Pe rulaje în creștere, titlurile Băncii Transilvania au avut un salt până la o valoare care conferă emitentului o valoare de piață record, de aproape 12,5 miliarde lei. Tras în sus de creșterea explozivă a acțiunilor OMV Petrom, și indicele cel mai important de la BVB a atins un nou maxim al ultimilor peste 10 ani.
Explozie de preț la OMV Petrom (SNP) și creștere pe volume a acțiunilor Băncii Transilvania (TLV). Sunt mișcările care au antrenat bursa pe un nou maxim post-criză după o corecție și o secvență de oscilații neconcludente pe volume mici. Aparenta letargie de vară a fost ruptă de o ședință cu activitate de tranzacționare sporită, rulajul pieței de acțiuni ridicându-se la 57,56 milioane lei (12,16 milioane euro).
Peste jumătate din aceste transferuri au fost asigurate de schimburile însumând 30,36 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania, care au crescut cu 1,77%, până la prețul de 2,5850 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră record de 12,45 miliarde lei (2,63 miliarde euro), practic cea mai valoroasă bancă românească.
CITEȘTE ȘI Înțelegere: GSP Offshore, compania deținută de Gabriel Comănescu, a semnat un contract de 1 miliard de lei cu OMV PetromLa cumpăna dintre ani, pe fondul promovării taxei pe activele bancare, instituția de credit pierduse peste 1 miliard de euro față de vârful precedent de capitalizare. De mișcările extreme cel mai mult a profitat SIF Oltenia (SIF5), care a acumulat dețineri consistente în zona minimelor locale. Paradoxal, preș4edintele Tudor Ciurezu, cel care a făcut mutările cele mai inspirate din piața de capital românească are poziția sa amenințată la societatea din Craiova. ASF a dispus astăzi conducerii societății să dea curs unei solicitări de convocare a AGA venită din partea SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4), pe ordinea de zi figurând revocarea lui Ciurezu.
Banca Transilvania nu este singura performeră a bursei românești din această zi. Titlurile OMV Petrom au fost catapultate pe maxime ale ultimilor aproape 5 ani, respectiv la prețul de 0,4170 lei/acțiune, de un salt de 5,84% survenit pe tranzacții de 7,15 milioane lei.
Cu procentaj important în structura inidicilor românești, acțiunile celei mai mari companii petroliere românești au tras în sus întreaga piață: +3,11% pentru indicele energetic BET-NG, +2,21% pentru indicele BET Plus și +2,32% pentru indicele BET care a închis la nivelul de 9.204,15 puncte, cel mai mare post-criză. Este o explozie a cotației după testarea cu succes, ca suport dinamic, a mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), semnalată de Profit.ro și în zilele precedente.
Bursa românească a beneficiat de un climat preponderent favorabil și în piețele financiare care prefigurau o prima tăiere de dobândă de la criza din 2007-2008 de către Rezerva Federală Americană. Chiar dacă tendința piețelor de acțiuni este de declin, iar indicele Dow Jones Average Industrial a coborât în zona pragului psihologic de 27.000 de puncte după anunțul băncii centrale a SUA care a preferat reducerea conservatoare de 0,25 puncte procentuale în detrimentul celei mai curajoase de 0,50 puncte procentuale, până la închiderea burselor europene evoluțiile au fost mixte așa cum o arată și tabloul Bloomberg: +0,12% indicele Euro Stoxx 50, -0,78% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,14% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,34% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,59% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,19% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,52% pentru indicele PX de la Praga.
CITEȘTE ȘI Bani către cuferele SIF Moldova. Mecanica Ceahlău, societate din portofoliu, a vândut un teren pentru aproape 5 milioane euro. Tranzacție cât jumătate din valoarea companieiLa București, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 3,40%, până la prețul de 33,50 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj al zilei, de 5,48 milioane lei, iar la același capitol energetic, titlurile Transgaz (TGN) au avansat cu 0,28%, până la prețul de 364,00 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,33 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) au urcat cu 2,70%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,10 milioane lei.
Confirmând interesul sporit din ultima perioadă, titlurile Sphera Franchise Group (SFG) au adunat și astăzi tranzacții de 2,91 milioane lei. Cotația a staționat pe nivelul de preț de 18,60 lei/acțiune al sesiunii precedente, unul inferior cu aproximativ o treime față de cel al ofertei publice de listare derulată în noiembrie 2018. Tot în staționare, la prețul de 32,00 lei/acțiune a închis și titlul unei alte companii dintre ultimele listate, cele ale MedLife (M), care au întrunit transferuri de 2,51 milioane lei.
Pe segmentul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,94%, până la prețul de 13,66 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,69 milioane lei, iar titlurile Fondul Proprietatea (FP) au câștigat 0,93%, până la prețul de 1,0900 lei/acțiune, pe transferuri de 1,09 milioane lei, performanță care nu a fost de natură să tragă în sus indicele sectorial BET-FI, cu o creștere de 0,42%, mai mică de peste 5 ori față de media pieței, pentru o valoare de închidere de 40.087,56 puncte.