Nivelul mediu al indicatorului VEKTOR, care măsoară gradul de deschidere către investitori a companiilor listate, a înregistrat un declin în anul 2022, tras în jos de societăți care nu au punctat deloc, dar are 16 emitenți cu note maxime. Cum arată peisajul celor mai vizibile firme de pe piața AeRO.
Apele se separă decisiv la Bursa de Valori București în ceea ce privește comunicarea companiilor cu investitorii de portofoliu. Ultimele date ale indicatorului VEKTOR arată o prăpastie căscată între emitenți care acordă atenție maximă prezenței ca societăți publice și firme care se scufundă în anonimatul zonei de ilichiditate a pieței.
Aparent, bursa românească a bătut pasul înapoi la capitolul transparenței conform notelor acordate pentru anul 2022 emitenților de la piața reglementată de Asociația Română pentru Relația cu Investitorii (ARIR) și analizate de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Bursa oferă platformă investitorilor pentru comunicarea propriilor lor analize. BVB Research Hub deschide secțiune de contributoriNivelul mediu al punctajului este de 4,3, față de 4,9 calculat pentru anul 2021, dar s-a ameliorat în partea superioară, unde avem 16 note de 10, față de numai 10 companii care primiseră punctajul maxim cu un an înainte. Nivelul mediu este oarecum înșelător, întrucât este tras în jos de note ale unor companii rămase în periferii, în diverse stadii de insolvențe, reorganizări, proceduri premergătoare delistării sau cu activitate suspendată.
Nu mai puțin de 19 firme au nota zero și alte 9 societăți au numai 0,5. Nu mai puțin de 37 societăți au note mai mici de 2, iar între acestea sunt 19 la calificativul 0, ceea ce înseamnă că nu îndeplinesc niciun criteriu din cele urmărite. Este de remarat o aglomerare în subsolul clasamentului, după ce la măsurătoarea pentru 2021 erau 24 de companii cu note mai mici de 2 și doar 6 erau la nivelul zero.
Pe de altă parte, emitenții cu vizibilitate au tins să-și amelioreze calitatea interacțiunii cu investitorii, așa cum aceasta este măsurată printr-o metodologie ce cuprinde 12 criterii, respectiv aspecte privind încurajarea creșterii ponderii evenimentelor dedicate investitorilor, includerea politicilor solicitate de investitori, cum ar fi politica de dividende, precum și introducerea de instrumente digitale pentru interacțiunea cu piața.
Dacă în anul 2020 erau doar 5 companii care erau la nota maximă 10, acum sunt nu mai puțin de 16 companii care ating această ștachetă: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), Antibiotice Iași (ATB), Purcari Wineries (WINE), One United Properties (ONE), TeraPlast Bistrița (TRP), OMV Petrom (SNP), Electrica (EL), Impact Developer & Contractor (IMP), Farmaceutica Remedia Deva (RMAH), BRD Groupe Société Générale (BRD), Romgaz Mediaș (SNG), Electrica (EL), Sphera Franchise Group (SFG), MedLife (M), Bursa de Valori București (BVB).
CITEȘTE ȘI GRAFICE Repere de tranzacționare pe acțiunile AlroSunt și 4 companii care cad doar cu 0,5 puncte sub acest nivel de excelență. Este vorba despre Transilvania Investments Alliance (TRANSI), Digi Communications (DIGI)), Transgaz (TGN) și BRK Financial Group (BRK), ultimele două fiind în declin după ce au fost punctate maxim în 2021.
„Indicatorul VEKTOR, unic în piețele din regiune, calculat de ARIR pentru a 4-a oară, a atras deja atenția internațională și va răspunde tot mai mult așteptărilor investitorilor locali și internaționali”, spune Daniela Șerban, președinte ARIR, Asociația care alcătuiește indicatorul VEKTOR.
„Guvernanța corporativă și comunicarea cu investitorii sunt piloni ai dezvoltării sustenabile a pieței de capital și ne bucură interesul în creștere al companiilor listate la BVB pentru a se alinia celor mai bune practici.”
Daniela Serban, presedinte ARIR
Au fost notate cu 9 Alro Slatina (ALR), Bittnet Systems (BNET) și Fondul Proprietatea (FP), în timp ce note bune au mai primit Romcarbon Buzău (ROCE) – 8,5, și Transilvania Broker de Asigurare (TBK) și Transport Trade Services (TTS) – 8.
Zona de mediocritate, cu note între 4 și 7, mai aglomerată la raportările precedente, acum a fost lăsată rarefiată. De asemenea, este interesant că note între 1 și 3 au, chiar cu execuții operaționale bune, Cemacon Zalău (CEON), etape de expansiune – Vrancart Adjud (VNC) sau în domenii de excelență tehnică – Aerostar Bacău (ARS), IAR Brașov (IARV), AAGES Târgu Mureș (AAG), Zentiva România (SCD).
Cum arată comunicarea cu piața a celor mai vizibile companii de pe piața AeRO
Fără „zgura” din subsolul clasamentului pe care o vedem pe piața reglementată, indicatorul VEKTOR pentru 31 din societăți din componența indicelui BET AeRO aveau o notă medie de 5,3, cu un punct mai ridicată decât pe segmentul regular. Și aici două companii – 2 Performant Network (2P) și Norofert (NRF) - sunt punctate maxim.
Note de 9 au obținut Roca Industry (ROC1), 2B Intelligent Soft (BENTO), Holde Agri Invest (HAI), Softbinator Technologies (CODE) și SafeTech Innovations (SAFE), ultima societate fiind în tranzițiie către piața reglementată.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Goldman Sachs retrogradează giganții din industria americană de apărare. Prețurile acțiunilor includ așteptări de creșteri ale cheltuielilor de înarmare care vor avea opoziție în Congresul SUAFaptul că cele mai multe companii din structura indicelui BET AeRO au făcut recent pasul către bursă, deci au vizat expres o deschidere către investitorii de portofoliu, este reflectat de notarea mai bună pe AeRO. Acest lucru este trădat și de faptul că 4 din cele 7 firme care au note mai mici de 2 sunt dintre societățile care provin de pe fosta piață Rasdaq
Cele mai îndeplinite criterii de către companiile din Piața AeRO sunt: criteriul care solicită utilizarea instrumentelor digitale pentru prezentarea rezultatelor financiare și criteriul care solicită date de contact pentru IR, îndeplinite de aproximativ 80% din companii, spun furnizorii indicatorului. Pe de altă parte, criteriul care a fost îndeplinit de cel mai mic număr de companii este criteriul 6, care solicită organizarea teleconferințelor cu investitorii.