Piața de la BVB a fost astăzi acaparată de transferurile pe titlurile Băncii Transilvania. 86,55 milioane de acțiuni au fost schimbate pentru 207,71 milioane lei pe segmentul deal, fiind de departe cele mai tranzacționate și pe piața reglementată, unde rulajul s-a ridicat la 12,36 milioane lei.
Știrea principală pe bursa românească astăzi este aprobarea de către supraveghetorul pieței a vânzării unui pachet de până la 6,4% din titlurile OMV Petrom (SNP), operațiune de piață ce s-ar putea ridica la aproape 200 milioane euro. Activitatea propriu-zisă este însă legată de Banca Transilvania (TLV), care a acaparat rulajul de la BVB, schimburile pe acest emitent reprezentând peste 96% din valoarea tranzacționată pe piața de acțiuni.
Contextul acestor mari deal-uri nu a adus efervescență și pe segmentul regular, unde cumpărătorii au fost mai degrabă timizi. „Mai mult roșu”, caracterizează sesiunea bursieră Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct la Tradeville. El atrage atenția că declinul de 0,26% al indicelui BET, până la nivelul de 6.963,66 puncte, și de 0,16% al indicelui compozit BET Plus, vin pe fondul unei zile preponderent favorabile acțiunilor în piețele europene.
Deși începutul de sesiune a fost mai ezitant, către jumătatea sesiunii de tranzacționare, titlurile europene și-au revenit. Închiderea a fost totuși negativă, cu un declin marginal, de 0,11% al indicelui Euro Stoxx 50, potrivit Bloomberg și zile „roșii” la Londra (-0,58% pentru indicele FTSE100), la Paris (-0,29% pentru indicele CAC40) și Frankfurt (-0,32% pentru indicele DAX).
La nivel regional, închiderile au fost divergente, cu aprecieri de 0,47% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și de 0,68% pentru indicele PX de la Praga și un recul de 0,29% pentru indicele BUX de la Budapesta.
Băncile rămân în zona maximelor. „Lumea nu se panichează pentru că nu vine potopul”
Pe piața reglementată de la BVB, peste jumătate din activitatea de tranzacționare a fost asigurată de schimburile pe titlurile Băncii Transilvania în valoare de 12,36 milioane lei, într-o zi în care cotația a urcat cu 1,25%, până la ultimul maxim ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune, care dă instituției de credit o valoare de piață de 8,88 miliarde lei (1,99 miliarde euro).
În piața deal au fost însă efectuate schimburi cu 86,55 milioane acțiuni, prețul de închidere fiind de 2,4000 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea acestor tranzacții speciale la 207,71 milioane lei. Adunând transferurile de pe cele 2 segmente de piață, dau o activitate de tranzacționare pe acest emitent de 220,07 milioane lei (49,31 milioane euro), ceea ce reprezintă 96,22% din rulajul total al pieței de acțiuni de 228,70 milioane lei (51,25 milioane euro).
Traiectoria acțiunilor băncii sfidează știrile privind devansarea cu 2 luni a intrării în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice și perspectiva unui vot luni pentru Legea conversiei creditelor în franci elvețieni în lei la cursul istoric. Este o reacție a pieței în contrast cu scăderile antrenate de votul de acum aproape un an în Camera Deputaților a legii privind darea în plată.
„Lumea nu se panichează pentru că nu vine potopul”, spune Dumitrescu. Efectele acestor legi se pot vedea în timp. De exemplu, atunci când o turnură negativă a economiei ar putea antrena un val de retrocedări.
Fondul Proprietatea nu capitulează la OMV Petrom
Cel mai mare impact pe piață ar trebui să îl aibă pentru perioada imnediat următoare oferta publică derulată de Fondul Proprietatea la OMV Petrom și al cărui prospect a fost aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), potrivit unei notificări a Fondului remise Bursei către finalul sesiunii de tranzacționare.
FP ar urma să vândă 3,64 miliarde acțiuni OMV Petrom (SNP), reprezentând 6,4% din titlurile celei mai importante companii petroliere din România, la un preț maxim de 0,244 lei/acțiune, echivalent cu cel al închiderii ședinței bursiere de ieri. Dacă operațiunea de piață care se va derula în perioada 6-13 octombrie ar fi executată la prețul maximal și pentru întreg pachetul de acțiuni, valoarea acesteia s-ar ridica la 888,40 milioane lei (199,07 milioane euro).
Evoluția în grafic o puteți vedea AICI.
„Mi se pare interesant că au pus prețul maximal aproape de cel de piață și că nu vând tot”, a declarat Dumitrescu, adăugând că i se pare că vând doar atât cât au nevoie pentru costurile operaționale și derularea programelor de răscumpărări. În cazul în care va vinde tot pachetul, Fondul încă va rămâne cu o participație de 12,36% din titluri.
„Nu este o capitulare, ci vor doar să lichidizeze o parte din dețineri”, afirmă directorul de la Tradeville. Pentru el, aceasta denotă încredere față de ceea ce se va întâmpla cu cotațiile Petrom în perioada următoare. „Mai avem potențial de apreciere pe petrol”, explică Dumitrescu actualul context de piață.
Reacția în piață a fost moderat-negativă, cu un declin de 1,43% al titlurilor OMV Petrom până la prețul de 0,2405 lei/acțiune pe transferuri depășind cu puțin 482.000 de lei. Simion Tihon broker la Prime Transaction făcea pentru Profit.ro observația că de regulă, ofertele derulate de Fondul Proprietatea la diverși emitenți a determinat declinul cotațiilor pentru acțiunile respective cu aproximativ 10% din momentul anunțului. Cum oferta a devenit cunoscută pieței în momentul când titlurile cu simbolul SNP erau cotate la prețul de 0,259 lei/acțiune, căderea cotației ar putea fi chiar în zona de 0,2335 lei/acțiune. „E posibil să ajungă să vândă chiar mai prost decât a vândut statul în 2004”, declara Tihon.
Locul 3 în clasamentul tranzacțiilor abia a dunat schimburi cu puțin peste 940.000 de lei
Titlurile vânzătorului FP s-au depreciat astăzi cu 0,25%, în media pieței, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,78 milioane lei. SIF-urile au avut, însă, în ansamblu, o zi mai slabă, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI, cu cel mai mare recul al sesiunii, de 0,92%, până la valoarea de 29.111,73 puncte.
Indicele energetic a avut, de asemenea, o depreciere dublă față de media pieței de 0,65%. Cei mai tranzacționați emitenți din componenta sa, Transgaz (TGN) și Romgaz (SNG) au avut deprecieri de 0,33% și, respectiv 0,64%, în condițiile în care pe niciunul dintre aceștia nu a fost depășită o valoare a schimburilor de un milion de lei.