Fostul premier Victor Ponta a fost invitat la Bursa de Valori București în momentul unui pas important pentru primirea statutului de piață emergentă, în calitate de șef al Guvernului cu cele mai multe listări pe piața locală. Ponta a afirmat în glumă că a făcut acest lucru ca hobby și nu pentru a atrage foloase necuvenite, în laude și aplauze, făcând trimitere la un dosar penal deschis recent de procurori. Multe dintre glumele rostite de fostul oficial la deschiderea ședinței de tranzacționare de azi au fost ironii țintite către Direcția Națională Anticorupție.
România a fost pusă ieri de agenția internațională de evaluarea financiară FTSE pe lista țărilor care ar urma să primească statutul de piață de capital emergentă, ceea ce ar lărgi categoriile de investitori nerezidenți care să facă plasamente pe bursa locală.
La evenimentul de marcare a acestui moment organizat de operatorul de piață BVB la deschiderea ședinței de tranzacționare de astăzi a fost invitat și Victor Ponta, fostul premier care, în timpul mandatului său, a derulat pentru companiile de stat exerciții de piață în valoare de aproape 900 milioane de euro, cel mai prolific guvern sub acest aspect.
CITEȘTE ȘI Statul ține de strategia vânzării unor pachete de acțiuni de 20-25%. Se pregătesc Hidroelectrica, CEC Bank și Telekom„Oricum nu mă mai cheamă nimeni pe nicăieri, așa că, dacă am fost invitat și eu undeva, nu aveam cum să nu vin”, glumește Ponta. Este însoțit de fostul său ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, cel care a ocupat, însă, poziția în ultima parte a mandatului, când nu au mai fost listări de companii la cota BVB.
Cineva prezent la eveniment remarcă faptul că, aparent, Bursa de Valori București, ca instituție, joacă destul de clar cartea pe una dintre taberele politice. Din cadrul actualului Guvern nu a fost decât un reprezentant din partea corpului tehnic, șeful Trezoreriei, Ștefan Nanu, director în cadrul Ministerului Finanțelor.
Glume cu plagiatul
Operatorul de piață BVB, probabil, nu a făcut altceva decât să-l invite pe cel care „a livrat”. Nicicând frecvența listărilor companiilor de stat nu a fost mai mare. „Ce a făcut Victor Ponta pentru piața de capital nu poate fi supraestimat”, a declarat polonezul de la șefia executivă a Bursei, Ludwik Sobolewski.
Instituția pe care o conduce marchează ca o bornă, pentru demersul de a obține statutul de piață emergentă, evenimentul din februarie 2014 la Banca Națională a României și unde a participat, alături de guvernatorul Mugur Isărescu, și premierul de atunci, Ponta. Ținta era îndepărtarea barierelor legislative și de reglementare care îngrădesc intrarea în piață a noi investitori.
Parcursul de atunci este considerat un succes, cadrul instituțional fiind adecvat unei piețe emergente.
„Acum avem o legislație identică cu cea a oricărui stat european”, a declarat, la eveniment, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) Mircea Ursache. Aceasta a fost împins de Ponta să vorbească înaintea lui: „Mergi tu întâi, Mircea, să văd ce vorbești și după aceea am să te plagiez”.
CITEȘTE ȘI UPDATE Vicepreședintele ASF Mircea Ursache și directorul Fondului de Garantare a Asiguraților Cristian Roșu, audiați la DNAGluma fostului premier încearcă să surmonteze handicapul de imagine politică suferit de acesta în contextul în care opinia publică, presa și adversarii politici au vehiculat intens faptul că teza sa de doctorat a fost un plagiat. La jumătatea acestei veri, Ministerul Educației i-a retras lui Ponta titlul de doctor în drept. Un nou scandal privind plagiatele a rezibucnit în aceste zile, când a fost reluată tema unui prezumtiv plagiat al actualului șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.
Mirat că a ajuns undeva unde să nu fie nevoie să-și sune avocatul
DNA a fost ținta mai multor ironii ale lui Ponta astăzi la Bursă. Vorbește ultimul. Este îmbrăcat într-un sacou albastru, dar nu are cravată, poartă blugi, iar în picioare are pantofi sport negri. „Mă scuzați că am venit așa. În ultima perioadă, de obicei, când plec de dimineața, mai întâi îmi sun avocatul”.
Fostul premier a fost audiat de mai multe ori în ultimul an și jumătate de procurori. Mai întâi i s-a deschis un dosar pentru perioada în care era avocat și ar fi primit bani necunveniți de la fostul ministru Dan Șova. Apoi a fost audiat la Ploiești ca martor într-un caz în care este incriminat cumnatul său, Iulian Herțanu, pentru o atribuire a contractului pentru extinderea canalizării orașului Comarnic. Recent, Ponta a fost acuzat de DNA că ar fi primit indirect mită de la deputatul Sebastian Ghiță, constând în organizarea unui eveniment la care a conferențiat fostul premier britanic Tony Blair și pentru care fostul lider al Partidului Social Democrat ar fi primit foloase nepatrimoniale.
