După oferta publică eșuată pentru vânzarea pachetului majoritar la Alro, producătorul de aluminiu vine cu profit net în scădere la S1

După oferta publică eșuată pentru vânzarea pachetului majoritar la Alro, producătorul de aluminiu vine cu profit net în scădere la S1
scris 10 aug 2018

Deși și-a majorat afacerile în primele 6 luni ale acestui an, grupul Alro a înregistrat un câștig net de 154,15 milioane lei, cu 17,50% mai mic decât cel de 186,85 milioane lei din prima jumătate a anului trecut. Cu toate acestea, compania nu a pierdut ritmul pentru a consemna un rezultat apropiat de profitul net de 318 milioane lei din 2017.

Temerile investitorilor care nu au participat la oferta publică de vânzare a pachetului majoritar de 53,77% din acțiunile Alro Slatina (ALR) exprimate pentru Profit.ro potrivit cărora combinatul de aluminiu ar putea să nu replice rezultatul financiar de anul trecut și în 2018 par a primi o confirmare la raportarea semestrială, conform căreia profitabilitatea companiei s-a redus.

Urmărește-ne și pe Google News

La nivel de grup, Alro și-a majorat în primul semestru cu 13,42% veniturile din contractele cu clienții la 1,56 miliarde lei, de la 1,38 miliarde lei în primele 6 luni din 2017. Vânzările cantitative de aluminiu primar au crescut cu 3,94%, la aproape 145.000 de tone, de la aproximativ 139.000 de tone, însă compania a beneficiat de prețurile în creștere la aluminiu pe bursa metalelor neferoase de la Londra. Astfel, prețul mediu al alumniului primar a fost în prima jumătate a acestui an de 2.209 dolari/tonă, în timp ce în intervalul similar al anului trecut, prețul mediu a fost la London Metal Exchange (LME), de 1.880 dolari/tonă.

Investitori care au analizat oferta Alro au avut îngrijorări legate inclusiv de faptul că de la jumătatea lunii aprilie când cotația a atns un vârf de 2.603 dolari/tonă, prețul aluminiului primar s-a înscris pe o traiectorie descendentă, iar continuarea trendului ar putea avea impact negativ asupra rezultatelor Alro. Pe segmentul aluminiului procesat, livrările au fost relativ constante, de aproape 56.000 de tone.

Profitul net al Hidroelectrica a crescut ca urmare a majorării producției de energie și a liberalizării complete a pieței CITEȘTE ȘI Profitul net al Hidroelectrica a crescut ca urmare a majorării producției de energie și a liberalizării complete a pieței

Cheltuielile au urcat într-o dinamică încă și mai accelerată decât veniturile. Astfel, costurile cu producția vândută s-au majorat cu 17,18%, la 1,21 miliarde lei, de la 1,03 miliarde lei. În același timp, cheltuielile generale, administrative și de desfacere au urcat cu 19,31%, la 146,24 milioane lei, de la 122,57 milioane lei.

Preocuparea companiei a fost permanentă în ultimii 2 ani pentru reducerea costurilor cu energia. „Investițiile anterioare ne-au ajutat să devenim unul dintre cei mai eficienți  producători de aluminiu din  Europa,  însă  avem  încă  nevoie  de  soluții  de reglaj fin pentru a reduce în continuare consumul de energie electrică”, spune în raportarea semestrială Gheorghe Dobra, CEO al Alro.

În mediul bursier, participarea redusă a investitorilor nerezidenți la oferta Alro a fost văzută și în contextual în care aceștia au temeri legate de costurile energetice pe care diverse companii le pot avea induse în Uniunea Europeană de diversele scheme de subvenționare a energiei verzi. Marian Năstase, Președintele Consiliului de Administrație al Alro, spune că în ultimii 5 ani compania și-a redus consumul  de energie și a economisit  aproape 1.000TJ, ceea ce reprezintă echivalentul consumului anual de energie al unui oraș cu 2 milioane de locuitori.

Managerul Fondului Proprietatea le semnalează investitorilor străini un viitor promițător pentru România. Atenționează însă asupra instabilității politice și a cadrului legislativ CITEȘTE ȘI Managerul Fondului Proprietatea le semnalează investitorilor străini un viitor promițător pentru România. Atenționează însă asupra instabilității politice și a cadrului legislativ

Impactul cheltuielilor sproite s-a răsfrânt asupra nivelului profitabilității. Astfel profitul operational EBIT s-a redus cu 7,24%, la 211,14 milioane lei, de la 227,63 milioane lei la S1 2017. Dinamica a fost puțin mai atenuată la nivelul profitului atribuibil acționarilor care a coborât cu 6,13%, la 167,01 milioane lei, de la 177,92 milioane lei.

La data de 30 iunie, activele totale ale Alro se ridicau la 2,48 miliarde lei, în scădere cu 2,36% față de cele de 2,54 miliarde lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale au crescut cu 10,46%, la 1,46 miliarde lei, de la 1,32 miliarde lei.

Acțiunile Alro s-au aflat pe o traiectorie de revenire pe piața reglementată de la Bursa de Valori București după închiderea (fără success a) ofertei publice din zona de 3,50 lei/acțiune care reprezenta minimul intervalului de preț. La cotația de închidere de ieri de 3,6900 lei/acțiune, a companiei contolată prin societatea olaandeză Vimetco de către miliardarul rus Vitali Matchitski, capitalizarea bursieră se ridică la 2,63 miliarde lei (567,12 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
alro
aluminiu
bvb
bursa