Compania Digi Communications, cu un trend descendent puternic de la listare, propune distribuirea unui dividend brut de 0,65%. Surmontând un peisaj tulbure la nivel european, compania a obținut câștig de cauză la reglementatorul din Ungaria pentru achiziția din anul 2018 a societății Invitel Tavkozlesi din țara vecină.
Digi Communications (DIGI), compania care controlează operatorul telecom RCS&RDS a convocat pentru data de 30 aprilie Adunarea Generală a Acționarilor de bilanț. Într-un răstimp în care emitenții de la cota BVB sunt preocupați de limitarea riscurilor legate de deplasările acționarilor pentru AGA în contextul crizei de coronavirus, Digi îi invită pe investitorii români tot la o AGA la Amsterdam.
În capitala Olandei ar urma să fie un punct de ordinea de zi pentru distribuirea unui dividend brut de 0,6500 lei/acțiune pentru o companie care nu a promis la listare neapărat distribuții de cash către acționari sub formă de dividende. Raportat la ultimul preț de piață de 27,80 lei/acțiune, randamentul net al dividendului este de numai 2,22%, mult sub media emitenților cu acțiuni lichide de la BVB, în timp ce pentru cei care au cumpărat titlurile în oferta publică de listare din 2017 la un preț de 40,00 lei/acțiune, randamentul net este de 1,54%. Sunt însă bani care vin repede. Ex-data propusă este 13 mai, iar data plății 29 mai.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom menține propunerea pentru un dividend care are după căderea prețului acțiunilor un randament net de 10%Digi raportează o victorie pe tărâmul Ungariei. Într-o țară unde băncile comerciale, multe cu capital străin ar urma să primească un șoc în urma deciziei Guvernului de a proroga plata ratelor până la sfârșitul anului, operatorul telecom a obținut pe 18 martie de la Autoritatea Concurenței o confirmare a autorizării tranzacției prin care filiala locală DIGI Tavkozlesi es Szolgaltato Kft. A achiziționat în anul 2018 compania locală Invitel Tavkozlesi Zrt. În noiembrie 2018, instituția de reglementare din Ungaria redeschisese o analiză a tranzacției și aplicase o amendă de 280.000 de euro pe care și acum compania o contestă.
Digi are un proces îndreptat împotriva decizei de retragere a autorizării, iar acesta avrea un termen la Curtea de Apel pe data de 25 martie, ce a fost, însă, mutat, în contextul măsurilor excepționale luate de guvernul de la Budapesta în contextul epidemiei de coronavirus.
Compania explică, într-o raportare către investitorii de pe bursă, detaliile înțelegerii cu autoritățile ungare pentru remedierea problemelor identificate inițial de autoritatea de concurență. Astfel, deși Digi continuă să susțină în mod ferm că Decizia de Retragere emisă de autoritatea de concurență nu este corectă, în cadrul Noii Proceduri, pentru a înlatura îngrijorările autorității formulate cu ocazia emiterii Deciziei de Retragere și în consulatare cu aceasta, Digi HU a propus un pachet de remedii din perspectiva dreptului concurenței. Printre acestea este transferul de către Invitel a activităților sale în 14 localități din Ungaria și părți din rețeaua deținută în regiunea Szeged, care se suprapun cu rețeaua Digi HU, contractul de vânzare-cumpărare fiind încheiat la data de 9 ianuarie 2020.
De asemenea, drept răspuns la problemele de concurență identificate de autoritatea de resort cu privire la un numar de 67 localități, unde se suprapun serviciile oferite de Invitel și cele oferite de i-TV, Digi HU a propus să asigure că i-TV nu va înceta contractele de închiriere rețea cu operatorii de rețea locali relevanți, până la data de 31 decembrie 2023 (aceste contracte urmând să fie încetate începând cu data de 1 ianuarie 2024).