Indicii principali de la BVB au închis ușor peste referință astăzi, după alte sesiuni de aprecieri, deși cele mai tranzacționate acțiuni au avut închideri divergente. Peste jumătate din rulajul pieței de acțiuni a fost asigurat de o tranzacție de tip deal cu acțiuni ale producătorului de materiale de construcții Cemacon.
O săptămâna care a început pe un puseu de vânzare și în care cea mai mare parte a companiilor listate au venit cu raportările rezultatele trimestriale, s-a încheiat cu o sesiune ușor pozitivă, dar încă neconcludentă, într-o mișcare ascendentă conturată la jumătatea intervalului.
Contextul de aversiune la risc ce a marcat prima jumătate a lunii mai a determinat o corecție la BVB, fază din care piața încearcă să iasă. În Europa și sesiunea de astăzi a fost „roșie”: -0,38% indicele Euro Stoxx 50, -0,07% pentru indicele FTSE de la Londra, -0,18% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,58% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,19% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,02% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,08% pentru indicele indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Hidroelectrica se pregătește din nou de listarea la BursăLa București, piața a schițat o mișcare de creștere după ora 12.00, iar indicii au rezistat peste referință. Astfel, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,14%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat într-o dinamică similară, până la nivelul de 8.223,72 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide de la BVB a se află pe o mișcare de ricoșeu după testarea în sesiunea precedentă a mediilor mobile exponențiale de 55 de zile (EMA55) și 200 de zile (EMA200), care au funcționat ca suport mobil, așa cum se vede pe graficul atașat.
Povestea principală a zilei s-a consumat în piața zilei. Peste jumătate din rulajul de 83,41 milioane lei (17,51 milioane euro) a fost asigurat de singura tranzacție specială din piața deal. Astfel, 157,81 milioane acțiuni Cemacon Zalău (CEON) au fost schimbate la prețul de 0,3150 lei/acțiune, cu 3,67% sub referință, ceea ce a ridicat valoarea transferului la 49,71 milioane lei (10,44 milioane euro).
Dimensiunea pachetului este similară cu deținerea fondului Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief, înregistrat în Olanda, în acționariatul căruia se află CEFS, entitate aparținând omului de afaceri Florin Pogonaru și grupul bancar austriac Erste. Acțiunile au fost dobândite de fond în urma unei conversii a unei creanțe de 12 milioane de euro a BCR în raport cu producătorul de materiale de construcții. Operațiunea a fost unul dintre cazurile de conversii de datorie în equity foarte contestate, unul din cazurile date ca exemplu de reducere artificială a profitului băncilor.
Cemacon – unde sunt frații Dragoș și Adrian Pavăl, prin intermediul firmelor Dedeman și PIF Industrial, strângând o participație de 59,44% din acțiuni – a raportat miercuri un profit net trimestrial mai mult decât dublu, de 13,22 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Scădere de 22% a profitului net trimestrial al Socep ConstanțaÎn piața reglementată, cele mai mari tranzacții, de 10,18 milioane lei, s-au înregistrat pe titlurile Electrica (EL), care au urcat cu 1,41%, până la prețul de 10,80 lei/acțiune, trăgând în sus indicele energetic BET-NG, care a închis cu 0,25% peste referință.
La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,15%, până la prețul de 33,90 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 8,28 milioane lei, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au suferit un recul de 0,13%, până la prețul de 0,3805 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproape 789.000 de lei.
Dintre acțiunile lichide, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au pierdut 0,24%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,26 milioane lei, în timp ce cealaltă acțiune bancară importantă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD) a fost periferică în tabloul de tranzacționare al sesiunii.
Acțiunile Purcari, pe maximele ultimului an
Prin contrast, pe transferuri de 2,95 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, titlurile Purcari Wineries (WINE) au crescut cu 2,53%, până la prețul de 20,30 lei/acțiune, cea mai ridicată valoare cu excepția sesiunilor care au urmat listării din luna februarie a anului trecut. Compania a raportat miercuri seara majorarea cu 28,80% a vânzărilor în primul trimestru și un profit net cu 46,45% mai mare, de 8,67 milioane lei, față de cel de 5,92 milioane lei din perioada similară a anului trecut.
În rest, reperul unor tranzacții de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 0,62%, până la prețul de 0,9780 lei/acțiune. Indicele sectorului fondurilor închise de investiții de la BVB BET-FI a subperformat evoluției celui mai important emitent al său, cu un avans de 0,39%, până la nivelul de 35.985,58 de puncte.