Bancheri de la Credit Suisse, puși sub acuzare în SUA într-un scandal de 2 miliarde dolari din Mozambic

Bancheri de la Credit Suisse, puși sub acuzare în SUA într-un scandal de 2 miliarde dolari din Mozambic
scris 6 ian 2019

Procurorii americani acuză 3 foști bancheri de la Credit Suisse de o prezumtivă fraudă și spălare de bani în finanțarea unor afaceri în pescuitul de ton în Mozambic în care s-ar fi dat mită în valoare de 200 miliane dolari. Divizia de investment banking a instituției de credit elvețiene, consultant al statului acum 15 ani la cedarea pachetului de control la Petrom către OMV, rata grosier prognozele privind evoluția prețului petrolului care au stat la baza privatizării.

Un număr 3 foști bancheri de la Credit Suisse au fost arestați la Londra și apoi eliberați pe cauțiune, iar autoritățile britanice au în analiză o cerere de extrădare formulată de procurori din SUA care i-au pus sub acuzare pe suspecți într-un scandal privind un împrumut acordat în Mozambic, una dintre cele mai sărace țări din lume, și în care investitori americani denunță o prezumtivă fraudă de 2 miliarde dolari, transmite Financial Times.

Urmărește-ne și pe Google News

Ministrul de Finanțe al Mozambicului în anul 2013, momentul contractării creditelor, a fost, de asemenea, arestat săptămâna trecută în Africa de Sud în conexiunile cu acuzațiile procurorilor americani care includ încălcări ale legii precum spălare de bani, conspirație pentru violarea practicilor din SUA și acordare de mită în valoare de 200 milioane dolari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Finanțele vor să împrumute în ianuarie 3,2 miliarde de lei, în condițiile în care Guvernul nu are un buget aprobat CITEȘTE ȘI Finanțele vor să împrumute în ianuarie 3,2 miliarde de lei, în condițiile în care Guvernul nu are un buget aprobat

Andrew Pearse, Detelina Subeva și Surjan Singh, cei 3 bancheri arestați, dintre care 2 persoane încă din anul 2013 s-au mutat la grupul Privinvest înregistrat în Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, sunt acuzați că ar fi deturnat suma de 2 miliarde dolari de la investitori americani, inclusiv fonduri ale FMI, pentru o afacere de stat în pescuitul de ton, în detrimentul unor intreprinderi mai profitabile precum exploatarea gazelor off-shore.

Scopul fostului ministru de finanțe Chang și al bancherilor a fost acela de se îmbogăți personal, deturnând părți din împrumut, susțin procurorii americani. Atunci când natura prezumtiv frauduloasă a împrumuturilor a fost descoperită în anul 2016, FMI și alți creditori externi, au tăiat liniile de finanțare către autoritățile guvernamentale din Mozambic, provocând frânarea unei economii cu una dintre cele mai mari rate de creștere din Africa la acea vreme.

Facebook lucrează la dezvoltarea unei criptomonede proprii care să permită transferurile de bani prin aplicația Whatsapp CITEȘTE ȘI Facebook lucrează la dezvoltarea unei criptomonede proprii care să permită transferurile de bani prin aplicația Whatsapp

Scandalul în care auditorii nu au putut găsi justificări pentru o sumă în valoare de aproximativ 500 milioane dolari, a pus în pericol ulterior inclusiv proiectele pentru exploatarea gazelor off-shore. Mozambicul a intrat în faliment, în cele din urmă, pentru împrumuturile sale unde Credit Suisse a fost consultant al creditorilor și care în prezent sunt în proces de restructurare.

Investigațiile procurorilor americani, care cer și extrădarea lui Chang, au reaprins tensiunile politice în Mozambic unde președintele Filipe Nyusi și partidul de guvernământ Frelimo au în fațăp un scrutin unde încearcă în care încearcă să se mențină la putere.

Conform acuzațiilor, bancherii au indus în eroare investitorii cu privire la destinația ulterioară a finanțărilor și au scurtcircuitat mecanismele de control interne ale băncii în vederea comiterii prezumtivei fraude. Credit Suisse nu a fost pusă sub acuzare și nici sancționată, iar autoritatea de reglementare a piețelor financiare din Marea Britanie a renunțat deopotrivă, anul trecut, la investigația sa privind instituția de credit din Elveția.

Ancheta a mers, însă, și către Abu Dhabi, la angajatorul a 2 dintre bancheri, unde șeful executiv al Privinvest Jean Boustani este, de asemenea, incriminat de către procurorii din SUA.

Scandalul din Mozambic amintește de un episod neplăcut din România

Divizia de investiții a Credit Suisse, pe atunci denumită Credit Suisse First Boston, a fost consultant al statului român acum 15 ani la privatizarea Petrom, iar estimările sale care au stat la baza tranzacției cu OMV indicau pentru intervalul 2003-2012 prețuri ale barilului de petrol situate între 18 dolari/baril și 22 dolari/baril, repere care de fapt au fost la mai puțin de jumătate decât media de tranzacționare în perioada menționată, după cum au fost etape în care cotațiile intrenaționale au fost chiar și de 4 ori mai sus decât țintele menționate de consultanții americano-elvețieni.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
credit suisse
frauda. mozambic
omv petrom
petrol
procurori