Entitatea administrată de banca centrală a Norvegiei își reduce cu peste 30 de milioane de dolari portofoliul de acțiuni românești. Se cantonează la 9 nume, dar își majorează semnificativ deținerea la OMV Petrom, relevă date analizate de Profit.ro.
După ce în anul 2021 a renunțat la pachetul de 2% din acțiunile de la Compa Sibiu (CMP), bilanțul producătorului de componente auto fiind lovit de opririle de capacități în timpul pandemiei, și anul trecut fondul suveran al Norvegiei a avut ieșiri nete din piața de acțiuni românească.
Valoarea totală a portofoliului s-a redus cu 31,99%, la 68,39 milioane dolari, de la 100,57 milioane dolari la sfârșitul anului 2021. Cea mai drastică ajustare a fost pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), unde nivelul deținerii a coborât la 9,68 milioane dolari, de la 29,45 milioane dolari.
Tot pe segmentul bancar, entitatea administrată de banca centrală a Norvegiei a păstrat un pachet de 0,45% din acțiunile BRD Groupe Société Générale (BRD), având o valoare de 8,86 milioane dolari, față de 23,89 milioane dolari cât reprezentau cele 0,85% din titlurile instituției de credit controlate cu un an înainte.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Bruxelles-ul a transmis României un prim răspuns la întrebarea de 1 miliard euro: Plătește OMV Petrom taxa de solidaritate? Două puncte clarificate, unul în suspensieÎn oglindă, fondul și-a majorat expunerea pe titlurile OMV Petrom (SNP) la 34,22 milioane dolari, de la 15,66 milioane dolari, pachetul controlat reprezentând 0,61% din capitalul social al companiei petroliere.
O ușoară majorare a participației, la 1,02% din acțiuni, de la 0,86% din acțiuni, se înregistrează pe acțiunile Digi Communications (DIGI), însă declinul de preț reduce valoaea pachetului cu 13,91%, la 6,94 milioane dolari, de la 8,06 milioane dolari.
Vehiculul financiar al Regatului Norvegiei a mai luat o pierdere la Electrica (EL), unde a ieșit din acționariat în contextul prăbușirii de preț, după ce la finalul anului 2021 controla 0,40% din titlurile distribuitorului de energie, valoarea deținerii ridicându-se la 3,22 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI BCR, BRD și Raiffeisen Bank vor fi consultanții Primăriei Capitalei pentru o emisiune de obligațiuni de jumătate de miliard de lei. Titlurile vor fi listate la bursăO amputare masivă compania a realizat-o la furnizorul de servicii medicale MedLife (M), unde a vândut aproape 1% din titlurile societății. Participația s-a redus de 6,5 ori, la 1,36 milioane dolari, de la 8,85 milioane dolari. O repliere a fost realizată și în cazul Globalworth Real Estate Investments Ltd, unde numărul acțiunilor deținut de norvegieni a fost aproape înjumătățit și unde mai este o investiție de 1,70 milioane dolari.
Listările anului 2021 au atras atenția administratorilor norvegieni. În cazul Aquila Part Prod Com (AQ), investiția s-a realizat chiar la debut, nivelul participației fiind ușor redus, la 1,24% din titluri, de la 1,41% din acțiuni la finalul lui 2021. Aici există și un impact pe preț care a diminuat valoarea participației la echivalentul a 1,78 milioane dolari.
Pe titlurile Transport Trade Services (TTS), expunerea a fost luată chiar anul trecut, respectiv cu un pachet de 0,68% din acțiuni cu o valoare de 1,00 milioane dolari.
Norvegienii au lăsat nemișcat pachetul de 2,41% din acțiunile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțul KFC, însă declinul de preț a adus un impact negativ de 12,37% în portofoliul fondului, valoarea pachetului coborând la 2,82 milioane dolari, de la 3,22 milioane dolari.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Goldman Sachs retrogradează giganții din industria americană de apărare. Prețurile acțiunilor includ așteptări de creșteri ale cheltuielilor de înarmare care vor avea opoziție în Congresul SUAPentru a pune în context regional, valoarea portofoliului păstrat este foarte apropiată de cea de 68,39 milioane dolari pe care Norvegia o are ca expunere pe Slovenia, o țară mult mai mică, dar este și mai mult decât triplă față de plasamentele în valoare de 20,87 milioane dolari în Cehia, unde fondul are prezență în acționariatul a doar 3 companii.
Investițiile suverane ale Norvegiei se ridică la 1,27 miliarde dolari în Polonia și la 1,07 miliarde dolari în Austria, țări cu piețelde capital dezvoltate. Chiar și pentru Ungaria, plasamentele de 163,47 milioane dolari, sunt cu aproape 100 milioane dolari mai mari decât cele în acțiuni românești. Pe Croația expunerea este de doar 16,79 milioane dolari.