Revizia generală planificată, de 45 de zile, a rafinăriei Petrobrazi a avut un efect de aproximativ 150 milioane lei asupra rezultatului din exploatare al segmentului Downstream Oil al OMV Petrom în trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, estimează compania într-un document adresat investitorilor.
Potrivit OMV Petrom, revizia a generat niveluri mai ridicate ale stocurilor de țiței, ceea ce a condus la profituri nerealizate încă la nivelul Grupului de aproximativ 260 milioane lei.
Rafinăria Petrobrazi, cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone de țiței anual, poate acoperi necesarul de carburanți anual pentru 3 milioane de autovehicule.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro anticipa, la începutul lunii aprilie, că, deși alimentarea cu carburanți a consumatorilor nu va fi afectată, vor fi în schimb influențate rezultatele financiare ale OMV Petrom pe trimestrul al doilea, prin reducerea ratei de utilizare a rafinăriei.
Revizia fiind una programată, OMV Petrom și-a luat toate măsurile necesare pentru a-și putea alimenta în continuare stațiile cu carburanți. De obicei, la începutul intrării în revizie a rafinăriei, stocurile de produse (benzină, motorină, GPL etc.) sunt la un nivel maxim, iar cele de materii prime la unul minim, pentru ca la finalul perioadei situația să fie una exact opusă.
În trimestrul al doilea, chiar dacă vânzările de produse rafinate ale companiei s-au menținut la un nivel relativ identic cu cele din primul trimestru (1,13 milioane tone, față de 1,12 milioane tone în primele trei luni ale anului), rata de utilizare a rafinăriei a scăzut de la 94% la 49%. Marja de rafinare a rămas la rândul ei relativ constantă (6,72 dolari/baril, față de 6,56 dolari pe baril în T1), însă s-a redus considerabil față de cea înregistrată pe trimestrul al doilea al anului trecut (8,51 dolari pe baril).
Marja de rafinare a Petrobrazi a scăzut ca urmare a majorării prețului internațional al țițeiului Brent, de la 49,64 dolari/baril în trimestrul al doilea al anului trecut la 74,39 dolari pe baril în perioada similară a acestui an.
Prețul mediu realizat de OMV Petrom la barilul de petrol a fost de 64,65 dolari/barili, în creștere cu aproximativ 23 de dolari pe baril față de cel realizat în perioada similară a anului trecut, de 41,59 dolari pe baril. În primul trimestru al acestui an, OMV Petrom a obținut un preț de 57,36 dolair pe baril.
Producția de hidrocarburi a companiei în al doilea trimestru a fost de 162 mii barili echivalent petrol pe zi (bep/zi), în scădere cu 2 mii bep/zi față de cea din primul trimestru și cu 9 mii bep/zi față de trimestrul similar al anului trecut.
Dacă producția de gaze a crescut o mie bep/zi în trimestrul al doilea față de primul trimestru, cea de petrol s-a micșorat cu 3 mii bep/zi.
Raportat la trimestrul al doilea al anului trecut, atât producția de gaze, cât și cea de petrol, s-au reduc cu 2, respectiv 7 mii de barili echivalent petrol pe zi.
În ceea ce privește vânzările de gaze ale companiei, acestea au fost de 9,51 TWh, în creștere cu 420 MWh față de al doilea trimestru al anului trecut, însă în scădere cu 2,6 TWh față de primul trimestru al acestui an.
În perioada mai-iunie, centrala OMV Petrom de la Brazi a produs o cantitate de energie electrică în valoare de 0,42 TWh, la jumătatea producției din primul trimestru.