GRAFIC Mai bine trimiteau la la tranzacționare roboții. Niciunul din fondurile de investiții pe acțiuni nu a reușit să supraperformeze decisiv indicelui BET

GRAFIC Mai bine trimiteau la la tranzacționare roboții. Niciunul din fondurile de investiții pe acțiuni nu a reușit să supraperformeze decisiv indicelui BET
scris 12 nov 2018

Deși randamentele obținute de administratorii de fonduri pentru plasamentele în acțiuni și fondurile diversificate sunt semnificative, totuși niciunul nu a reușit să depășească pentru ultimii 3 ani performanța fondului de tip închis ETF lansat de TradeVille și care replică pasiv structura indicelui BET, al celor mai lichide titluri listate pe bursa românească.

Cumpărai acum 3 ani acțiuni replicând structura indicelui BET de la Bursa de Valori București și uitai de ele. Astăzi, verificai portofoliul și aflai că ai fost mai performant decât toată industria de administrare a activelor financiare din România. Aceasta este concluzia desprinsă din publicarea de către Asociația profesională a fondurilor de investiții a datelor privind performanțele din industrie și conform cărora, la 36 de luni, cel mai important avans îl are chiar fondul închis de tip ETF lansat de TradeVille și care conține un coș de acțiuni ce replică rigid structura indicelui principal al pieței românești.

Urmărește-ne și pe Google News

În absolut, randamentele oferite de fondurile pe acțiuni sunt bune, de aproximativ o treime în ultimii 3 ani, însă este remarcabil că niciun administrator de fond nu a putut veni în fața investitorilor cu o performanță care să bată piața. Încorporarea costurilor de tranzacționare și administrare în raportarea netă este, de asemenea, un factor important, dar pentru clientul final decisivă este subperformanța față de avansul al bursei românești în ultimii 3 ani, surprinsă și pe graficul de mai jos al indicelui BET pentru anii 2014-2018.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

GRAFIC Mai bine trimiteau la la tranzacționare roboții. Niciunul din fondurile de investiții pe acțiuni nu a reușit să supraperformeze decisiv indicelui BET

Fondul ETF-BET TradeVille avea la finele trimestrului 3 un randament la 36 luni de 41,15%. Fondul beneficiază parțial și de intrările de dividende ale acțiunilor din componența sa, dar din considerentul suportării parțiale a unor costuri, performanța sa nu se apropie, totuși, de cea a indicelui BET-TR, care măsoară indicele BET împreună cu dividendele încasate.

Unul dintre cei mai buni administratori de active financiare din toate timpurile este chiar piața însăși, spue Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la TradeVille, casa care a lansat prin intermediul Vanguard fondul de tip ETF care replică structura indicelui BET.

6 lucruri pe care le știai despre investiții și care sunt date peste cap în lumea de azi CITEȘTE ȘI 6 lucruri pe care le știai despre investiții și care sunt date peste cap în lumea de azi

Acesta este urmat de fondurile NN International Romanian Equity și Erste Equity Romania, cu randamente de aproximativ 37% în ultimii 3 ani. Raiffeisen Acțiuni și OTP Expert vin îndeaproape, cu performanțe de cu puțin peste 35%.

Fondul Certinvest BET Index, deși are același obiectiv cu cel al ETF-ului lansat de TradeVille, a subperfomat clar acestuia, cu un avans de 33,36% în ultimii 3 ani, randament apropiat de cel al fondului BRD Acțiuni Clasă A. Cele mai slabe câștiguri pentru clienți le-au oferit fondurile Cetinvest XT Index (25,19%) și STK Europe (22,97%), însă și acestea au audus cu aproape un aproximativ un sfert mai mult în portofelele investitorilor, mult peste randamentele agregate de pe segmentul instrumentelor obligatare cu venit fix sau dobânda cumulată a dobânzilor bancare.

GRAFIC Mai bine trimiteau la la tranzacționare roboții. Niciunul din fondurile de investiții pe acțiuni nu a reușit să supraperformeze decisiv indicelui BET

Industria românească de asset management nu are neapărat cu ceva notabil să se laude. Randamentele ultimilor 3 ani gravitează agonizant în jurul indicelui BET, un plus de erodare existând din partea comisioanelor de administrare. Faptul că niciun manager nu își asumă riscul de a se depărta de benchmark și de a ieși din plutonul celorlalte fonduri contribuie la acest tablou aparent tern al performanței fondurilor. Totuși, ca nici măcar unul să nu treacă decisiv peste indicele BET în urma administrării active este descumpănitor pentru observatorii pieței financiare românești.

În absolut, randamentele sunt bune, iar cei care dispun de economii ar trebui, în mod normal, să fie atrași de aceste plasamente. Deocamdată, reticența este mare în rândul românilor. „Încă este greu să convingi un investitor să intre într-un fond de acțiuni”, spune Mihnea Bărbulescu, director de vânzări la Erste Asset Management.

Astfel, strategia societății este una adecvată realităților. Clienților le sunt prezentate produsele și se încearcă o convingere treptată a acestora să investească succesiv câte 1%, 2%, apoi 3% din banii economisiți pe segmentul acțiuni, urmând ca pe măsură ce aceștia observă comportamentul pieței și învață să tolereze volatilitatea să găsească ei înșiși apetitul pentru astfel de plasamente. „E un maraton, nu o cursă de sprint”, descrie activitatea de atragere a clientelei Bărbulescu de la Erste AM.

viewscnt
Afla mai multe despre
fonduri
bvb
bursa
erste am
otp am
certinvest
raiffeisen
brd