Așteptările din industria fondurilor deschise de investiții sunt moderat-optimiste față de parcursul burselor în următoarele luni. Riscurile principale la nivel intern vin din zona politică, în special legate de Pilonul II, iar din plan extern sunt elemente care pot imprima volatilitate ridicată piețelor.
După unul dintre cele mai bune debuturi de an din istoria bursei românești, indicele reprezentativ BET a intrat, începând cu ultima parte a primăverii, pe o traiectorie descendentă, pe fondul retragerilor de capital de pe piețele emergente și al sentimentului negativ alimentat de știrile contradictorii despre o probabilă ajustare a schemei Pilonului II al fondurilor de pensii administrate privat cu contribuții obligatorii.
După consumarea etapelor de distribuire a dividendelor, principalul motor al Bursei de Valori București, piața este dominată de incertitudini. În lipsa clară a unei direcții, investitorii au preferat o etapă de așteptare, iar aceasta s-a răsfrânt la nivelul volumelor. La ce trebuie, însă, să se aștepte investitorii din piața de capital românească? Este o întrebare pusă acum la un eveniment organizat de operatorul de piață și la care au răspuns directori de investiții din industria fondurilor mutuale.
Așteptările sunt precaute, însă estimările sunt că mai există spațiu de creștere. Volatilitatea ar urma să domine piața, pe măsură ce investitorii vor încerca să cuantifice riscurile existente în piață.
Alexandru Ilisie, director de investiții la OTP Asset Management, societate care are în administrare active în valoare de 610 milioane lei, afirmă că piața ar urma să fie marcată în continuare de îngrijorările legate de o rezoluție a guvernanților privind fondurile de pensii. „Evoluția pe semestrul II se va învârti în jurul acestui subiect”, a declarat Ilisie, care atrage atenția investitorilor că ar trebui să urmărească parcursul piețelor de frontieră și emergente.
„Cred că volatilitatea va fi cuvântul de ordine în a 2-a parte a anului”, spune Robert Burlan, Head of Investment la Raiffeisen Asset Management. Bursa locală are susținere din partea politicii dividendelor trimestriale, a rezultatelor financiare intermediare și a programelor de răscumpărări derulate de unii emitenți, în timp ce din zona politică vin principalele riscuri interne.
„Din plan extern cred că mai degrabă sunt factori de risc decât factori de suport”, afirmă Burlan, care menționează la acest capitol războiul comercial care capătă amploare, procesul de întărire a politicii monetare a SUA și restrângerea lichidității din piețe, care afectează în principal piețele emergente.
CITEȘTE ȘI Veste încă și mai proastă pentru bursă decât reducerea schemei fondurilor de pensii. Cotațiile de pe piața titlurilor de stat implică o reașezare a prețurilor acțiunilorDaniela Vasile, manager de investiții la Certinvest, se așteaptă la o continuare a trendului ascendent al burselor mature, dar vede la BVB potențialul negativ al unor eventuale decizii cu privire la Pilonul II. „Riscurile vin în principal din zona politică”, a mai spus Vasile, completând cu faptul că guvernul ar putea lua măsuri pentru atingerea țintei de deficit bugetar – „tăierea investițiilor și posibile creșteri de taxe”.
Alexandru Combei, director de investiții la BRD Asset Management, mizează pe o calmare a sentimentului față de piețele emergente în a 2-a parte a anului. În aceste condiții, „bursa românească are șanse să performeze bine”. În piață există încă mult pesimism legat de politicile interne, iar de obicei, când este un exces de pesimism, bursa surprinde cu evoluții pozitive.