Bursa, sesiune de scădere. Pragul de 7.000 de puncte pe indicele BET rezistă. Prăbușire de 7% a acțiunilor Băncii Transilvania și prima tranzacție specială mare la vreme de coronavirus

Bursa, sesiune de scădere. Pragul de 7.000 de puncte pe indicele BET rezistă. Prăbușire de 7% a acțiunilor Băncii Transilvania și prima tranzacție specială mare la vreme de coronavirus
scris 23 mar 2020

În contextul unui debut de săptămână în condiții de stres pe piețele financiare ale lumii, unde abundă știrile privind impactul medical, social și economic al pandemiei COVID-19, bursa românească a scăzut cu peste 4%. Primul transfer de tip deal important de la începutul crizei coronavirus.

Încercarea de stabilizare a pieței de acțiuni românești de la sfârșitul săptămânii trecute nu a fost confirmată astăzi. Sesiunea asiatică negativă, o exacerbare a vânzărilor care a dus indicele Dow Jones Average Industrial de la New York pe noi minime de la începutul șocului coronavirus și reluarea declinului burselor europene au fost cocktailul care, în combinație cu povestea internă, unde măsurile de restricție a circulației au potențialul de a prăbuși economia, a precipitat o deschidere pe scădere la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele BET cobora în prima oră de tranzacționare cu peste 5% și testa repere sub pragul psihologic de 7.000 de puncte. Acesta a rezistat totuși până la finalul sesiunii cu un rulaj de 72,17 milioane lei (14,90 milioane euro) al pieței de acțiuni și închiderea s-a realizat cu 4,20% sub referință, la nivelul de 7.038,95 de puncte, după o reacție dintr-un prag de suport testat și în urmă cu un an și evidențiat de Profit.ro pe graficul de mai jos.

Bursa, sesiune de scădere. Pragul de 7.000 de puncte pe indicele BET rezistă. Prăbușire de 7% a acțiunilor Băncii Transilvania și prima tranzacție specială mare la vreme de coronavirus

Ședința a fost, însă, a avut conotații negative chiar mai mari, dacă avem în vedere că cele mai tranzacționate titluri, cu transferuri însumând 20,08 milioane lei, cele ale Băncii Transilvania (TLV) au suferit o cădere de 6,94%. Semn de slăbiciune, titlurile instituției de credit au închis pe minimul zilei, de 1,6100 lei/acțiune, care este cel mai coborât și din această mișcare descendentă. 

Titlurile băncii nu rezistă chiar dacă săptămâna trecută emitentul a anunțat începerea unei faze în programul de răscumpărare aprobat de acționari și care vizează achiziția unui număr de 5,00 milioane acțiuni proprii.

Știrile legate de sistarea temporară a ratelor la credite în contextul epidemiei de coronavirus are un impact negantiv asupra acțiunilor bancare. De asemenea, astăzi, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 5,31%, până la prețul de 10,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,33 milioane lei.

SIF Oltenia, distribuție de cash către acționari. Dividende cu randament de 5% și răscumpărări pentru 3,8% dn capitalul social CITEȘTE ȘI SIF Oltenia, distribuție de cash către acționari. Dividende cu randament de 5% și răscumpărări pentru 3,8% dn capitalul social

O robustețe ceva mai mare, după un declin accelerat de la închiderea perioadei de subscriere în oferta publică de răscumpărare, au avut-o titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au avut un recul de 1,90%, până la prețul de 1,0300 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 10,65 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-au realizat și singurele tranzacții de tip deal ale zilei, cu 10 milioane de acțiuni, în valoare de 10,40 milioane lei.

Este dinamica ce a făcut ca și indicele financiar BET-FI să supraperformeze pieței, cu un declin de 2,46%, până la nivelul de 37.565,91 de puncte. La același capitol al fondurilor închise de investiții, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au scăzut cu 4,36%, până la prețul de 0,2850 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de aproape 963.000 de lei.

Pe segmentul energetic, al cărui indice BET-NG a coborât cu 3,45%, cel mai important emitent din structura acestuia, OMV Petrom (SNP), și-au reluat deprecierea, cu un șoc de 6,12%, până la prețul de 0,2760 lei/acțiune, pe transferuri de 2,47 milioane lei. Cel mai lichid emitent al acestui sector, Romgaz Mediaș (SNG), a adunat tranzacții de 11,18 milioane lei, într-o zi în care titlurile sale au coborât cu 2,64%, până la prețul de 25,80 lei/acțiune.

De asemenea, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au pierdut 3,39%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,84 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au staționat prețul de 230,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 979.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
transgaz