Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, candidat pentru un nou mandat în boardul Fondului Proprietatea

Fostul ambasador al SUA în România, Mark Gitenstein, candidat pentru un nou mandat în boardul Fondului Proprietatea

Fostul amabasador al SUA la București, Mark Gitenstein, vrea un restart la Fondul Proprietatea.

scris 19 iul 2019

În contextul expirării a 2 mandate în Comitetul Reprezentanților la Fondul Proprietatea, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor va avea pe ordinea de zi recompletarea acestuia, pentru care există 3 candidaturi, inclusiv a fostului ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein. Șeful de la Oracle, Sorin Mîndruțescu, până în prezent membru al Comitetului, a decis că nu va mai candida.

În anul 2011, când Guvernul dispunea o donație de 400 milioane de lei din partea Romgaz Mediaș (SNG) direct către bugetul de stat, văduvind indirect acționarii investitori de portofoliu, dintre care cel mai mare era Fondul Proprietatea (FP), Mark Gitenstein, pe atunci ambasador al SUA la București, se exprima public împotriva măsurii ulterior anulate. Aparent, răsplata a venit din partea Fondului prin cooptarea lui Gitenstein în Comitetul Reprezentanților, unde mandatul său expiră însă la 30 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Fostul ambasador a decis să candideze din nou. Acționarii FP vor avea pe ordinea de zi a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor din data de 4 aprilie un punct în care vor vota pentru desemnarea  celor 2 locuri vacantate din board, al 2-lea fiind cel al lui Sorin Mîndruțescu, șef executiv la Oracle, ultimul nedorind să își depună o nouă candidatură.

OMV Petrom, un pas în direcția unei mai bune relații cu investitorii CITEȘTE ȘI OMV Petrom, un pas în direcția unei mai bune relații cu investitorii

Alături de Gitenstein, mai sunt înscrise 2 persoane, respectiv Florian Munteanu și Vivian Nicoli, ultima fiind partener fondator al companiei Eiser Infrastructura Ltd., societate cu sediul la Londra specializată în domeniul investițiilor în energie și mediu având în administrare active de peste 4 miliarde euro. În anii 1998-2006 Nicoli a lucrat la echipa de infrastructură municipală și de mediu a Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Comitetul Reprezentanților Fondului Proprietatea este un organism însărcinat cu supravegherea administrării activelor Fondului și este format din patru membri și un președinte. Mandatele curente ale celorlalți trei membri, Steven van Groningen, Julian Healy și Piotr Rymaszewski, se vor încheia în aprilie 2021.

Fondul Proprietatea este listat la Bursa de Valori București din anul 2011, iar în cei 10 ani de când se află în administrarea companiei americane Franklin Templeton, emitentul a returnat către acționari cash în valoare agregată de 11,97 miliarde lei (3,28 miliarde dolari), în cea mai mare parte prin programe de răscumpărări urmate de reduceri de capital și returnări de aport la capitalul social. O astfel de ofertă de buy-back este în derulare în momentul de față, iar la prețul acesteia de 1,2100 lei/acțiune valoarea de piață a Fondului se ridică la 11,01 miliarde lei (2,61 miliarde dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
rascumparari
franklin templeton
mark gitenstein
sua