Digi Communications critică, într-un raport transmis bursei și semnat de directorul general al RCS&RDS, Serghei Bulgac, ordonanța de urgență privind o serie de măsuri fiscale adoptată la finele anului trecut de Guvern, arătând că aceasta este nefavorabilă dezvoltării sectorului de comunicații electronice și de energie din România, în condițiile în care crește semnificativ, fără o consultare corespunzătoare și fără vreo justificare serioasă, povara fiscală asupra operațiunilor din aceste sectoare, restricționând astfel investițiile și afectând clienții.
Compania amintește că, în declarațiile publice susținute odată cu adoptarea OUG 114/2018, reprezentanții Guvernului au precizat că taxarea suplimentară în domeniul comunicațiilor electronice a fost ca urmare a așa-zisului „comportament incorect” al operatorilor din sectorul comunicațiilor electronice, afirmație pe care RCS nu o consideră întemeiată și apreciază că nu există nicio baza juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii și netemeinice.
"În ce privește activitatea RCS & RDS S.A. („Digi | RCS&RDS”), filiala Societății din România, exprimăm următoarea poziție:
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care Digi | RCS&RDS a înregistrat-o în anul 2017, Digi | RCS&RDS a plătit mai mult de o treime (adică peste 1,2 miliarde de lei) pentru: taxe, impozite, contribuții la bugetul statului, al autorităților centrale și al autorităților locale; sume care au mers la bugetul societăților și companiilor cu capital deținut de stat și al regiilor autonome ale statului; și a făcut plăți obligatorii către o varietate de entități publice sau private în baza unor obligații publice stabilite prin lege.
Cu privire la afirmațiile referitoare la nivelul impozitului pe profit exprimate în poziția publică sus-menționată, se ignoră faptul că, în perioada 2007 – 2017, Digi | RCS&RDS a investit peste 2 miliarde de euro pentru a dezvolta o rețea performantă de comunicații electronice fixe și mobile bazată pe fibră optică. Aceste investiții au fost făcute în beneficiul a milioane de abonați, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la prețuri foarte avantajoase. Investițiile realizate de Digi | RCS&RDS în vederea dezvoltării activității și a operațiunilor (și care au fost supuse amortizării) au determinat implicit scăderea bazei de impozitare, în deplină conformitate cu legislația fiscală.
OUG 114/2018 este nefavorabilă dezvoltării sectorului de comunicații electronice și de energie din România, în condițiile în care crește semnificativ, fără o consultare corespunzătoare și fără vreo justificare serioasă, povara fiscală asupra operațiunilor din aceste sectoare, restricționând astfel investițiile și afectând clienții. Suntem în curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activităților noastre și vom adopta eventualele măsuri ce se vor impune", atenționează compania.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Net Brinel, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală, este preluat de grupul francez SNEFPrintre altele, OUG 114/2018 acordă dreptul pentru Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM) de a percepe un tarif mărit de monitorizare, în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicații electronice. Prelungirea duratei de exploatare a licențelor existente de comunicații mobile va fi condiționată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea înmulțit cu numărul de ani pentru care se prelungește durata de exploatare a licenței.
Acordarea de licențe viitoare va fi condiționată de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licență înmulțit cu numărul de ani aferenți perioadei de valabilitate a licenței nou-acordate. De asemenea, amenzile aplicabile că urmare a unor încălcări în legătură cu sectorul de comunicații electronice au fost crescute semnificativ.
CITEȘTE ȘI Tranzacție în IT: Avitech, care a realizat sistemele de vot electronic din Parlament și a legat la internet peste 2.440 de școli, preia Eltek Distribution, cu afaceri anul trecut de 10 milioane leiÎn plus, OUG 114/2018 a crescut la 2% procentul de contribuție aplicat titularilor de licențe emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activități în domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din România, contribuția aplicându-se la cifra de afaceri realizată din activitățile aferente licenței respective acordate de ANRE.