După ce Parlamentul a votat legea care permite eliminarea limitelor de deținere la SIF-uri, SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia au convocat pentru jumătatea lunii martie Adunările Generale ale Acționarilor pentru un vot în acest sens. Ridicarea acestei bariere a fost povestea care a captat imaginația investitorilor în „boom”-ul bursier din anii 2005-2007.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Un vestigiu al epocii programului de privatizare în masă derulat la jumătatea anilor ’90 este pe cale să dispară din piață. Pragurile de deținere la SIF-uri, ridicate succesiv, de la 0,1%, la 1% și apoi la 5%, au baza legislativă pentru a fi eliminate încă de la sfârșitul anului trecut, iar primii care fac mutarea în tandem sunt cei de la SIF Banat-Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), care au publicat, după închiderea pieței, convocatoare pentru Adunări Generale ale Acționarilor care modifică Actele Constitutive exact în sensul anulării limitelor de deținere.
Este un pas așteptat în condițiile în care Legea fondurilor de investiții alternative votată de Parlament în decembrie deschidea calea pentru astfel de mutări. Legiuitorul dăduse un termen de 6 luni emitenților de la această categorie pentru a se reîncadra în unele din categoriile de fonduri de investiții și a depune spre avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) actele constitutive modficate.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele 2 SIF-uri, care în ultimii ani au avut evoluții coordonate, mută din prima în sensul eliminării pragurilor de deținere și pun pe ordinea de zi a Adunărilor Generale ale Acționarilor, convocate pentru jumătatea lunii martie, schimbări pentru ridicarea barierelor.
Este ceva așteptat de piață de foarte mult timp. În anii 2005-2007, când acțiunile SIF erau cele mai lichide titluri de la Bursa de Valori București și erau folosite de investitorii instituționali pentru a lua expunere pe România, puseele de creștere erau alimentate de zvonuri privind eventuale decizii de ridicate sau eliminare a pragurilor de deținere. Asumarea era aceea că odată anulate aceste bariere, investitorii străini își vor majora fluxurile de capital către acești emitenți și către piața de capital românească, antrenând creșterea prețurilor.
Fără a mai avea anvergura așteptărilor de altădată și a capta aceeași atenție, totuși votul din Parlament de la finalul anului trecut a generat o accelerare a trendului de creștere a acțiunilor SIF, surprins de graficul de mai jos.