Bursa se corectează sever într-o sesiune cu activitate de tranzacționare concentrată pe mai puțini emitenți

Bursa se corectează sever într-o sesiune cu activitate de tranzacționare concentrată pe mai puțini emitenți

Sursa foto: Traviswolfe | Dreamstime.com

scris 25 iul 2024

Indicele BET al celor mai lichide acțiuni românești a suferit un recul de aproape un procent și jumătate.

Valul de vânzări precipitat de vineri la disfuncțiile Microsoft și accelerat de estimări bilanțiere ale Alphabet și Tesla s-a exacerbat în sesiunea europeană și în primele ore de tranzacționare de la New York Stock Exchange. Indicele DAX40 de la Frankfurt a coborât către zona de 18.100 de puncte, iar indicele de tehnmologie Nasdaq a testat niveluri cu puțin peste 18.700 de puncte, ceea ce se traduce printr-un declin de aproape 2.000 de puncte față de maxime.

Urmărește-ne și pe Google News

Un raliu puternic s-a înregistrat la jumătatea ședinței americane, dar BVB nu a avut timp să înglobeze în cotații această mișcare. Este contextul în care bursa românească s-a corectat agresiv, impulsul fiind imprimat în primul rând de acțiunile bancare: -1,05%, până la prețul de 28,40 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV), ce au însumat schimburi de 13,60 milioane lei, și -4,02%, până la prețul de 21,50 lei/acțiune, pentru titlurile a BRD Groupe Société Générale (BRD), ce au adunat transferuri de 5,23 milioane lei.

EXCLUSIV Proiectul Contrapărții Centrale – poticnit în negocieri comerciale. Dincolo de licența Euronext, entitatea a fost îndrumată către o terță companie de tehnologie. Potențială creștere considerabilă a costurilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Contrapărții Centrale – poticnit în negocieri comerciale. Dincolo de licența Euronext, entitatea a fost îndrumată către o terță companie de tehnologie. Potențială creștere considerabilă a costurilor

Tabloul indicilor a fost pe linie „în roșu”: -1,40% pentru indicele compozit BET-XT, -0,34% pentru indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 60.260,05 de puncte, -1,35% pentru indicele energetic BET-NG și -1,43% pentru indicele reprezentativ BET, care, la nivelul de 18.448,45 de puncte, se apropie să testeze o linie de trend semnalată anterior de Profit.ro, dar nu rupe secvența tehnică a maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate care desemnează trendul ascendent, confom teoriei lui Dow.

Bursa se corectează sever într-o sesiune cu activitate de tranzacționare concentrată pe mai puțini emitenți

La acest șoc al pieței au contribuit și titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au corectat cu 1,51%, până la prețul de 0,7810 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a zilei, de 14,22 milioane lei, chiar în ziua în care Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor a aprobat dividendul special de 0,0300 lei/acțiune, care la nivelul cotației de închidere conferă un randament net de 3,53%.

La același capitol de energie, titlurile Hidroelectrica (H2O) au coborât cu 1,57%, până la prețul de 125,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,97 milioane lei, și titlurile Romgaz (SNG) care s-au retras cu 1,01%, până la prețul de 5,8600 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,13 milioane lei.

Longshield Investment Group ar urma să aibă simbol de tranzacționare LONG, echivalent cu pariul pe creștere. Cu aceasta se încheie un proces de rebranding al SIF-urilor care a durat 4 ani CITEȘTE ȘI Longshield Investment Group ar urma să aibă simbol de tranzacționare LONG, echivalent cu pariul pe creștere. Cu aceasta se încheie un proces de rebranding al SIF-urilor care a durat 4 ani

Turbulențele din piețele financiare internaționale au influențat lichiditatea de la BVB care a sporit față de ședințele precedente. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 81,68 milioane lei (16,44 milioane euro), însă a fost concentrat în proporție de 75,70% pe cele mai tranzacționate 5 acțiuni.

Primul dintre aceste simboluri, cumulând transferuri de 17,63 milioane lei, a fost cel al Fondului Proprietatea (FP), care, pe contrasens față de restul pieței, a urcat cu 1,56%, până la prețul de 0,4040 lei/acțiune. În același pluton, titlurile Aquila Part Prod Com (AQ) s-au depreciat cu 0,39%, până la prețul de 1,2650 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,41 milioane lei. În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile Digi Communications (DIGI), care au suferit un recul de 2,19%, până la prețul dfe 62,60 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica