În măsura în care investitorii își stăpânesc emoțiile, etapele de vânzări agresive și declin al pieței pot fi folosite pentru cumpărarea de acțiuni ieftine, spun profesioniști din industria fondurilor de investiții. „Ce oportunitate mai bună de investiții decât dacă se întâmplă ceva cu fondurile de pensii?!”, afirmă unul dintre ei.
Succesul la bursă este obținut în condiții de consecvență și în măsura în care investitorii rezistă psihologic să traverseze etapele de scăderi ale pieței fără a vinde precipitat. Uneori, o strategie de investiții pasivă, cu achiziții regulate, indiferent de stagiile de piață, poate asigura o supraperformare a portofoliului față de traiectoria finală a instrumentului financiar tranzacționat sau de indicele reper. Sunt învățături despre bursă împărtășite de profesioniști ai industriei financiare la Forumul Investitorilor Individuali, organizat la Bursa de Valori București.
Investitorul trebuie să înțeleagă că nu se poate opune valului, trendului general al pieței, dar poate naviga pe acesta în măsura în care îl înțelege și este disciplinat în strategiile sale, spune Mihnea Bărbulescu, director de vânzări la Erste Asset Management, lider în piața locală a fondurilor de investiții. O condiție este chiar îmbrățișarea faptului că piața are oscilații majore.
„Volatilitatea este normală și este prietenul investitorului”, spune el. În măsura în care acesta își poate stăpâni teama și cumpără când acțiunile sunt ieftine, deși portofoliul este în teritoriu negativ, piața îl poate răsplăti până la final. Un grafic al indicelui MSCI pentru Europa arată că au fost și ani de declin pentru burse, însă în cea mai mare parte piața s-a întors pe un trend ascendent și chiar și în anii favorabili au existat corecții majore.
În încercarea de a citi piața, de multe ori investitorii ies fericiți și evită etape de scăderi, dar apoi ratează punctele de reintrare și uneori pierd bucăți bune ale trendului de creștere. Încercarea de a găsi o strategie în care să fi investit aproape tot timpul este o cheie a succesului întrucât pe medie randamentele din piețele de acțiuni sunt superioare dobânzilor la depozitele bancare și altor instrumente cu venit fix.
A rata cele mai bune 10 zile ale anului se poate traduce printr-un recul ușor al portofoliului chiar și în anul în care indicele câștigă 4%. Pierderea celor mai bune 30 de zile duce la o scădere a portofoliului de peste 5,4% în aceleași condiții de piață și de peste 9% dacă pierzi cele mai bune 50 de zile din an, deși acesta a fost unul pozitiv.
Cheia este tolerarea volatilității și capacitatea investitorului de a nu se speria de știrile negative. De multe ori, acestea și declinul pe fond emoțional al pieței pot aduce oportunități de cumpărare. Întrebat de un investitor care este comportamentul la Erste AM atunci când o acțiune pe care au expunere scade cu 10%, răspunsul lui Bărbulescu a fost acela că dacă ei cred în companie, chiar achiziționează pachete suplimentare. Achizițiile pe panică pot fi foarte inspirate, așa cum s-a întâmplat recent când piața a ricoșat puternic după valul de vânzări semnificative din a 2-a parte a lunii mai. Sunt ocazii care se mai pot ivi. „Ce oportunitate mai bună de investiții decât dacă se întâmplă ceva cu fondurile de pensii?!”, spune Bărbulescu.
Mihai Purcărea, CEO la BRD Asset Management, a făcut, de asemenea, o pledoarie ideii de a sta investit și de a suplimenta pozițiile prin aporturi periodice de bani în vederea construirii avuției financiare. „Dacă vreți să fiți investitori pe termen lung, treceți peste emoții”, le-a zis acesta investitorilor individuali prezenți la Forum.
Uneori, atenuarea volatilității peste ani a portofoliului și un punct de echilibru în controlarea festelor psihologice este abordarea unei strategii de investiții semi-pasive. Dan Rusu, Head of Research la Banca Transilvania, face eforturi în permanență de a citi traiectoria piețelor uitându-se peste grafice.
Deși analiza tehnică rămâne cel mai bun instrument pentru un timing al pieței, este chiar Rusu cel care spune că, uneori, pentru investitori, strategia foarte bună este aceea de a investi constant sume mici de bani, indiferent de punctul în care se află piața. Prinderea unor minime ale pieței poate asigura chiar o supraperformare a portofoliului față de parcursul indicelui. O simulare pentru ultimii 12 ani arată că investiții constante de câte 100 de lei pe o structură asemănătoare indicelui BET ar fi adus un portofoliu chiar mai bun decât performanța generală a pieței.
Disciplina este, însă, esențială, pentru că investitorul trebuie să aibă grijă să indisponibilizeze suma lună de lună, dar și curajul de intra la cumpărare în etapele de panică bursieră și când este cu portofoliul în pierdere. „Să fi consecvent, să investești în fiecare lună, e mai greu decât pare la prima vedere”, spune Rusu de la Banca Transilvania.
Consum, deci cumpăr acțiuni
Dragoș Manolescu, Deputy CEO la OTP Asset Management, invită, de asemenea, investitorii la o modalitate de investire intuitivă, respectiv aceea de a realiza plasamente pe companiile care produc bunurile sau oferă serviciile pe care ei înșiși le consumă. Astfel, fiecare are șansa de a fi și pe parte financiară beneficiari ai propriului lor consum, câștigând din profitabilitatea companiilor. În calitate de consumator plătești, în calitate de acționar încasezi, zice Manolescu.
Ce telefon ai, ce mănânci, ce mașină utilizezi, de la ce rețele comerciale cumperi, serviciile financiare ale cărei bănci le folosești, ce medicamente iei. După ce răspunzi la întrebărilede mai sus, poți să te interesezi cum poți cumpăra acțiunile companiilor respective și dacă au parametri de evaluare atractivi. „Căutați să vă puneți întrebări și lucrați după scenarii!”, spune Manolescu de la OTP AM.
Un portofoliu adecvat, mai mult decât un drum la psiholog
Cel mai important lucru pentru a tolera volatilitatea, a elimina emoțiile și a rămâne disciplinat este acela de a-ți alege acțiunile care 'i se potrivesc, spune Bărbulescu de la Erste AM. „Nu construiți niciodată un portofoliu de investiții care nu vi se potrivește și nu luați sfaturi de la oameni care vă recomandă portofolii care nu vi se potrivesc." O bază a piramidei importanței succesului bursier îl constituie în primul rând comportamentul investitorului și structura de investiții, abia apoi venind comisioanele și costurile, selecția instrumentelor și sistemul de taxare.