Ponta le-a spus și sârbilor să-și deschidă piața de capital
Pe bursă, amintirile despre Ponta se leagă de alte subiecte. În septembrie 2013, Guvernul condus de el a adus la cota BVB compania Nuclearelectrica (SNN), care s-a finanțat de pe piață cu 312,4 milioane lei (69,8 milioane euro), listând 10% din titlurile proprii. O sumă mare obținută de stat pentru companie, privind retrospectiv cu 3 ani în urmă, dar un duș rece pentru investitori. Prețul de piață de ieri, de 4,925 lei/acțiune, al titlurilor producătorului de energie nucleară este la mai puțin de jumătate de prețul de 11 lei/acțiune plătit în oferta publică primară de instituționali. Prețul fiind supraevaluat, oferta s-a închis greu, cu reprezentanții consorțiului de listare sunând inclusiv în ultima zi la fondurile locale de pensii pentru a-și suplimenta subscrierile.
Ponta zice că opțiunea listărilor este foarte bună pentru stat, pentru companii și pentru mersul pieței în general. Este o idee pe care a apărat-o recent în Serbia, unde a fost invitat să vorbească în fața reprezentanților autorităților. I-a surprins pe aceștia – conform afirmațiilor proprii – cînd le-a spus că trebuie să deschidă piața de capital. A afirmat că el a făcut-o în calitate de premier și că ar fi trebuit să facă încă și mai mult în această direcție.
Romgaz, o operațiune de piață cât o tranșă de la FMI
Al 2-lea exercițiu de piață al mandatului lui Ponta a fost listarea prin ofertă publică primară a 15% din acțiunile producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaș (SNG). Operațiunea de piață desfășurată în noiembrie 2013, în valoare de 1,7 miliarde lei (382,8 milioane euro), a fost intermediată de un consorțiu condus de banca americană de investiții Goldman Sachs. Finanțarea nu a mers către companie, ci spre bugetul public fiind echivalentul unei tranșe medii de la Fondul Monetar Internațional.
Retrospectiv privind lucrurile, iarăși, a fost o afacere bună pentru stat și un plasament care este încă sub pragul de rentabilitate pentru investitori. Cotația de ieri de 23,35 lei/acțiune ale titlurilor Romgaz este cu 22,16% sub prețul de 30 lei/acțiune plătit de instituționali, recul în portofolii atenuat parțial de dividendele plătite în acest interval de companie, ultimul fiind cel de 2,70 lei/acțiune, la nivel brut, aferent exercițiului financiar din anul 2015.
Listări și „foloase nepatrimoniale”
Listările, reducerile de taxe, măsurile pentru dezvoltarea pieței de capital nu le-a făcut în exercițiul guvernamental, ci ca „hobby”. Așa a rugat Ponta presa să consemneze. „Nu am obținut folos nepatrimonial pentru laudele și aplauzele de la bursă”, a glumit Ponta, spre amuzamentul celor prezenți. Ironia sa are ca țintă DNA care, în ultimul dosar privind conferința lui Blair, declară că el nu a luat propriu-zis bani, dar a beneficiat de cei 220.000 de euro, cât a costat vizita fostului premier britanic, primind „foloase nepatrimoniale de imagine”.
O acuzație asemănătoare i-a fost adusă de DNA primarului municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, care ar fi „beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral”, după ce contractori și sponsori locali ar fi finanțat proiectul de refacere a centrului istoric al orașului.
Lista lui Ponta pentru ofertele ulterioare: Hidroelectrica, Aeroporturi și Portul Constanța
Ultimul exercițiu de piață pe segmentul equitues al Guvernului Ponta a fost oferta publică primară la Electrica (EL) din iunie 2014. A fost și prima privatizare propriu-zisă (prin înstrăinarea pachetului majoritar de 51% din titluri) derulată prin intermediul bursei. Compania a obținut, astfel, o finanțare de 1,95 miliarde lei (444,3 milioane euro), cea mai mare tranzacție de la BVB.
Instituționalii au achiziționat pachete la prețul de 11 lei/acțiune, în partea inferioară a coridorului de variație al prețului ofertei, iar în momentul de față randamentul este pozitiv. Închiderea de ieri s-a realizat la prețul de 13,84 lei/acțiune, cu 25,82% peste cel al ofertei publice, acestui câștig adăugându-i-se dividendele aferente ultimilor 2 ani. În iunie 2015, a fost demarată, de asemenea, seria de emisiuni de stat pentru populație, cu o ofertă nesubscrisă integral. Guvernul mai avea în vedere listarea Hidroelectrica și a Complexului Energetic Oltenia, însă acestea au întârziat ca urmare a unor probleme legate de viața companiilor, iar în noiembrie 2015 guvernul Ponta și-a încetat intempestiv mandatul.
Fostul premier vede pe mai departe bursa ca fiind folosită de guvern pentru finanțarea companiilor de stat, creșterea valorii acestora și transparentizarea lor. Spune că nu va fi parte a noului guvern, dar mizează că în 2017 vor fi listate Hidroelectrica, Aeroporturi București – care „se sufocă fără investiții” – și Portul Constanța
De la bursă, Ponta a plecat la secția 6 Poliție, unde trebuie să se prezinte de 2 ori pe săptămână în cadrul controlului judiciar instituit pentru dosarul "Tony Blair".