Bursa românească rămâne dominată de stres. Indicii principali pierd peste 1 procent, iar investitorii activi la București refuză ajutor din Germania

Bursa românească rămâne dominată de stres. Indicii principali pierd peste 1 procent, iar investitorii activi la București refuză ajutor din Germania

Sursa foto: Lym Jzoom / dreamstime.com

scris 25 ian 2019

Pe o activitate de tranzacționare cu puțin peste 10 milioane euro, bursa românească a închis săptămâna cu o nouă ședință negativă, în care piața nu a putut fi tractată de aprecierile acțiunilor europene și în special germane.

Fără buget, cu o ordonanță de urgență promovată în decembrie care a modificat radical cadrul după care operează mediul corporativ, piața de capital românească se arată la acest început de an covârșită de sentimente negative. Pulsul a fost luat și în sesiunea de astăzi, dominată de scăderi, în pofida zilei cvare a avut culoarea „verde”, în plan european și în care indicele DAX30 din Germania a depășit intraday reperul de 11.300 de puncte, cea mai ridicată valoare a ultimelor 2 luni.

Urmărește-ne și pe Google News

La București, indicele compozit BET Plus a coborât cu 1,21%, iar indicele reprezentativ BET a scăzut cu 1,23%, până la nivelul de 7.053,67 puncte. Din punct de vedere tehnic, tendința de scădere a indicelui titlurilor lichide pare a se fi reluat și nu este exclus ca săptămâna viitoare să fie atacat pragul de suport conturatz în zona de 6.930 de puncte.

Bursa românească rămâne dominată de stres. Indicii principali pierd peste 1 procent, iar investitorii activi la București refuză ajutor din Germania

Simptomatic pentru stresul de la BVB este faptul că această tendință sfidează aprecierile de la nivel european: +1,18% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,14% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,11% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,36% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,21% pentru indicele WIG de la Varșovia, +0,13% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,53% pentru indicele PX de la Praga.

Păgubiții de la Harinvest așteaptă banii de la BCR pentru repararea daunei. Calea de atac excepțională a băncii a fost respinsă de justiție CITEȘTE ȘI Păgubiții de la Harinvest așteaptă banii de la BCR pentru repararea daunei. Calea de atac excepțională a băncii a fost respinsă de justiție

Tendința descendentă este imprimată de acțiunile cu profil financiar, primele cele mai tranzacționate 3 acțiuni fiind toate pe acest segment, și cu scăderi de amplitudine mai mari decât media pieței. Aceste simboluri au adunat transferuri reprezentând 52,21% din rulajul de 47,91 milioane lei al pieței de acțiuni.

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 9,67 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au suferit un declin de 2,97%, până la prețul de 1,7000 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a scăzut cu 3,20%, până la prețul de 10,30 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 6,49 milioane lei.

Acțiunile bancare se află pe o presiune la vânzare foarte mare după promovarea la finalul anului trecut a unei taxe pe activele bancare. Un ecou al acesteia a venit și astăzi când agenția de evaluare financiară Fitch a înrăutățit perspectivele de rating pentru BCR și BRD, ca urmare a riscurilor în creștere generarte de noua taxă.

BERD pregătește investiții de 350 milioane euro pe piața obligațiunilor corporative din România CITEȘTE ȘI BERD pregătește investiții de 350 milioane euro pe piața obligațiunilor corporative din România

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,20%, până la prețul de 0,8000 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 8,86 milioane lei. Este o evoluție care a tras în jos indicele acțiunilor fondurilor închise de investiții BET-FI, care a închis cu 1,40% sub referință, la nivelul de 33.280,25 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a alunecat cu doar 0,01% sub ultima valoare măsurată de joi. Este o supraperformare față de piață asigurată de revenirea de de 1,26% a titlurilor OMV Petrom (SNP), care au închis la prețul de 0,3210 lei/acțiune o ședință în care schimburile pe acest emitent s-au ridicat la 2,46 milioane lei.

Director nou la Electrica și finanțări de 138 milioane euro de la BEI  pentru Transgaz

Cel mai lichid emitent de la această categorie, Romgaz Mediaș (SNG), a pierdut 0,18% la nivelul capitalizării bursiere, prețul titlurilor sale stabilizându-se la 28,10 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 5,49 milioane lei. Un declin ceva mai accentuat, 0,91%, l-au avut titlurile Electrica (EL), care au închis la prețul de 9,81 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,21 milioane lei. Emitentul a anunțat astăzi că are un nou director general cu un mandat de 4 ani în persoana Corinei Popescu, cea care a fost îndepărtată intempestiv din directoratul Transelectrica (TEL) în primăvara anului trecut.

SIF Oltenia lansează oferă de răscumpărare pentru 3,4% din acțiunile proprii, la un preț cu 23% peste cel de piață CITEȘTE ȘI SIF Oltenia lansează oferă de răscumpărare pentru 3,4% din acțiunile proprii, la un preț cu 23% peste cel de piață

Pe volume echivalente cu aproape 914.000 de lei, titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 1,35%, până la prețul de 330,00 lei/acțiune. Transportatorul de gaze naturale a anunțat astăzi semnarea unui contract de finanțare de 138 milioane de euro cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru finanțarea unor lucrări la gazoductul BRUA, dar și pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău. Emitentul a notificat, de asemenea, piața că a semnat împreună cu Romgaz contracte de furnizări servicii de transportt pentru trimestrul I al acestui an și din care ar urma să încaseze sume agregate de 45,89 milioane lei (9,63 milioane euro).

Interes preț de aproape 1 milion de euro pentru KFC

Ședința de tranzacționare de astăzi a adus un interes sporit și pentru emitenți care în mod tradițional sunt caracterizați de o lichiditate mai redusă. Astfel, pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO au fost schimbate 3,09 milioane acțiuni, reprezentând 2,89% din capitalul social al companiei Moara Cibin (MOIB). Efectuat la prețul de 0,3900 lei/acțiune, cu 11,43% peste referință, schimbul se ridică la valoarea de 1,20 milioane lei, iar capitalizarea bursieră a societății este de 41,77 milioane lei (8,76 milioane euro).

Prin contrast, pe piața reglementată, titlurile producătorului de componente auto Compa Sibiu (CMP) au scăzut cu 13,33%, până la prețul de 0,7800 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 993.000 de lei, cu un pachete reprezentând 0,55% din acțiunile companiei.

Listate în toamna anului 2017, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, au urcat cu 1,54%, până la prețul de 19,80 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,36 milioane lei, peste media obișnuită a acestui emitent.

O altă acțiune listată recent, cu mai puțin de un an în urmă, Purcari Wineries (WINE) a adunat tranzacții de aproximativ 943.000 de lei, cotația închizând în staționare la nivelul închiderii ședinței precedente de 17,25 lei/acțiune și care situează capitalizarea de piață a producătorului de vinuri din Basarabia la 345,00 milioane lei (72,40 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
purcari
compa