Parcă eram pe maxime... De ce nu avem euforie? Volumele scad subit

Parcă eram pe maxime... De ce nu avem euforie? Volumele scad subit

Sursa foto: Sashazamarasha / dreamstime.com

scris 10 feb 2020

Prima sesiune de tranzacționare a acestei săptămâni a fost una de corecții ușoare, însă suferința principală a fost la nivelul activității de tranzacționare, care a depășit doar cu puțin echivalentul a 3 milioane de euro.

Bursa românească aparent ratează încercarea de reluare a creșterilor inițiată la jumătatea săptămânii trecute. Într-un context în care piața locală a avut de recuperat declinul de ultim moment al sesiunii new-yorkeze de vineri, ziua de astăzi a fost una modestă, cu mișcări anemice la nivelul cotațiilor și cu volume foarte mici.

Urmărește-ne și pe Google News

Lichiditatea a fost într-atât de restrânsă încât, neobișnuit pentru clasamentul tranzacțiilor, cele 2,70 milioane lei ruale pe acțiunile SIF Banat-Crișana (SIF1) au fost suficiente pentru a aduce acest emitent pe primul loc în respectivul top. Cotația a staționat la prețul de 2,8900 lei/acțiune de vineri, într-un context de piață în care numai acest segment al fondurilor închise de investiții a fost „pe verde”, cu un avans de 0,10% al indicelui sectorial BET-FI, până la nivelul de 51.431,51 de puncte.

PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit CITEȘTE ȘI PARADOX Zeci de milioane de dolari vin în România pentru că am rămas la periferia burselor. Povestea din 2020 nu este despre BVB piață emergentă, ci una despre bani care migrează din Kuweit

Este un salt adus de creșterea de 0,38% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), până la prețul de 1,3350 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,06 milioane lei. Este o zonă a maximelor pentru 9 ani de prezență în ring a acestui emitent a cărei cotații este susținută de oferta publică de răscumpărare derulată pentru un număr de 200 milioane de acțiuni, reprezentând 2,62% din capitalul social. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș la SSIF Goldring, atrăgea atenția pentru Profit.ro că acțiunile Fondului ar putea fi beneficiarele unui calendar în care publicarea rezultatelor financiare anuale preliminare, unde ar urma să fie raportat un profit net de peste 3 miliarde lei, ar urma să preceadă închiderea perioadei de subscriere a operațiunii de piață la data de 4 martie. În cazul în care emitentul ar intercala propunerea de dividend între cele 2 date ar fi perspectve pentru noi creșteri de preț caz în care administratorii de la Franklin Templeton ar avea bază pentru o eventuală majorare a prețului ofertei, prevăzută în prospectul acesteia.

CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la \ CITEȘTE ȘI CEO-ul OMV Petrom pune în premieră sub semnul întrebării proiectul Neptun Deep: Mă tem, pentru prima dată, că trecem de la "când" la "dacă"

Imaginea însă este de impas pentru acțiunile bancare. Titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au corectat cu 0,24%, până la prețul de 16,30 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,48 milioane lei, într-un context în care săptămâna trecută instituția de credit a raportat un profit net de 1,5 miliarde lei, în ușoară scădere, sub impactul plății taxei pe activele bancare pentru care a achitat suma de 75 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat la prețul de 2,5650 lei/acțiune pe transferuri de 1,32 milioane lei.

Sunt mișcări în ton cu tabloul general de astăzi al bursei care a trădat anemie atât la nivelul rulajului pieței de acțiuni care a fost de numai 15,90 milioane lei (3,33 milioane euro), cât și la cel al impulsului indicilor. Indicii BET Plus și BET au alunecat fiecare cu câte 0,13% sub nivelurile de referință, ultimul având o închidere la nivelul de 10.012,30 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai tranzacționate acțiuni românești s-a „încâlcit” într-o aglomerare de medii mobile relevante în proporții Fibonacci, scenariu al unei etape de stagnare și evoluții neconcludente anticipat de Profit.ro încă de la sfârșitul lunii trecute.

Parcă eram pe maxime... De ce nu avem euforie? Volumele scad subit

Sectorul energetic a subperformat pieței, cu un declin de 0,57% al indicelui BET-NG, într-o zi în care la Londra cotația țițeiului de tip Brent a coborât sub reperul de 54 dolari/baril, un nou minim al ultimelor 15 luni. Este un picaj abrupt, de peste 25%, față de cumpărările pe panică din primele zile ale anului pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu după uciderea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, cel care conducea gherilele șiite din regiune.

La acest capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 1,29%, până la prețul de 34,55 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,28 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au staționat la prețul de 0,4215 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
alro