceze. Reprezentanții acesteia cred că piețele de acțiuni vor ajunge din urmă în scăderi piețele de mărfuri, aflate în declin accelerat de la jumătatea anului 2014. Balonul speculativ pe piețele de mărfuri și în special în domeniul investițiilor în zăcămintele de șist a fost, de asemenea, susținut de banca centrală, însă acum reeprezintă veriga slabă în piețele de active.
"Iluzia prosperității este zdruncinată", spune Edwards. Colegul său Lapthorne, șef al cercetării cantitative pe segmentul equity la SocGen, afirmă că graba cu care investitorii au repezit să cumpere acțiuni defensive în ultimele luni este un indicator clar că deja ne aflăm într-o piață "bear".
Este totuși o greșeală ca investitorii acum să-și îndrepte atenția către selecția acțiunilor. Deși prima reacție atunci când vedem scăderi ale prețurilor acțiunilor este aceea de a spune că sunt ieftine, îndemnul este la precauție. Pentru că piețele au fost împinse către repere unde multiplii de evaluare fundamentală au atins niveluri scandaloase suntem încă foarte, foarte departe ca activele să devină ieftine din nou, conchide Lapthorne.