Bursa americană, la valori extreme, cum nu s-au văzut din anul 1929 care a anunțat Marea Criză interbelică

Bursa americană, la valori extreme, cum nu s-au văzut din anul 1929 care a anunțat Marea Criză interbelică

Sursa foto: pagina de Facebook Curtin Radio

scris 16 mar 2020

Trebuie să ne întoarcem la prăbușirea Bursei de la New York din octombrie 1929 și la anii de criză care au urmat pentru a vedea oscilațiile brutale antrenate în piețele de acțiuni de Coronavirus.

Acțiunile americane au suferit o cădere de peste 20% de la începutul crizei coronavirus, însă banca americană de investiții Goldman Sachs spune, într-un raport, că indicele S&P500 al Bursei de la New York ar urma să nu găsească minimul decât la reperul de 2.000 de puncte. Aceasta înseamnă un declin de încă 26%, o mutare în jos față de deprecieri adiționale de 20% indicate anterior de instituția de credit. „Coronavirus a creat dislocări financiare și de societate fără precedent”, spun cei de la Goldman Sachs, preluați de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News

Șocul din piețele financiare este de proporții istorice. Prețul petrolului are cel mai mare declin în 3 săptămâni din toate timpurile, este cea mai rapidă depărtare de maxime a bursei de la New York, iar indicele VIX care măsoară volatilitatea în funcție de piața opțiunilor are cea mai mare explozie de o săptămână de când este măsurat. Nicholas Nassim Taleb, trader și autorul celebrei cărți „Lebăda Neagră” despre evenimentele neprevăzute care pot influența economiile, atrage atenția pe contul său de Twitter că nivelul de 58 de puncte al așa-numitului „indice al fricii” arată faptul că investitorii iau în calcul oscliații de +/-17%.

BRD convoacă AGA, iar dividendul propus poartă un randament net de 13% după scăderile abrupte din ultimele săptămâni CITEȘTE ȘI BRD convoacă AGA, iar dividendul propus poartă un randament net de 13% după scăderile abrupte din ultimele săptămâni

Fluctuațiile sunt și până acum extreme, iar ele nu au corespondent decât în marile episoade de criză din istorie. Sub un anume aspect, aceasta este cea mai precipitată prăbușire bursieră din toatre timpurile. Indicele S&P500 a avut nevoie de numai 13 zile de tranzacționare pentru a coborî cu 20% sub maxime, atrage atenția analistul financiar Jim Bianco. Pentru a pune totul în perspectivă, în anul 1929 care a anticipat Marea Criză interbelică acest lucru, s-a în întâmplat în 42 de zile, ar în anul 1987 inaugurat de Lunea Neagră a fost nevoie de 87 de zile. Remarcabil, în perioada crizei 2007-2008, abia după de 200 de sesiuni de tranzacționare, indicele bursier a pierdut o cincime față de maximele din octombrie 2007, ceea ce face din declinul de acum al indicelui Dow Jones Average Industrial să fie unul record, de o aplitudine deosebită, așa cum se vede pe graficul atașat.

Bursa americană, la valori extreme, cum nu s-au văzut din anul 1929 care a anunțat Marea Criză interbelică

În piețele de bonduri, lichiditatea s-a retras subit. Investitorii reclamă inclusiv pentru segmentul titlurilor de stat americane retragerea jucătorilor din cotații. Este contextul în care, joi, banca centrală a avut o intervenție-șoc, anunțând oferirea sumei de 1,17 trilioane dolari sub formă de rezerve. 500 miliarde dolari au intrat în piață sub formă de operațiuni repo la 3 luni, din care 78 milarde dolari au fost accesate de dealerii primari. În 2 zile, Rezerva Federală Americană face operațiuni de relaxare cantitativă echivalente cu cele ale ultimilor 5 ani, atrage atenția Biaco Reserach.

Același analist amintește faptul că oscilațiile extreme sunt precursoare ale unor crize puternice. Scăderea de joia trecută, de 9,51% a indicelui S&P500, este a 5-a cea mai mare din anul 1926 încoace, după cum ricoșeul de 9,29% din ziua următoare este al 10-lea din perioada măsurată. Doar în 1929 și 2020 s-a întâmplat ca pe parcursul aceluiași an, bursa americană să aibă în același timp și o sesiune cu creștere de aproximativ 10%, dar și una cu un declin de 10%. Zilele cu deviații de peste 8% se regăsesc în proporție covâșitoare în ani de criză: 1929, 1932, 1933, 1987 și 2008.

Fluctuațiile extreme ale piețelor de acțiuni survin într-un context în care investitorii au dificultăți de interpretare a dimensiunii actualei crize, a implicațiilor economice și a impactului asupra câștigurilor corporațiilor. Reacțiile acestora încă nu sunt cunoscute și nici impactul asupra vânzărilor. Știrile încep să în acest sens încep să vină. După un anunț de același tip realizat de Apple, Nike Inc. a notificat piața că își închide toate magazinele din SUA și Europa de Vest.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
sua
new york
bonduri
criza
coronavirus
goldman sachs