Băncile americane anunță oprirea programelor de răscumpărări. Operațiunile cad exact când piața ar fi avut cel mai mult nevoie de ele

Băncile americane anunță oprirea programelor de răscumpărări. Operațiunile cad exact când piața ar fi avut cel mai mult nevoie de ele

Sursa foto: G0d4ather / dreamstime.com

scris 17 mar 2020

O organizație bancară concentrând mari nume de corporații financiare americane anunță că, în contextul epidemiei de coronavirus, jucătorii din industrie vizează sistarea operațiunilor de răscumpărare a acțiunilor proprii, unul din motoarele principale ale trendului ascendent bursier post-criză.

Banca americană JP Morgan a anunțat oprirea operațiunilor de răscumpărare a acțiunilor proprii, însă un mesaj comun al industriei arată că nu este nici pe departe singura corporație bancară care procedează astfel. Mai mult decât atât, sunt cele mai importante nume ale băncilor listate cele care se alătură mișcării într-un context de stres de lichiditate pe piața de bonduri, căderi bursiere și nevoie de asistență în economia reală.

Urmărește-ne și pe Google News

Financial Services Forum a anunțat că cei 8 membri ai săi au decis sistarea temporară a operațiunilor de răscumpărare ale propriilor acțiuni, care asigurau returnări de cash către acționari. „Decizia cu privire la programele de buyback este în acord cu obiectivul nostru colectiv de folosi o parte semnificativă din capital și lichiditate pentru a asigura sprijin maxim persoanelor individuale, firmelor mici și economiei în general prin intermediul creditării și a altor servicii importante”, spune documentul citat de Zero Hedge. Portalul financiar comentează că programele de răscumpărări de acțiuni dispar exact atunci când era mai multă nevoie de ele, respective într-o etapă de căderi bursiere în care cumpărătorii stau deoparte speriați.

Fondul Proprietatea închide oferta de răscumpărare pentru care a avut un grad de suprasubscriere de apoape 16 ori CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea închide oferta de răscumpărare pentru care a avut un grad de suprasubscriere de apoape 16 ori

Instituțiile membre ale organizației sunt Bank of America, Bank of New York Mellon, Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, State Street și Wells Fargo. Entitățile spun că decizia este în acord cu măsurile preconizate pentru sistemul financiar de Rezerva Federală Americană, a Adminstrației Prezidențiale și a Congresului.

Cele 8 coporații bancare și-au majorat cu 40% în perioada post-criză resursele de capital care să acționeze ca forță de reacție tampon în etapele de stres financiar, iar sumele agregate se ridică la 914 miliarde dolari.

Zero Hedge comentează că mesajul băncilor minimalizează exact problema care contează cel mai mult și anume faptul că, în ultimul deceniu, singura sursă majoră de achiziții de acțiuni au fost companiile însele, prin achizițiile titlurilor proprii.

Decizia luată de băncile americane survine și într-un context în care multe companii caută ajutor federal, ceea ce stârnește nemulțumirea în opinia publică față de faptul că în ultimii ani acestea și-au recompensat generos acționarii cu dividende și prin răscumpărări de acțiuni, dar acum nu dispun de resurse ca să facă față unei etape de stres financiar.

David Stockman, fost oficial al Adminstrației Ronald Reagan și care a ocupat poziții de top în instituții majore de pe Wall Street, precum Salomon Brothers și Blackstone Group, afirma că este o glumă că secretarul Trezorerie SUA Steven Mnuchin vrea să acorde asistență de lichiditate companiilor aeriene, în condițiile în care numai United Airlines a avut în ultimii 4 ani cashflow pozitiv de 6,4 miliarde dolari și a distribuit către acționari 7,3 miliarde dolari sub formă de operațiuni de buyback și dividende.

Indicii americani au fost ridicați la valori duble față de cele din 2007, la baza acestui trend stând răscupărări în valoare de trilioane de dolari în ultimul deceniu, iar acționarii s-au îmbogățit sacrificându-se viabilitatea companiilor care, de asemenea, concentrează valori record de credit corporativ.

Promovate în premieră de Fondul Proprietatea (FP), care are ca administrator compania financiară americană Franklin Templeton, operațiunile de răscumpărare ale acțiunilor proprii, o necunoscută acum 10 ani, au devenit foarte populare și la Bursa de Valori București, unde aproximativ jumătate din companiile având acțiuni cu lichiditate decentă au inițiat astfel de programe.

viewscnt
Afla mai multe despre
rascumparari
bursa
sua
jp morgan
goldman sachs
wells fargo
morgan stanley
bank of america