Libra Internet Bank - cadou din vacanța de vară, cu dividende din profitul-record

Libra Internet Bank - cadou din vacanța de vară, cu dividende din profitul-record
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 iul 2024

Cu o rată de distribuție de o treime din câștig, Libra Internet Bank, ce are listate 3 emisiuni de obligațiuni corporative la BVB, vine cu repartizări de cash către acționari.

Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Libra Internet Bank a decis acordarea de dividende în sumă de 100,00 milioane lei, din profitul nerepartizat al anului 2023. Este un cadou din vacanța de vară, întrucât la AGA de bilanț din aprilie, acționarii au hotărât ca, din profitul-record al băncii de 317,29 milioane lei, 18,36 milioane lei să meargă la rezerva legală și 298,93 milioane lei să se înregistreze la rezultatul reportat la profit nerepartizat.

Urmărește-ne și pe Google News

Prin noua decizie, Libra Internet Bank vine cu dividende cu o rată de distribuție de o treime, într-un peisaj bancar cu profituri foarte bune și în care mai multe instituții de credit decid repartizărio de cash către acționari.

GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica au adus un randament de 40% într-un an. „Eram la BNR. Când am văzut după 2-3 minute că sunt 121 milioane de lei, mă uitam: nu văd eu bine?! Nu-mi venea să cred...” CITEȘTE ȘI GRAFIC Acțiunile Hidroelectrica au adus un randament de 40% într-un an. „Eram la BNR. Când am văzut după 2-3 minute că sunt 121 milioane de lei, mă uitam: nu văd eu bine?! Nu-mi venea să cred...”

Veritabile campioane sunt băncile listate. Dincolo de o majorare de capital, Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituție de credit din sistemul bancar românesc, a plătit pe data de 26 iunie dividende în sumă de 1 miliard de lei, în baza deciziei de la AGA de bilanț din primăvarăm, respectiv un dividend brut de 1,2521 lei/acțiune.

La începutul lunii iunie, BRD Groupe Société Générale (BRD) a venit cu o repartizare de cash în valoare de 817,12 milioane lei către acționari, din care 491,66 milioane lei au revenit acționarului majoritar din Franța, Groupe Société Générale, în contul participației sale de 60,17% din titluri. Dividendului brut de 1,1725 lei/acțiune acordat în iunie i se adaugă un dividend de 0,9226 lei/acțiune, plătit la sfârșitul lunnii ianuarie în contul rezultatului net obționut de BRD în anul 2022.

EXCLUSIV Proiectul Contrapărții Centrale – poticnit în negocieri comerciale. Dincolo de licența Euronext, entitatea a fost îndrumată către o terță companie de tehnologie. Potențială creștere considerabilă a costurilor CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul Contrapărții Centrale – poticnit în negocieri comerciale. Dincolo de licența Euronext, entitatea a fost îndrumată către o terță companie de tehnologie. Potențială creștere considerabilă a costurilor

Libra Bank are listate la cota Bursei de Valori București 3 emisiuni de obligațiuni cu o valoare agregată de aproape 50 milioane euro, toate fiind denominate în moneda unică europeană. Cea mai mare dintre acestea, în echivalent 40,00 milioane euro, este cea listată în septembrie 2021, cu un cupon al dobânzii de 4,25% și care urmează să ajungă la scadență în 2028 (LIBRA28E).

De asemenea, Libra Internet Bank are o emisiune cu maturitate în 2030 (LIBRA30E), listată în septembrie 2020, aceasta având o dobândă anuală fixă de 6,50% și o valoare de 4,29 milioane euro. Finalmente, emisiunea cu scadența în anul 2032 (LIBRA 2032E), adusă la cota BVB în decembrie 2022, are o valoare 4,26 milioane euro și un cupon anual al dobânzii de 5,00%. Ultimele 2 titluri se tranzacționează subunitar.

O altă bancă ce are listate obligațiuni corporative pe bursa românească, Raiffeisen Bank România a decis în AGA de bilanț din aprilie că, din profitul de 1,72 miliarde lei obținut în anul 2023, nu mai puțin de jumătate din acesta, respectiv suma de 860,40 milioane lei (172,90 milioane euro) va fi distribuit sub forma unui dividend brut de 71.700 lei/acțiune. Repartizarea este aproape integrală în Austria în contul deținerii pe care acționarul majoritar, grupul Raiffeisen o exercită prin Raiffeisen SEE Region Holding GmbH, în proporție de 99,92%.

viewscnt
Afla mai multe despre
libra internet bank
banca transilvania
brd
raiffeisen bank
bvb
bursa
dividende